Jdi na obsah Jdi na menu
 


PLAVANÁ

Živá rybka na plavanou s lankem

 

Postup

Použité náčiní může být velmi variabilní podle velikosti nástražní rybky i velikosti očekávaného úlovku, kterým je při lovu s lankem štika (při lovu jiných dravců může lanko sloužit jako pojistka pro případ štičího záběru).

Podle hloubky v místě lovu používáme buď pevné nebo klouzavé splávky s dostatečnou nosností, aby je nástražní rybka nepotopila, ale ne zbytečně veliké. Zátěž je průběžná a zaráží se obvykle o uzel, který spojuje kmenovou šňůru s lankem (spojeno obratlíkem nebo karabinkou). Délka lanka by neměla klesnout pod 30 cm.

Umístění háčku na těle rybky se provádí buď v okolí hřbetní ploutve nebo v tlamce (viz obrázky).
Zásek je třeba provádět v závislosti na velikosti nastražené rybky v rozmezí několika sekund, vzácně i minut po záběru. Ryba si sice musí kořist v tlamě po uchopení otočit, ale u rybek do 15 cm nemá cenu čekat déle než 1 – 1,5 minuty. Dlouhé otálení se zásekem stojí každoročně život tisíce zejména podměrečných štik.
Při nastražení velkých nástrah jsou lepší chňapací systémky, které dovolují zaseknou téměř okamžitě.                            

                     

 

Plavaná s pevným splávkem

Montáž na malé ryby využívá velmi jemného splávku (pod 1g). Existují tři ověřené druhy. Na obr.1a jsou bročky seřazeny s nepatrnou mezerou za sebou. Tato montáž se používá pro rychlý lov např. ouklejí či plotic. Obr.1b představuje univerzální montáž, zatímco na obr.1c vidíte montáž používanou při opatrném braní. Síla vlasce: 0,06 – 0,08 mm, velikost háčku: 24 – 18

Montáž na velmi pomalu tekoucí vodu (plavební kanál) využívá splávků do 1 g nebo mírně nad. Na obr. 2a je vidět udice pro rychlý lov při pravidelných záběrech. Zátěž je opět koncentrována, cca 15 cm od háčku je umístěn vodící broček. Při opatrném braní lze jednoznačně doporučit montáž na obr.2b. Síla vlasce: 0,06 – 0,12 mm, velikost háčku: 22 – 14

Montáž na stojatou vodu je velmi podobná předcházející skladbě udice (se splávky o gramáži do 5 g). Na velmi jemné braní sestavíme udici podle obr. 3a. Při normálním lovu bude úspěšná montáž na obr. 3b. Síla vlasce: 0,07 – 0,14 mm, velikost háčku: 20 – 10

Říční montáž nabízí tři varianty. Obr. 4a znázorňuje udici pro povrchový lov, zde je vhodné podle proudu použít splávek 0,2 – 0,8 g. Zátěž je seřazena v řadě za sebou. Obrázky 4b,c znázorňují montáže pro lov u dna, kde nosnost splávku do značné míry záleží na rychlosti proudu. Síla vlasce: 0,08 – 0,16 mm, velikost háčku: 20 – 8 Závěrem bych chtěl uklidnit všechny ty, kterým bude při vázání poněkud „horko“.                                                  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

phrjfquhpsrc

(gjgoly, 7. 5. 2022 6:46)

hydroxychloroquine 200 mg side effects https://keys-chloroquineclinique.com/

Blood Straits Readings Explained

(ALiadvatte, 8. 10. 2018 8:23)

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre coeur bat, il pompe le sang par de vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-belgique-horaire/

Blood Weight Readings Explained

(Aarrehealp, 30. 7. 2018 3:08)

Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-de-qualite/