Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablečný koláč z Normandie

2. 2. 2012

Na podzim bylo doma jablek požehnaně, už jsem nevěděla co s nimi. Jestli šťávu, koláč, nebo jen tak. Doslova a do písmene nám lezli už i ušima. :-) A tak jsem brouzdala stránky na internetu a hledala nové inspirace na koláče. A tenhle jsem našla. Překvapilo mě jak byl rychlý, jednoduchý a výborný. 

Na jeden koláč budete potřebovat: 

Těsto: 250 g hladké mouky, 150 g chlazeného másla, 1 trochu našlehané vejce, 50 g cukru krupice, 1-2 kapky vanilkové esence

Náplň: 3 jablka, šťáva z jednoho citronu, 2 vejce, 1 žloutek, 60 g cukru krupice, 1 lžička mleté skořice, 200 ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejeme na 170°C. Ingredience na těsto si smícháme a vypracujeme v hladké těsto, které poté zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu uležet do lednice. Formu na koláč vymažeme máslem a můžeme ji také vložit do lednice. Těsto se bude lépe z formy vyjímat. 

Jablka si oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme na osminky a v misce promícháme s citronovou šťávou, opět vložíme do lednice. 

Ingredience na náplň (kromě jablek) si vyšleháme do hladka. Těsto vyválíme a vyložíme jím formu. Na dně formy vypíchneme vidličkou pár dírek, aby mohl unikat vzduch. Poté ozdobně naskládáme jablka a zalijeme směsí na náplň. 

 

dsc08039.jpg

Ve vyhřáté troubě na 180°C pečeme 50-60 minut. Podáváme nejlépe teplý. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem. 

 

dsc08044.jpg

Přeji dobrou chuť! 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář