Jdi na obsah Jdi na menu
 

Degustace vín Nový Zéland a Austrálie

9. 2. 2012

 

Austrálie :
Plocha vinic : 167 000 ha
Roční produkce vína : 10 000 000 hektolitrů
Pěstované odrůdy červené :
Sirah 21%
Cabernet Sauvignon 18%
Merlot 5%
Pinot Noir 3%
 
Pěstované odrůdy bílé :
Chardonnay 14%
Riesling 3%
ostatní odrůdy 31%
 
Vinařské regiony :
Západní Austrálie
Jižní Austrálie - Barossa, Valley, Clare Valley, Adelaide,Hils Victoria Tasmánie
 
 
Nový Zéland :
Plocha vinic : 10 000 ha
Roční produkce vína : 500 000 hektolitrů
 
Pěstované odrůdy červené :
Pinot Noir 13%
Merlot 7%
Cabernet Sauvignon 5%
 
Pěstované odrůdy bílé :
Chardonnay 28%
Sauvignon 23%
Muller Thurgau 4%
Riesling 4%
ostatní odrůdy 16%
 
Vinařské regiony :
Severní ostrov - Auckland, Warkwoth, Matakana, Waiheke, Gisborne Jižní ostrov - Marlborough, Canterbury, Otago
 
 
 
Historie Australského vinařství :
První řízky révy přivezli do Austrálie osadníci již v roce 1788.Sazenice údajně nasbíral první guvernér kapitán Artur Phillip. Réva překvapivě nepocházela z Evropy ale z Jižní Afriky. Stručně by se dalo konstatovat, že od poloviny 19, století se australskému vínu daří.
Australané začali s označováním regionů až v roce 1993 na základě zvýšeného exportu svých vín do EU. Nově tento systém předělali v roce 2001 a jsou definovány pouze hranice. Nic se tedy nenařizuje ani nezakazuje.
 
 Klimatické podmínky pro pěstování australského vína :
Obrovská suchá území ve středu kontinentu a na tropickém severu
jsou pro pěstování révy zcela nevhodná.Popsat klima a půdní podmínky Austrálie jednou větou opravdu nelze.Vždyť se jedná o celý kontinent !!! Počasí ovládají zhruba dva klimatické modely. První systém se projevuje střídáním ročních období se srážkami,především v zimě a na jaře, se suchým a horkým létem a krátkým podzimem. Podobá se středomořskému klimatu. Moře se na ochlazování pobřeží podílí méně, než je tomu v Kalifornii.  Druhý systém se více podobá tropickému klimatu, se srážkami rozloženými rovnoměrněji během roku . Teploty a vlhkost jsou rovněž vyšší. Takovéto podmínky však nejsou pro révu příliš ideální. 
 
Historie vinařství Nového Zélandu :
Na Novém Zélandu se jako první začali zabývat pěstováním vinné révy a výrobou vína anglikánští misionáři . Domnívali se totiž že Maoři musí před konvertováním ke křesťanské víře nejdříve přizpůsobit dobrým stránkám civilizace. Trvalo to však celých 20 let než se první lahvová vína nechala pít.V letech 1860 až 1870 vystřídali anglikánské misionáře angličtí a španělští přistěhovalci.
 
Zeměpis Nového Zélandu :
Nový Zéland leží v jihozápadní části Tichého oceánu , tvoří jej dva hlavní a bezpočet  menších ostrovů. Největší ostrovy - Severní ostrov a Jižní ostrov se táhnou v celkové  délce asi 1 500 Km a v nejširším bodě jsou 200 Km široké. Většina z 3 500 000 obyvatel žije na Severním ostrově, který vznikl bouřlivou sopečnou činností a některé vulkány jsou dodnes činné, kde ze země vyvěrá řada gejzírů a horkých pramenů. Značná část ostrova je hornatá a některé vrcholky dosahují do výšky až 2 500 m.n.m. Jižnímu ostrovu vévodí Jižní Alpy s nejvyšším štítem Mount Cook 3 764 m.n.m.
 
Klimatické podmínky Nového Zélandu :
Nový Zéland má poměrně mírné a vlhké podnebí s dešťovými srážkami vcelku rovnoměrně rozloženými do celého roku. Rozdíly mezi denními a nočními  teplotami a mezi ročními dobami jsou opravdu nepatrné, zejména na Severním ostrově. Oba ostrovy jsou vystaveny účinkům vlhkých západních větrů, které však díky severo-jižní orientaci ostrovů a centrálním horským pásmům ovlivňují pouze západní území. Průměrná doba slunečního svitu překračuje 2 000 hodin, což je pro pěstování vinné révy ideální.       
 
 
Ochutnali jsme vína z těchto vinařství :
Australské vinařství Mad Fish :
Je na západu Austrálie 15 Km od města Dánska, kde je malebné Madfish Bay. Řada jemných vín se vyrábí z hroznů pěstovaných v chladné jihozápadní oblasti Margaret River a Great Southern. 
 
Vinařství z Nového Zélandu :
Mono Marlborough
Mon = znamená v Maorštině pramen, ten vyvěrá ve vinařství Seresin Estate  v oblasti Marlborough na Novém Zélandu. Mono je mladé vyrovnané víno,u kterého jsou dodržovány stejné zásady při pěstování i výrobě jako u vín Seresin, ale s odlišnou filosofií konečného produktu.
 
Seresin Estate Marlborough
Založil známí kameraman, filmař a producent Michael Seresin.
Vinařství bylo založeno až v roce 1996 ale úspěch vyráběných vín
prudce a rychle stoupá. Nejlepší vína jsou oceňována 4 až 5 hvězdičkami.
Vinařství se nachází na východním pobřeží jižního ostrova Nového Zéladu
v oblasti Marlborough, tato oblast je jedna z nejslunějších a nejsušších
míst Nového Zélandu.
Vinařství má 3 rozdílné vinice : Home, Tatou, Raupo
Vinice jsou obklopeny olivovými háji, zahradami, pastvinami a přírodními
mokřinami. Vinařství se chlubí, že všechny práce od pěstování až po lisování je prováděno ručně.
 
Johner Estate Martinborough
Karl Hainz Johner - je německý vinař vlastnící v německu jedno z největších
vinařství, které založil ve své rodné vsi Bischoffingen Kaiserstuv oblasti Baden. Vinice na Novém Zélandu založil podél řeky Ruamahan ve Wairarapa v oblasti Martinborough, od roku 2001 už můžeme ochutnávat vína z této oblasti. Firma vlastní na Novém Zélandu už 8 ha vinic.
 
Vína, která jsme degustovali :
 
Bílá vína :
 
1) Mono Sauvignon Blanc 2010 - Nový Zéland
alkohol : 14%
analytika : 3g zbytkového cukru, 6g kyseliny
ve víně je tropické ovoce, citrusy, mineralita
body: 85 bodů
cena : 589,00 Kč
 
2) Mad Fish - Sauvignon Blanc/Semillon 2009 - Austrálie
alkohol: 13%
analytika : neuvedena
ve víně je mango, citrusy, mineralita
body : 81 bodů
cena : 509 Kč
 
3) Johner - Sauvignon Blanc 2010 - Nový Zéland
alkohol: 13%
analytika : 6,4g zbytkového cukru, 8,2g kyseliny
ve víně je angrešt, mango, tropické ovoce v dochuti grep
body : 84 bodů
cena : 599 Kč
 
4) Mad Fish - Chardonnay 2010 - Austrálie
alkohol: 13%
analytika : neuvedeno
ve víně je tropické ovoce, ořechy, víno je středně plné
a lehce na barrigue
body : 83 bodů
cena : 509 Kč
 
5) Johner - Riesling 2011 - Nový Zéland
alkohol: 13%
analytika : 15g zbytkového cukru, 7g kyseliny
ve víně je zelené jablko, broskve, papája
body : 86 bodů
cena : 419 Kč
 
Červená vína:
 
6) Johner - Pino Noir 2009 - Nový Zéland
alkohol: 14%
analytika : 1,8g zbytku cukru, 4,9g kyseliny
víno je jemně kořenité, jedna ze dvou lahví měla počínající vadu 
body : 82 bodů
cena : 479 Kč
 
7) Penfolds - Shiraz/Cabernet Sauvignon 2009 - Austrálie
jedno z nejznámějších australských vinařství
alkohol: 13,5%
analytika : neuvedena
ve víně je hřebíček, černé třešně, lehký dotek skořice, lehký barrigue,
víno dozrává v amerických sudech.
body : 85 bodů
cena : 499 Kč
 
8) Rousemount - Shiraz 2009 - Austrálie
vinařství bylo založeno v roce 1964 
alkohol: 13,5%
analytika : neuvedena
ve víně jsou ostružiny, víno je na barrigue, rubínová barva
body : 84 bodů
cena :459 Kč
 
9) Mad Fish - Shiraz 2008 - Austrálie
alkohol: 14%
analytika : neuvedena
ve víně jsou černé bobule a lehké kouřmo
body : 87 bodů
cena : 509 Kč
 
 
Jako nejlepší bílé víno bylo vyhodnoceno MONO Sauvignon Blanc 2010
Toto víno bylo opravdu skvělé jak ve vůni, tak v chuti. Tak mi napadá
Jak asi chutná vyšší řada, když základní řada je tak skvělá.
Jako nejlepší červené víno bylo vyhodnoceno Mad Fish Shiraz 2008
 
Většina degustovaných vín byla bohužel jen ze základní řady,
což byla velká škoda, že jsme nemohli porovnat i s vyššími
řadami, která jsou oceněna odborníky 90ti a více body.
Na degustovaných vínech bylo poznat, že pochází ze zemí,
kde je daleko více sluníčka než u nás ve střední Evropě.
Bohužel v ceně vína se pro nás zákazníky odráží vysoké
náklady na dopravu, což je poznat i u degustované základní
řady, kde se ceny většinou pohybují přes 400 Kč .
Co nás účastníky degustace zklamalo bylo to, že zástupce
dovozové firmy neznal a ani nikde neměl poznamenanou
kompletní analytiku u většiny degustovaných vín. 
 
Degustace byla ukončena ve 20:45 hodin a protože byl čtvrtek
raději jsem se vytratil aby kamarády nenapadlo objednat nějakou
tu lahvičku degustovaného vína a já ve vinotece neztvrdnul déle
než jsem normálně plánoval a ráno při zazvonění budíku nekoukal
jak píchlé kolo.
Díky svému sebezapření jsem byl doma už v neuvěřitelných
21:30 hodin a ráno jsem vstával poměrně svěží ku prospěchu
zaměstnavatele hahaha.
 
Tak a ještě abych splnil zákonnou povinnost, přiznávám že jsem použil
Literaturu z časopisu Víno Styl a Encyklopedii vín.