Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strouhaný koláč z dětství

8. 5. 2012

Samozřejmě, že se tento koláč tak nejmenuje. Byl to vždycky klasický koláč, který dělávala moje babička a pak i moje maminka. Dodnes když jej upeču a ochutnám, vrátí se mi spousta vzpomínek z dětství. Taky máte nějaký takový pokrm?

Na tento koláč budete potřebovat: 

Těsto: 400 g polohrubé mouky, 1 Hera, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 3 lžíce cukru, lžička kakaa a 2 lžíce mléka

Náplň: 3x250g plnotučného tvarohu, 2 lžíce solamylu, rozinky (nemusí být), 1,5 dcl mléka, troška rumu, 3 žloutky a sníh ze 3 bílků, 100 g cukru moučka, 1/2 másla

Z mouky, hery, vejce, prášku do pečiva, mléka, soli a vanilkového cukru vyhněteme hladké, tuhé těsto. Rozdělíme jej na dvě poloviny. Jednu zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice. K druhé polovině přidáme ještě kakao, prohněteme, až se kakao krásně do těsta vmíchá a taky zabalíme a vložíme na hodinu do lednice. 

Mezitím co se nám chladí těsta, vymažeme si plech a připravíme si náplň. Z bílků ušleháme tuhý sníh a necháme chvíli stranou. V míse rozšleháme tvaroh, solamyl, mléko, rum, žloutky, cukr a máslo. Poté jemně přimícháme sníh z bílků. 

dsc00171.jpg

Z lednice vyjmeme kakaový kus těsta a rozkrojíme si jej napůl. Polovinu vrátíme do lednice, aby se neroztápělo a polovinu nastrouháme na hrubých slzách na plech. To stejné uděláme i s druhou kakaovou polovinou v lednici. Na nastrouhané kakaové těsto nalijeme tvarohový krém a nastrouháme na něj postupně světlé těsto. Já použila jen těsto kakaové.

dsc00172.jpg

Vložíme do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40-45 minut. Dle typu trouby.

dsc00173.jpg

Necháme vychladnout a koláč můžeme posypat strouhanou čokoládou. 

dsc00174.jpg

Přeji dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář