Jdi na obsah Jdi na menu

1. Arabský Plnokrevník

11. 11. 2011

                               ARABSKÝ PLNOKREVNÍK images.jpg

Pouštní perla,klenot arábie a mnoho dalších jmén. Řeč je o jednom z nejkrásnějších koní světa,tedy o arybském plnokrevníkovi. Jemná hlava, elegantní šíje, krátké pohyblivé tělo a štíhlé pevné nohy. Ladný pohyb, poutavé chody a jistý krok. Nebojácnost oddanost a skromnost.


HISTORIE:
Arabský plnokrevník je snad jediným skutečně čistokrevným plemenem na světě. Jeho původ je doložen do 7. stol. n. l. ,zvěsti o něm však sahají  až do roku 3000 př. n. l. Pochází zřejměz Arabského poloostrova , kde se později vyvinul do čisté formy , jeho původ není ale zcela jasný , neboť kmeny Beduínů si nevedly příliš písemných záznamů.


POVAHA:
V arabovi se spojují všechna stará přísloví o ušlechtilosti a oddanosti koní. Je hrdý a odolný a také velice učenlivý a hravý. Vyniká vysokou inteligencí a schopností přizpůsobit se . Pánovi, který s ním dobře zachází , bude věrný až za hrob, což bývá běžné spíše u různých jednotlivců než u většiny příslušníků jednoho plemene. Má přátelskou povahu, avšak dokáže být i velice dominantní a možná trochu zlomyslný, pokud si to u majitele bude moci dovolit.


VYUŽITÍ:
Arab je výhradně jezdeckým koněm. Prostorný hrudník , drobné odolné tělo a velké nozdry jej předurčují k překonávání dlouhých vzálenostív poměrně svižném tempu. Nejideálnější disciplínou vytrvalostní ježdění, ve kterém dosahuje velkých úspěchů.Můžeme ho vidět i ve skokových disciplínách.


ZAJÍMAVOSTI:
Kosterní stavbou se na jendom detailu od ostatních plemen liší. Rozdíl je v páteři respektive v počtech obratlů.Arab má jen 17 žeber (ostatní koně mají 18 žeber) 5 bederních obratlů (ostatní 3). Chybějící žebro mu umožňuje lepší dýchání, neboť hrudník je pružnější.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář