Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak si pomoci k usínání

7. 1. 2012

 Jak si pomoci k rychlejšímu usínání a hlubšímu spánku?

·         Zkontrolujeme místnost, kde spíme. Je dobře větratelná před spánkem? Neproudí tam energie příliš rychle? Tj. máme-li okno a dveře přesně proti sobě, zpomalíme a usměrníme energii křišťálem (např. ve tvaru srdce) visícím na niti ze stropu právě uprostřed této zóny (viz. literatura o feng shui). Vidíme z lůžka na člověka, který do naší ložnice vstupuje, my jako první nebo nás on překvapí? Tedy v našem zorném poli musí být dveře, ne "za zády". A postel musí být kus dál od vchodu, nejlépe dál od všech zdí. Dveře se mají otevírat z místnosti ven nikoliv dovnitř. To vše hraje důležitou psychologickou roli. Nejsou tam dráždivé kombinace barev? Nestojí tu pracovní stůl, popř. počítač? Pokud ano, alespoň na noc odstíníme jeho záření závěsem z papíru. Totéž platí o televizi. Dokonce chod mrazáku nebo lednice může vyvolat trvalejší poruchu spánku, nejen svými zvuky ale opět elektromagnetickým zářením. Pozor - troška ke trošce a naše lidská pomyslná nádoba může být plná. Zářením dnes oplývá i kuchyň (mikrovlnná trouba, rádio apod.) nebo pracovna, obývák. Člověk, který celý den pracuje s počítačem, nebo je jinak vystaven záření, potřebuje meditačními technikami pravidelně svůj organismus očišťovat.

·         Zkontrolujeme lůžko. Nejlépe se tělo regeneruje, když má postel severojižní orientaci, přičemž hlava by měla směřovat k severu. Tím docílíme největší průchod elektronů naším tělem. Matrace by neměly být dělené na 3 díly, protože škvírami "táhne" na některé orgány; lůžko by mělo být v jediném kusu. Pod ním bychom měli umístit rušiče patogenních zón (pokud je třeba), z přírodních pomocníků to mohou být kaštany (ty obyčejné nejedlé) - každý podzim je vyměňujeme. A také mějme na paměti, že postel slouží ke spaní a k milování, nikoli ke studiu nebo nočnímu čtení. Chyby si může dovolit dělat člověk, který spí dobře. Ti ostatní se mohou nad svým způsobem užívání ložnice zamyslet. Je dobré vypěstovat si jistý rituál před usínáním. Ten spočívá v ustáleném pořadí činností. Např. krátká procházka pomalým krokem se soustředěním se na dech a krok: jeden krok s nádechem, při výdechu 2 kroky. Po vycházce se vykoupeme v teplé vodě a jdeme spát. Poté natřeseme polštář a urovnáme jej. Při uléhání můžeme přistoupit k programování na dobrý spánek: Představíme si číslo 7 a energetický trychtýř nad hlavou, 3 x číslo 7 opakujeme. Pak číslo 6 a "trychtýř" nad čelem (opět 3 x), poté 5 stejným způsobem nad krkem, 4 nad plícemi ve výšce srdce,3 nad solárním plexem, 2 nad podbřiškem a 1 od konečníku dolů. Časem přidáme i barvy: 7 má bílou se zlatou, do fialova. 6 má modročernou jako noční nebe s hvězdami, 5 má světle modrou jako letní nebe, 4 má jasně zelenou, eventuálně růžovou, 3 má teple žlutou jako louka pampelišek, 2 má oranžovou jako pomeranče a 1 má ohnivě červenou. Přitom všem si uvědomujeme svůj cíl snížit mozkové vlnění z frekvence beta na alfu. A nyní můžeme přistoupit k vlastnímu programování: Moje svaly a celé tělo se cítí uvolněné, cítím se jako o dovolené, vzpomínám jak to bylo krásné, ten klid a pohoda (vybavte si příjemný okamžik). Je mi velmi příjemně. Zlehka usínám. Probudím se ráno svěží.

 

Špatný spánek také ovlivňují ledviny, pokud nejsou v pořádku. Dále velký stres. Je nutno vést zdravý životní styl. Často chodit na čerstvý vzduch, správně se živit. K večeři jíst jen lehká jídla. Potom není ani negativně cítit změnu zimního času na čas letní a naopak.

Před spaním nádech, představit si, co dnes bylo dobré, s výdechem se zbavovat všeho nepříjemného. Třít ruce, jemně pak jimi třít hlavu, šíji, ramena, paže. Vše jemně. Sedneme a pomasírujeme zdola nahoru nohy, potom břicho a oblast pasu jemně poštípat. Dlaně na obličej a oči, pak si lehnout a spát.

Čaj na spaní

Mateřídouška, třezalka, vrbovka úzkolistá (Epilobium angustifolium L.), meduňka. Možno přidat lístky maliny a rybízu černého. Všeho stejné díly. Vše smíchat, potom vzít 1 pl na sklenici vařící vody. Zakryté nechat půl hodiny až hodinu. Pijeme hodinu po večeři.

Jalovcové kuličky nebo drobné větvičky jalovce dát do polštářku. Očišťuje to vzduch, příjemně voní a dobře se na tom spí. Na podzim si udělat polštářek naplněný lučním senem a přidat do toho vonné byliny. Na tom spát celou zimu až do jara. Je to mateřídouška, meduňka a kozlík lékařský.

Recept na dobrý spánek

3 deci vařící vody, 1 pl hlohu, 1 čl kořenů pampelišky, 1/3 čl semen kopru, 1 vrchovatou čl meduňky, zalít vařící vodou, zakryjeme, nejlépe v termosce necháme alespoň 1/2 hodinu, v termosce to stačí 20 minut. Potom je třeba přidat 1 pl lžíci šťávy z kaliny.

Nemáme-li tyto byliny, stačí nadrobno postrouhat nebo pokrájet 2 pl řepy vodnice, zalít vařící vodou, nechat stejně tak odstát, přecedit a vypít. Výborně to ovlivňuje spánek.

Nespavost

Utrhneme lístky a květy muškátu, zalijeme do čajníku vařící vodou a potom, až se odstojí a není vařící, vzít do úst hubičku čajníku a vdechovat teplou páru tohoto čaje. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář