Jdi na obsah Jdi na menu
 

výchova psa

 Nepřímé tresty

Při výchově psa je nutné nejen vědět, jak správně odměňovat, ale i jak trestat. Možná pro vás některé psí chování představuje problém (štěkání na návštěvy, skákání po lidech atd.), jenže pro psa jsou to normální projevy. Vždyť všichni psi štěkají, vyskakují na starší zvířata, aby jim olízli pysky atd. Bez přiměřené výchovy se váš mazlíček bude chovat nadále přirozeně – prostě jako pes.

 

Je tady výhradně na vás, abyste naučili psa způsobům chování, které vyhovují vašim potřebám, a vybudovali vzájemný vztah na harmonii a porozumění.

 

V první řadě je nutné si uvědomit, že důvodem špatného chování často bývá nevědomé tolerování zlozvyků v minulosti (a někdy dokonce odměňování). Typickým příkladem je třeba skákání na lidi. Rozpomeňte se, jestli jste náhodou malému roztomilému štěněti skákání netolerovali… Vždyť ono to bylo tak roztomilé, jak vás malý psík po příchodu vítal. Jenže pokud jste mu to už tenkrát nezakázali, proč by toho měl dneska nechat? Psi rozhodně nejsou hloupí a registrují vaše chování. To, co jim jednou povolíte, si nárokují stále znovu.

Od dnešního dne musíte postupovat důsledně, ale zároveň pozitivně! Lze vůbec trestat psa „pozitivně“? Zkuste se zamyslet. Většina nevhodných projevů chování souvisí s některým předmětem (rozkousané boty, vybraný odpadkový koš, rozhrabaný záhonek), nebo se to děje na jednom místě (čůrání v bytě, lezení na křeslo). Jednou z možností je, že trest vyjde přímo z „objektu“, nikoli od vás.

 

Příklady

Pes i přes zákaz leze do křesla: Možná to znáte z vlastní zkušenosti, i když psa od křesla stokrát odeženete, vyšplhá se do něj zase a znovu. Možná to dělá v době vaší nepřítomnosti nebo v noci. Jenže chlupy jsou jasný usvědčující důkaz. Řešení? Křeslo omotejte oboustranně lepící páskou, sami ho sice nebudete moci nějakou dobu používat, psovi však zkazíte chuť nadále se v něm rozvalovat („Au to tahá. Ošklivé křeslo!“)

Pokud váš pes krade jídlo ze stolu, vezměte si na pomoc plech na pečení. Umístěte ho na stůl tak, aby k němu měl přístup jen z jedné strany (ostatní strany zataraste židlemi). Plech nechte alespoň 15 cm přečnívat přes kraj stolu. Dozadu (co nejvíc z dosahu), položte kus salámu,nebo jinou neodolatelnou dobrotu. Když se k ní bude chtít dostat, pravděpodobně shodí i plech. Leknutí a nepříjemný zvuk ho od dalších krádeží odradí.

Hrabe se váš pes v koši na odpadky? Strčte do něj pár nafouklých balónků, které potřete sádlem, nebo jinou dobrotou a dejte na něj starý papír (třeba od uzenin), uvidíte co nepříjemný zvuk způsobí…

 

Účinné řešení

Nejlepší tresty jsou ty, při kterých to pořádně bouchne a pes se skutečně lekne. Dejte si však pozor, aby se při tomto nepřímém trestání neporanil (například spadnutý plech by psa miniaturních rozměrů mohl poranit). Tresty vztahující se k předmětu, o který má zájem, mají skutečně ohromný účinek, protože padají přesně v době, kdy se pes nevhodně chová.

 

Zapamatujte si, že chování, které není odměňováno, ztrácí na intenzitě, trvalosti nebo frekvenci, zatímco chování odměňované nebo jednoznačně nezakázané na intenzitě přibírá.

 

Správné načasování

Nikdy psa netrestejte za to, co způsobil před několika minutami nebo dokonce hodinami! Pokud ho nechytíte při činu, zapomeňte na trest! Váš pes by nepochopil, co od něj chcete. Když se pes chová nevhodně, máte přibližně 3 vteřiny, abyste ho přísným „Ne“ či „Nesmíš“ napomenuli přímo na místě.

 

Používejte rozum, ne svaly

Snažte se vyvarovat fyzickým trestům. Například třepání šíjí psovi signalizuje „Teď mě zabije“. Psi totiž používají tento způsob uchopení, když chtějí svou kořist umlátit o zem, nikoli, aby potrestali svého protivníka a už vůbec ne tehdy, aby tak vychovávali svá mláďata. Tvrdé tresty jsou tím nejrychlejším způsobem, jak zničit důvěru psa ve svého majitele. Metody, které způsobují bolest, poškozují vazbu mezi člověkem a zvířetem. A použití násilí neřeší příčinu špatného chování. Násilí vede k tomu, že pes své nevhodné chování pozdrží nebo se u něj vyvine chování založené na vyhýbavosti. Stručně řečeno, pes spolupracuje ze strachu před trestem. A tvrdé tresty mohou vést i ke zkratovému jednání (plodí strach, který může vést až k agresi).

 

Závěrem

Vezměte situaci do svých rukou a uchopte to za správný konec. Důležité je udělat si na psa čas, pozorujte ho a odstraňte příčinu nežádoucího chování, nikoli příznaky. Nabízejte mu alternativní činnost (aportování míčku, podání pac), prostě něco, co váš pes rád provede a vy budete mít důvod ho pochválit (chvalte ho i za činnosti, které udělal správně). A hlavně – buďte při výchově důslední!

 

Skáče na lidi

Pro psa je přirozené vítat člověka olizováním obličeje. Vzhledem k tomu, že člověk je vysoký, pes se snaží dosáhnout mu na obličej skákáním. Některý pes tak vítá jen svého pána a příslušníky své smečky, jiní do této všeobjímající lásky zahrnují jakéhokoliv člověka, kterého potkají. Toto chování má prapůvod ve vítání psích rodičů, kteří vyvrhují žebrajícím štěňatům, olizujícím jejich koutky, potravu po návratu z lovu.
 
Tento zvyk je často nepříjemný a může být dokonce i nebezpečný, pokud se jedná o velké plemeno. Když pes skočí na nepřipraveného člověka, může dojít k úrazu. U malých dětí nebo starších lidí takto snadno vznikají vážná zranění hlavy, případně nebezpečné zlomeniny krčku stehenní kosti. Nemalou roli zde sehraje taky šok. Dále je nepříjemné, když pes svými packami umaže náš nebo cizí oděv.

Snažte se tento zvyk odnaučit psa nejprve doma. Při vítání se ke psu sehnete a ruku mu dáte nad čumák a oči a hladíte ho u země . Při samotném výskoku proti psovi namiřte koleno a použijte zákazový povel Ne nebo Nesmíš. Další možnost je naučit psa při vítání sedět, případně vítat se s ním na místě. Pes musí pochopit, že přivítání bude následovat, jen když bude klidně sedět.
 
Jestliže pes pochopil, že na vás se neskáče, ale zkouší to na návštěvy nebo procházející lidi venku, na situaci se připravte. Až přijde návštěva, psa připněte na vodítko, pak teprve otevřete návštěvě dveře. Kdykoliv se pes pokusí vyskočit (nejlépe, když zachytíte tuto jeho tendenci již při jeho přikrčení před výskokem) trhněte vodítkem a vydejte zákazový povel a pak povel sedni. Pokud si pes sedne a přestane vyskakovat,  pochvalte ho a požádejte návštěvu, aby ho pohladila.

Necvičeného, temperamentního a skákajícího psa na návštěvy raději nevypouštějte. Dokud se s ním nenaučíte situaci zvládat, je lépe ho zavřít do kotce nebo do jiného pokoje.
 
Jakmile pes zvládá cvik na krátkém vodítku, procvičujte ho na vodítku delším s instruovaným člověkem. Nezapomeňte psa chválit, jestliže měl tendenci k vyskakování a uposlechl váš zákazový povel. Za každé potlačené vyskočení ho odměňte pamlskem. Pokud pes vyskakuje, proveďte obrat vzad, udělejte kolečko, vraťte se zpět a zkuste cvik znova. Takto se vracejte, až pes zvládne setkání bez výskoku a uposlechne váš povel. Procvičujte cvik s různými lidmi, upevňujte nácvik přivolání, zkoušejte a posilujte pak tuto dovednost u psa na volno. Pokud nereaguje ještě žádoucím způsobem, vraťte se opět k procvičování cviku na vodítku. 

Čerpala jsem z těchto stránek:http://www.muj-pes.cz/vychova-a-vycvik/neprime-tresty-757.html