Jdi na obsah Jdi na menu
 

Cesta do rakouského Litschau

Cestu do tohoto rakouského městečka, od hraničního přechodu u Chlumu u Třeboně vzdáleného pouhých 6 km, jsem si naplánoval už doma. Ne že by v našich malých i větších městech nebylo co k obdivování, opak je pravdou, ale když už je člověk tak blízko hranice, je potřeba nakouknout.

Jel jsem v sobotu 27. září po dvanácté, nejprve jsem vyfotil třeboňské autoveterány, potom pár snímků svatováclavského trhu na náměstí a pak už jsem se vydal z města ven. Přes okrajovou čtvrť zvanou Holičky jsem se po silnici na České Velenice dokodrcal (povrch silnice je pěkně zflikovanej) na místo, kde silnici a přilehlou trať křižuje zelená turistická značka. Po té jsem vjel do lesa a přes Rozvodí se dostal na hráz Starého Hospodáře. Namísto po cestě mezi ním a rybníkem Podsedek, kudy jsem jel loni při cestě do Nové Bystřice, zabočil jsem vpravo a  kodrcal se dál, tentokrát po nerovné lesní nebo snad polní - zkrátka po cestě mezi lesem a rybníkem, tentokrát červeně značené. Dojel jsem k místu, kde turistická značka křižuje silnici a cyklotrasu 1010 a zcela nepochopitelně jsem pokračoval po turistické značce. Protože jsem doma na mapě našel, že je nejkratří do Chlumu. Kratší než cyklotrasa sice byla, jenomže s tam mizerným povrchem - pro kolo - že ve výsledku byla časově o mnoho delší. Samý kořen, louže, bláto... takže jsem do Chlumu přijel jako z etapy Krále Šumavy po dešti.

Na kraji městečka jsem se poptal jak dál a jestli by se někde dalo opláchnout kolo, dostalo se mi rady navštívit rybářské a cyklistické centrum,kde jsou i v sobotu a tam možná... než jsem tam dojel, napadlo mě zastavit se k kempu Hejtman-sever, kde jsem se pana správce dovolil, jestli si můžu umýt kolo. Souhlasil a ještě mi půjčil smetáček a nakonec mi poradil, jak dál ke hraničnímu přechodu. Ten je od městečka vzdálený 3 km, takže jsem tam byl coby dup.

Něco jsem pofotil a už jsem šlapal do kopečka, abych se spustil dolů do Litschau. Městečko má něco přes 2 000 obyvatel, leží v okrese Gmünd a říkají mu srdce České Kanady, což je název pro rakouské město poněkud nepochopitelný, pravda. Pokud se chcete dozvědět víc, koukněte sem, je tady sespráno všechno. Projel jsem náměstí, podíval se k hradu, potom na nádraží úzkokolejky do Gmündu, u rybníka Horrensee jsem snědl svačinu, drobky smetl kolem se ochomýtajícím se kachnám a vyšlápl si kopec nad město, aby se zase lesem svezl doků k hranici. Pár fotek v Chlumu, za městem měli hasiči pohárovou soutěž, tak jsem nakoukl (více o ní příště) a na radu pana správce kempu jsem jel po cyklotrase 1011 do Lutové (fotil jsem tady loni) a odtud po žluté turistické značce stejnou cestou jako loni, jen obráceným směrem. Za meandry Lužnice jsem pořídil pár fotek a po žluté jsem pohodlně dojel do Třeboně... na hráz rybníka Svět, kde jsem zastihl západ slunce. Na druhé straně u Pěšáka jsem si dal burčák a fičel na penzion, natočil jsem ten den 69 kilometrů.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář