Jdi na obsah Jdi na menu
 

Červená vína z francouzské oblasti Languedoc

11. 1. 2012

Tentokrát jsme se zaměřili na červená vína z francouzské oblasti Languedoc. Do soutěže bylo dodáno 14 soutěžních vzorků a 2 vzorky na zavínění a sladění našeho bodování. Počet Ložistů byl 13. Protože na Loži chodí zodpovědní členové, mohli jsme začít hodnotit první vzorek už v 18:35 hodin a ne jako na ochutnávkách, kdy vždy čekáme na opozdilé VIP skoro do 19:00 hodin.
Protože já osobně francouzské vína příliš nevyhledávám a ani jich moc nevypiji, podcenil jsem měsíční přípravu a s kolegou jsme vína kupovali až týden před Loží. Kolega měl cestu do Prahy, kde má sídlo a vinoteku náš známý dovozce francouzských vín a tak jsme si nechali poradit jaké víno bychom měli dát do naší soutěže. Já jsem byl ochoten se sebezapřením obětovat maximálně 400 Kč a tak mi za tu cenu bylo doporučeno víno Mont Tauch 2006 Fitou AOC za 370 Kč. Kolega mi upozorňoval, že je smolař při výběru vín, což ihned dokládal tím že už na čtyřech Ložích jeho víno skončilo na posledním místě a on musel zaplatit stanovenou pokutu, což je jedna nová lahev dle vlastního výběru v naší vinotece. Výběr vína jsme tedy nechali v rukách paní z pražské vinoteky a s napětím očekávali jak oba dva dopadneme. Pokud to zajímá i vás, čtěte dál.
Pár slov o francouzské oblasti Landeudoc :
Oblast Languedoc je jihofrancouzský region sahající od pravého břehu řeky Rhóny až k Pyrenejím, na jejichž úpatí se nalézá kraj zvaný Roussillon. Languedoc znamená jazyk occitan. Ve středověkých dobách se jím mluvilo v jižní Francii a přilehlých regionech Španělska a Itálie. Dnes už v Languedocu nenarazíte na tak laciná kvalitní vína jako před 20 lety , převedeno do řeči čísel - za 300 Kč pořídíte velmi kvalitní víno, které se mnohdy vyrovná svým 2x až 3x dražším sousedům z Bordeaux či Burgundska, inu značka je značka, že ? V Landguedocu je neuvěřitelných 95% pěstovaných odrůd modrých a je zde povoleno pěstovat na 40 odrůd révy . V 80 letech vytvořili vinaři Vin de Pays dOc = venkovské víno s regionálním charakterem a zárukou kvality. Vsadili na mezinárodně oblíbené červené odrůdy jako je Syrah, Mourveder, Grenache Noir, Carignan a bílé odrůdu jako Roussene, Marsanne, Viogner.
No už vás nebudu zbytečně mordovat teorií a přejděme k samotnému hodnocení námi donesených soutěžních vzorků.
Jako vždy, testování bylo hodně náročné, protože těch 14 soutěžních i ta 2 na srovnání chuťových pohárků měla nad 12% alkoholu až do 14,5% a tak bylo nutné každý vzorek zapít sklenkou čisté vody abych nebyl namol a konečně si zase jednou pamatoval zda jsem platil hahahaha.
Opět se potvrdilo, že tato vína nejsou mojí parketou, já mám rád vína, která příjemně voní a ne ta, u kterých nevíte zda se v sudu neutopil pes nebo tam vinaři spadlo kožené sedlo z koně, který právě dokonči náročný závod. Já říkám, že ta vína normálně smrdí. Ale vážně, ani skuteční profesionálové nejsou jednotní na ty animální tóny, polovina říká, že to k těm vínům patří a druhá polovina, že to nevadí, ale není to ono, to samé platí i o nás konzumentech. Moje největší radost bylo to, že jsem se moc bodově nelišil od těch našich nelepších kolegů, kteří vínům opravdu rozumí a mají hodně ale opravdu hodně napito. Napito ve vinařské mluvě znamená, že spoustu vín ochutnali a pamatují si chuť i vůni toho vína - nikoli, že chlastají jak bezdomovci vše a v neomezené míře s heslem ,, NENÍ DŮLEŽITÉ CO PIJI ALE, ŽE SE MOTÁM´´.
Po dopití a ohodnocení toho 16 vzorku následovalo tolik očekávané postupné odtajnění všech hodnocených vzorků a zároveň zveřejňování analytiky vína a hlavně kdo z nás víno donesl.
Bohužel u jednoho vzorku byl objeven korek, což je závada a tak bylo víno vyřazeno ze soutěže a skončilo na posledním 14 místě.
Korek ve vůni vína = neznamená, že v něm budou plavat kusy korku, ale přítomnost chemické sloučeniny nazvané trichloroanisole ( zkratka TCA ) ta má za následek pachuť, kterou mnozí přirovnávají k zatuchlině, starým ponožkám nebo k obydlím křečků . TCA se vyluhuje do vína po lahvování.  Často  také  nečisté  dubové  sudy  mohou víno znehodnotit.
Pochopitelně  v neposlední  řadě i korkový  uzávěr může způsobit tuto vadu vína. Dle vědců
Už může být plíseň v kůře korkovníku při jeho loupání ze stromu před zpracováním.
Analytika k mému vzorku :
Vieilles Vignes 2006 AOC Fitou
Vinice ze které víno pochází: Apelace Fitou patří k nejstarší a nejznámějším v Languedocu. Stoleté vinice, rozmanité druhy půd, vynikající znalosti zkušených vinařů a nejmodernější technologie, postupy umožňující vyrábět jedinečná a nezapomenutelná cuvée.
Alkohol : 13,5%
Odrůdy : 40%  Carignan, 40% Grenache,  20% Syrah
Způsob vinifikace : Vinifikace probíhá u každé odrůdy izolovaně. Fermentace trvá asi 20 dnů za přísné kontroly teploty. Po vykvašení je víno z jednotlivých odrůd sceleno a poté znovu rozděleno na třetiny, přičemž jedna třetina vína dozrává v dubových sudech.

Vůně a chuť : elegantní a komplexní víno krásné tmavočervené barvy s kořenitou vůní garrigue, která přechází od ovocných ke kořenitým tónům. Jemné taniny jsou v perfektní harmonii s charakterem Fitou, který se vyznačuje aromatickou intenzitou zvýrazněnou zráním v sudech.
Také si stejně jako já po přečtení analytiky myslíte, že to musí být úžasné víno ? No nebylo
špatné ale v silné konkurenci absolutně neobstálo .
Tak přátelé a toto víno jsme vyhodnotili jako 13 čili předposlední, ale protože poslední mělo korek, tak toto bylo poslední z hodnocených vín. Pokud si ještě pamatujete na slova mého kolegy o smůle při výběru vín, tak se ta slova potvrdila hahahaha. Toto moje víno získalo
bodový průměr 84,091 bodu.
Vítězná vína byla tentokrát dvě a to :
Gilles Chabbert 2007 Clos de lEscandil, Minervois la Liviniére
AOC = 520 Kč ,  88,818 bodů
Vinobles Vouchard, Abbaye Sylva Plana 2007 La Songe de lAbbé Faugéres
AOC = 454 Kč,  88,818 bodu
Po vyhlášení výsledků na nás čekalo občerstvení v podobě několika druhů paštik, několika druhů sýrů a chléb nakrájený na kostičky. Po občerstvení dal majitel vinoteky nalít Cabernet Sauvignon, který byl předsedou asociace somelierů panem Ivo Dvořákem ohodnocen 91 bodů. No my mu dali shodně maximálně 85 bodů.  Pochopitelně, že brblal že vínům nerozumíme, když takovému vínu dáváme tak málo bodů a zkušený profesionál ho ohodnotí tak vysoko.  Já jsem musel vybrat náhradní láhev bílého vína za své poslední místo v soutěži. Po dohodě s ostatními kolegy jsem vybral s vedoucím prodeje vinoteky a  nechal nalít Chardonay RESERVA z nově dováženého Chilského vinařství,

Které budeme ochutnávat 18.01.2012 ( pochopitelně už jsem přihlášený ).

Tak pokud počítáte stejně jako já, vypili jsme 18 lahví vína v 13 lidech ufffff.

S kolegou jsme rychle zaplatili a honem rychle se vypařili abychom druhý den mohli zodpovědně plnit zadané pracovní úkoly našich zaměstnavatelů a byly korunky na další

Ochutnávky, degustace a veletrhy vín.

17.01.2012 jedu s kolegou do Prahy na ochutnávku medailově oceněných vín z Argentiny.

18.01.2012 jdu na ochutnávku toho nově dováženého Chilského vinařství v Domě vína

23.01.2012 jedeme celá naše parta na Galaochutnávku Prague Wine Trophy 2011