Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoce :(

Ataxie

Ataxie je porucha koordinace. Projevuje se širokým postojem a nekoordinovanými pohyby hlavy, těla nebo končetin. Kůň dělá např. příliš dlouhé kroky a více či méně se potácí. Ataxie může mít mnoho různých příčin, jednou z nich je např. porucha mozečku (část mozku, kde je centrum pro rovnováhu) nebo vnitřního ucha. Dále může být příčinou porucha funkce kdekoliv na míše nebo v mozku.

Dechová nedostatečnost

Dechová nedostatečnost je označení pro výrazné narušení dýchacích orgánů a v každém případě vyžaduje veterinární vyšetření provedené tudíž den.

Edém plic

Jde o nahromadění tekutiny, prosáklé z krve v plicích, a to buď přímo v plicních sklípcích nebo v plicní tkání.

Eiph

Je to zkratka z anglického „exercise induced pulmonary hemorrhage“, což znamená zátěží vyvolané krvácení do plic. Konkrétně se jedná o poškození plicních kapilár a prostupu krve do plicních sklípků a konečných průdušinek. Je to stav, který postihuje především dostihové koně při rychlém tréninku nebo přímo v dostihu a to jak cvalové koně, tak klusáky. Podle amerických statistik prý EIPH trpí až 60 % plnokrevných koní v tréninku a 30 % amerických klusáků. V Evropě taková statistika není, ale zdá se, že procenta budou o trochu nižší.

 

Ochroma hříbat

Ochromou se nazývá infekční zánět kloubů (arthritis), v pokročilejší formě i zánět kostí (osteomyelitis) u hříbat. Většinou se vyskytuje do stáří asi 2 měsíců. Bývá postiženo více kloubů. 

 

Otlaky

Věčný problém. V dnešní době, kdy je skutečně nepřeberné množství různých typů sedel a postrojů na koně, by se mohlo zdát, že přece nemůžeme koně otlačit, ale… ?

 

Podlomy

Podlomy se vyskytují za vlhkého a mokrého počasí. Projevují se zánětlivými změnami na kůži nohou koní(na spěnce). Koně by ve výbězích měli mít k dispozici přístřešek, kde by bylo sucho.

Podlomy z nečistoty

Podlom je vlastně alergická reakce a na různé látky a podměty. Nedostatečná péče o koně, tak i o jeho prostředí, výskyt podlomů podporuje. Pokud kůň stojí v mokrém nebo v bahnitém prostředí, měli byste mu vždy pečlivě omýt nohy a utřít do sucha. Když pak kůň stojí na suchém povrchu přes noc, obvykle se podlomy nevyskytnou. Jsou ale i výjimky. Někteří koně prostě potřebují více péče.

Suchý a mokrý podlom

Podobá s epodlomu z nečistoty. K typickým projevům tohoto podlomu patří výtok. V ohybu spěnky se usadí mazlavý povlak. K tomuto onemocnění přispívá i příliš vysoká dávka jadrného krmiva s nedostatkem pohybu.

Bradavičný podlom 

Když se podlom neléčí a pokračuje dál, objeví se nad spěnkou bradavičnatý podlom. Proto je třeba o nohy koní pečovat a první příznaky podlomů ihned léčit.

Typické znaky podlomů 

-z arudnutí kůže

- uzlinky

- puchýřky

- výtok

- hnisavé záněty kůže

- bolest, kulhání

- ztluštění kůže

- tvorba prasklin

- odstávání chlupů (jako ježčí bodliny)

Léčba

Je třeba koni přizpůsobit dávku podle jeho výkonu. U mokravého podlamu se doporučuje kvalitní seno a kleinmash. J epotřeba zajistit i přísun vitamínů a minerálů vhodným preparátem. Místa na kůži je potřeba řádně umýt vodou a mýdlem, a poté nanést vhodný lék předepsaný veterinářem. U mazlavých povlaků by se neměli nanéšet žádné mastné léky. U suchých podlomů by s eneměli použvat vysušující spreje. Vhodnější jsou mastičky.

Někteří konáci doporučují: Smíchat 14g síranu zinečnatého, 7g octanu olova a trochu vody nanést na nemocnou kůži.

-osvědčili s ei spreje s chloramfonicolem

Prevence

Podlomům se dá nejlépe předcházet uvažlivou dávkou krmení a dostatkem pohybu koně. Nohy pravidelně čistit. Na ohrožené kožní partie nanášet vazelínu nebo ricinový olej. Nohy pravidelně kontrolovat a případě výskytu podlomů ihned léčit.

 

Tetanus

Jedná se o onemocnění způsobené anaerobní baktérií Clostridium tetani. Tato bakterie se běžně vyskytuje ve střevech býložravců, zejména koní, trusem se dostává do půdy, kde sporuluje a ve formě spory zde přežívá několik let. Vstupní branou Clostridií je poranění (zejm. hluboké bodné rány, ale i zášlapy, zakování, přehlednuté drobné oděrky) , infekce pupečního pahýlu u hříbat, operační rány (zejm. kastrační rány), ale i poranění trávícího traktu parazity, poranění tlamy způsobené ostrými hranami zubů.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář