Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ochutnávka chilského vína

18. 1. 2012

Pár slov ze zeměpisu historie :
Chile zabírá území protáhlého, poměrně úzkého tvaru, které
je 5 000 Km dlouhé a 90 - 400 Km široké, skryté v podhůří
And. Vinná réva se zde pěstuje podél liie dlouhé více než 1 400 Km
mezi 27. a 39. rovnoběžkou. Rozmanitost půdních typů
a mikroklimatu se odráží v pestrosti různých druhů vín. Chilské
podnebí je podobné středomořskému - zimy a jara jsou vlhké
a léta suchá. Země je obdařena dokonalými podmínkami pro
výrobu jakostních vín - má dosti výrazné rozdíly mezi denními
a nočními teplotami, mnoho hodin slunečního svitu a poměrně
vysokou vlhkost způsobenou nedalekým oceánem.
Od příchodu španělských dobyvatelů v 16. století a navzdory
prudkému zvýšení kvality v 19. století po příchodu evropských
přistěhovalců se chilské víno až donedávna nacházelo ve stavu
takřka středověké letargie. Po staletí se zde používaly tytéž
zastaralé metody výroby a způsoby skladování vína, značně
vzdálené hygienickým normám. To vše se radikálně změnilo
na onci 70. let 20 století, kdy se v Chile jako první etablovala
španělská firma Torres. Staré vinohrady byly vyčištěny, byly
vysázeny nové révové keře, výrobní zařízení rozsáhle
zmodernizováno, neb zcela nahrazeno ultramoderním vybavením.    


Degustaci zahájil a vedl spolumajitel vinoteky, který nás po přivítání
na první letošní ochutnávce seznámil s historií vinařství a přiblížil nám
proč zrovna zvolili výhradní dovoz pro celou ČR z tohoto vinařství.
Protože vinoteka je zaměřena na dovoz italských vín, hledali v Chile
vinařství, které bude atypické a jeho vína budou podobná italským
vínům a tak zvolili vinařství Cremachi Furlotti . Vína jsou dovážena
lodí do Hamburku a dále nákladní dopravou. Objednaná vína jsou
dodána do vinoteky do 34 dnů ode dne odeslání objednávky do vinařství.

Vinařství Cremachi Furlotti ze Santiaga de Chile :
Tradice vinařství Cremachi Furlotti začala již v Itálii . Pradědeček
současného prezidenta společnosti se tehdy přistěhoval do Argentiny
kde založil čtvrté největší vinařství v zemi s více než 3 700 hektary
vinic. Jeho potomci dnes pokačují ve 120ti leté tradici vinařství
Loncomilla - Chile.Jejich znalosti a zkušenosti zaručují mimořádnou
kvalitu a osobytý styl v každém víně. Toto vinařství vyrábí 8 000 000
litrů vína ročně a má 1 000 barrigue sudů. Na vinicích pěstují 73%
červených odrůd a 27% bílých odrůd.

Protože ještě z Chile nedorazila kompletní analytika vín, byl znám
pouze alkohol, který je uváděn na etiketě.
Celkem bylo připraveno k ochutnávce 9 vzorků z toho :
3 bílá vína
6 červených

1)  Chardonnay Varietal 2011
alkohol : 13,5%
80 bodů
169 Kč

2) Sauvignon Blanc Reserva 2011
aklohol: 12,5%
83 bodů
239 Kč
Víno zrálo v barrigue sudech a je velice příjemné
dubový sud mu rozhodně neublížil.

3) Carmenére Varietal 2011
alkohol : 13%
82 bodů
169 Kč
toto víno bylo celkově hodně krátké, bez velké vůně.

4) Merlot Varietal 2011
alkohol : 13%
82 bdů
169 Kč
Ve víně je cítit vanilka a vůně dubového sudu

5) Merlot Reserva 2011
alkohol : 13%
82 bodů
239 Kč
Víno je příjemné, ale příliš krátké

6) Cabernet Sauvignon Reserva 2011
alkohol : 13%
82 bodů
239 Kč

7) Syrah Single Vineyard 2010
alkoholu : 13%
84 bodů
339 Kč
ve víně je cítit sušené ovoce, víno zrálo 8 měsíců v malých
francouzských a amerických sudech. Toto víno má dlouhý
potenciál ležení - vhodné k archivaci.

8) Carmenere Single Vineyard 2009
alkohol : 13,5%
85 bodů
339 Kč
víno přijemně voní, má delší dochuť, je poznat, že se jedná
o starší ročník.

9) Cabernet Sauvignon Single Vineyard 2009
akohol : 13,5%
86 bodů
338 Kč
víno zrálo 12 měsíců na nalých sudech.

Varietal = základní řada vín z nerezového tanku jde
rovnou do lahve.

Reserva : zraje minimálně 6 měsíců v malých dubových
sudech.

Celkový dojem z nových vín : Očekávali jsme od těch vín více,
ale pokud si uvědomíme, že tam byla vína ze základní řady
nebylo to tak špatné. Já osobně bych preferoval ty dvě poslední.

Protože všechna vína byla hodně alkoholická, vypilo se i hodně
čisté vody abychom se nemotali. Jako vždy byl k zakousnutí
čersvý chléb nakrájený na kostičky.

Vzhledem k tomu, že bylo jen 9 vzorečků, kolegové chytili slinu
a tak jsme společně objednali to posledně degustované víno, abychom
si ho v klidu vychutnali. Já dal jednu sklenku a mazal jsem domů,
protože už jsem byl 17.01. na degustaci Argentinských vín v Praze.

Zítra 23.01.2012 jedeme s kolegama do Prahy do hotelu Crowne Plaza,
kde bude od 13:00 do 18:00 hodin IV. ročník Galadegustace 316
medailových vín z celoroční soutěže Prague Wine Trophy 2011.
Pochopitelně že i z této nejprestižnější degustace omezené pro veřejnost
podám zprávu. Dnes jsem si celé odpoledne poctivě připravoval podklady,
která vína bych rád ochutnal. Večer ještě vytáhnu svůj degustátorský kufřík,
kde je 52 nejběžnějších vůní, které mohou být  cítit ve vínech a pokusím
se načuchat základní vůně.

tak to už je opravdu pro dnešek všechno, víc už ze sebe nevyplodím, protože
jsem duchem v Praze. Do Prahy jedu autobusem s časovou rezervou pro
případ, že by zítra byly nepříznivé meteorologické podmínky .