Bez dudlíku neboli šidítka se neobejde skoro žádné miminko. Jenže v každém obchodě s potřebami pro děti, v každém hypermarketu i lékárně jich je velká spousta. Liší se velikostí, materiálem i tvarem. Který je ten nejlepší? Podle čeho dudlík vybírat a na co si dát pozor?

 

Jakkoli se mluví o tom, že by se dětem dudlík dávat neměl, že může poškodit jejich chrup či zdeformovat dásně, mnoho maminek na něj stejně nedá dopustit. „Hodně se o tom mluví, ale podle mě je lepší klidné dítě s dudlíkem, než neklidné bez dudlíku,“ říká k tomu pediatr Jiří Chudáček.

A přesně proto si řada maminek dudlík tak pochvaluje. Vždyť jen jemu často vděčí za trochu klidu či pár hodin nerušeného spánku. Jenže naše praprababičky to měly jednodušší, vystačily si s obyčejným sladkým cumlem. A naše babičky či maminky také neměly moc z čeho vybírat, v obchodech byl většinou jeden druh dudlíku. Ale dnes? Dudlíků je celá řada!

Na velikosti záleží

Prvním, co byste při výběru šidítka pro své dítě měli sledovat, je jeho velikost. Vyrábí se totiž dudlíky pro miminka ve věku 0 až 6 měsíců, 6 až 12 měsíců a 12 až 18 měsíců. A dokonce se dají sehnat i speciální dudlíčky pro předčasně narozené děti nebo děti s nízkou porodní váhou!

Každé období ve věku od 0-18 měsíců má svůj dudlík; ThinkstockFoto: ThinkstockKaždé období ve věku od 0-18 měsíců má svůj dudlík

A zrovna v tomto případě nejde o snahu výrobců donutit rodiče kupovat každý půlrok nové dudlíky. Není totiž vůbec rozumné, aby čerstvě narozené miminko cumlalo dudlík určený pro batolata. Rozdíl ve velikosti jejich pusinky je značný, tudíž správná velikost dudlíku snižuje riziko deformace patra či zoubků.

Informace o tom, pro jak staré děti je šidítko určeno, bývá uvedena přímo na obalu. Pokud tam tato informace není nebo je tam psáno, že jde o univerzální velikost, raději se tomuto šidítku vyhněte.

Silikon, nebo kaučuk?

Na našem trhu jsou k dostání dudlíky vyrobené ze dvou přírodních materiálů. Jde o šidítka silikonová, která jsou průhledná, a kaučuková, která mají typické žlutohnědé zabarvení. Uvádí se, že silikon by měl být trvanlivější, dudlík by toho tedy měl vydržet víc, než ten kaučukový. Ovšem vezmeme-li v úvahu výměnu šidítek z hygienických důvodů, nebo i z důvodu toho, že nám z něj dítko vyrostlo, je to nejspíš jedno. V tomto případě je dobré, nechat vybrat dítě. Některá miminka dávají přednost kaučuku, který bývá o něco měkčí a sání je tak jednodušší, jiná zas preferují silikon. Jednoduše zkoušejte, brzy zjistíte, co funguje zrovna na váš poklad.