Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pivo na zdraví

Odpovědi na základní otázky

Jsou v pivu vitamíny? 
pes.jpgAno, v každém pivu jsou přítomny především vitaminy skupiny B a kyselina listová. Při vypití 1 litru piva lze počítat s následujícím průměrným přínosem vitamínů: Vitamin B1 (thiamin) odbourává ve tkáních sacharidy, tzn. že dodává tělu energii, dále má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu. Vitamín B2 (riboflavin) je protetickou skupinou pro organismus důležitých oxidačně redukčních enzymů. Vitamin B6  (pyridoxin) hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správní funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek. Nakonec kyselina listová je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Tloustne se po pivu?
Pivo obsahuje hořké chmelové látky, které člověka uklidňují a také podporují sekreci žluči, čímž příznivě ovlivňují trávení. Klidný a spokojený člověk lépe vychutná a stráví jídlo. Pivo ale také povzbuzuje chuť k jídlu. To má za následek vyšší příjem potravin, který může vést ke zvýšení tělesné hmotnosti. Po pivu samotném se tedy netloustne, ale po nadměrném požívání ostatních potravin ano. Pivo samo obsahuje 400 až 500 kilokalorií v 1 litru a je tak kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko nebo kola.

Jak se alkohol odbourává z těla? 
img_20150414_143158.jpgAsi pětina alkoholu se vstřebává v žaludku, zbytek ve střevech. V krvi se objeví již za 5 minut po požití. Etylalkohol se rozkládá na acetaldehyd, který játra mění na kyselinu octovou. Ta se ve tkáních složitými pochody mění na vodu a oxid uhličitý. Těmito pochody se vyloučí asi 90 % alkoholu z těla, asi 3 % se vylučují močí, až 7 % plícemi - dechem, nejméně kůží. Vylučování alkoholu z těla trvá 10 - 12 hodin, ale někdy až 24 hodin.

Kdy už mohu řídit auto - po vypití 1,2, 3... piv?
Až dojde k úplnému vystřízlivění, tedy až vaše tělo rozloží všechen alkohol. Zákon ČR stanovuje nulový limit alkoholu v krvi pro řízení motorových vozidel. Pro řidiče se proto vyrábí speciální nealkoholické pivo. Odbourávání alkoholu v lidském těle je individuální a závisí na celé řadě věcí. Kromě pohlaví, tělesné hmotnosti má vliv i momentální zdravotní stav, stupeň únavy a řada dalších faktorů. Doba, kdy již můžete usednout za volant, také závisí na rychlosti, kterou jste pivo či. piva vypili, jestli během půl hodiny nebo během 2 hodin. Přesná doba se zdá zjistit pouze testem na alkohol.  Orientačně platí, že muž, vážící 80 kg, odbourá alkohol 10° piva za víc jak dvě hodiny, žena při 60 kg za tři a půl hodiny. U 12° platí dvě a půl hodiny pro muže, čtyři a půl hodiny pro ženy.

Je pivo vhodné pro sportovce?
Nealkoholické pivo mohou pít i sportovci. Má vhodnou tzv. osmolalitu, tzn., že je v podstatě isotonickým nápojem, má zhruba stejný osmotický tlak jako krev, a také poskytuje "rychlé kalorie".  Pivo umožňuje vysoce účinnou látkovou výměnu, obsažené látky se v organismu zužitkují bez vedlejších přeměn snadno a rychle. Je velmi snadno stravitelné. Je důležitým zdrojem vitaminů. V pivu je přítomno značné množství iontů draslíku, hořčíku, fosforu a dalších stopových prvků, takže může být označeno jako iontový nápoj.

Obsahuje pivo také nějaké hormony? 
Pivo obecně obsahuje látky podobné hormonům, které se nazývají izoflavanoidy, které mají slabé estrogenní účinky. Jejich vliv na lidský organismus se dosud studuje. Předpokládá se, že by do určité míry mohly zvyšovat nebo potencovat úroveň tohoto typu lidských hormonů, hrajících významnou roli v metabolismu vápníku zejména u žen po menopauze, tj, do určité míry bránit odvápnění kostí -osteoporóze. Jejich koncentrace je velmi nízká.

Může pít pivo těhotná žena?
Lékaři to nedoporučují. Škody, které může alkohol způsobit plodu, byly odhaleny teprve nedávno. Požití více než dvou skleniček piva denně (více než půl litru) zvyšuje pravděpodobnost poruch plodu jako je rozštěp rtu, srdeční vady, abnormální vývoj končetin, nižší inteligence, nízká porodní váha. Máte-li přesto chuť na pivo, neodříkejte si je a zkuste nealkoholické pivo. Osvěží organismus a neovlivní ani vaši mysl ani neohrozí vaše budoucí dítě. Je však nutno jej konzumovat s mírou, protože i nealkoholické pivo obsahuje minimální množství alkoholu.

 

Pivo můžeme použít při pečení vepřového a hovězího masa, k dušení masa v guláši či podlévání kachny, husy či kuřete. Z piva lze uvařit i polévka či vyrobit pivní sýr.

10 rad, jak vařit s pivem
1. Pivo se skvěle hodí pro dušení masa, ale méně už k zelenině.
2. Přidáte-li pivo do obalovacího těstíčka, pokrm při smažení absorbuje mnohem méně tuku.
3. Při vaření používejte spíše slabší piva, která dále můžete ředit. Do minutek se naopak hodí hořká (vícestupňová) piva.
4. Do pečiva přidávejte spíše sladší pivo.
5. Černé pivo používejte jen do těch receptů, kde je konkrétně určeno.
6. Pomazánky obsahující pivo se musí rychle spotřebovat kvůli jejich krátké době trvanlivosti. Hrozí totiž jejich zkysnutí.
7. Pivo v těstě urychlí nakynutí.
8. Černé pivo obsahuje více cukru. Proto je potřeba si dávat pozor na přepalování a restování výpeků s jeho obsahem. Taková šťáva či omáčka může být hodně hořká.
9. S pivem se musí velmi opatrně zacházet, protože obsahuje cukr, který rychle hořkne.
10. Pokud si dokážete představit určitý druh piva jako nápoj k pokrmu, pak jej pravděpodobně můžete úspěšně použít i k jeho přípravě.

Autorem desatera rad je portál TN.cz.

K dobrému pivu patří i dobré jídlo, proto Vám nyní přinášíme několik pivních receptů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář