Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemáte rádi mléko?

2. 2. 2012

Jak si poradit s nesnášenlivostí mléka + recepty na každý den

Potíže s trávením mléka může vyvolávat některá z jeho složek: laktóza či bílkovinné složky. Alergická a intolerantní reakce na mléko může mít stejné nebo velmi podobné projevy, ale značně odlišné příčiny. Z celosvětového hlediska je nesnášenlivost mléka vlastně normální. Není chorobou ani alergií a dá se s ní žít bez velkých omezení. Při alergické reakci se uvolňuje z buněk histamin, který poškozuje organismus či jednotlivé orgány. Projevuje se to nejrůznějšími jevy – v případě alergie na mléčnou bílkovinu je to nejčastěji ekzém a značné zažívací obtíže (nevolnost, zvracení, křeče v břiše, průjem)

 

Co je nesnášenlivost laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu?
   Laktóza je latinský výraz pro mléčný cukr a vyskytuje se ve všech druzích mléka. Aby střeva dokázala tento disacharid přijmout, produkuje tenké střevo enzym – laktázu, která ho dále rozkládá. Pokud tenké střevo produkuje příliš málo laktázy, či vůbec žádnou, pak nemůže dojí k rozložení laktózy a ta se dostává do tlustého střeva nerozložená. Zde slouží jako potrava bakteriím střevní mikroflóry a to způsobuje obtíže v podobě nadýmání či průjmu.
   Při alergii na mléčnou bílkovinu de o nepřiměřenou reakci imunitního systému na jednu nebo více bílkovin obsažených v mléce a mléčných výrobcích. První problémy se objevují, když do jídelníčku dítěte poprvé zařadíme jiné mléko než mateřské. Podrobnějším vyšetřením se dá prokázat, na kterou bílkovinnou složku mléka organismus reaguje. Někdy jepak možné alespoň částečně dietu zmírnit. Alergie se projevuje nejčastěji zažívacími problémy – křečemi v břiše, průjmy, závratí, nevolností a nadýmáním, popřípadě zvracením. Někdy může dojít i k celkové reakci, zčervenání a pocení. Může se projevit i na jiných orgánech mimo zažívací trakt, například na kůži -nejčastěji ve formě ekzému, nebo v oblasti dýchacího ústrojí – může vyvolat alergickou rýmu a v krajním případě dokonce astmatické potíže.

Jak si pomoci sám v každodenní praxi
   Když už jsou jednou příčiny vašich trávicích problémů odhaleny, je pro vás veliká úleva. Ale pak se objeví otázka, jak bez větších omezení s vyloučením mléka žít. To, co je v jiných zemích zcela normální, u nás představuje problém, neboť my konzumujeme poměrně dost mléčných výrobků. A co věc ještě komplikuje je, že během posledních let se izolovaný mléčný cukr nebo mléčná bílkovina přidává i do řady dalších potravin.
   Při nákupu potravin dbejte na to, abyste se vždy rozhodli jen pro výrobek bez laktózy či mléčné bílkoviny. Čerstvými, nezpracovanými potravinami, jako je ovoce a zelenina, obilí, těstoviny a rýže si můžete být jistí vždy. U hotových výrobků nebo směsí se můžete o složení přesně informovat prostudováním obalu. Ale pouze u plného znění složení si můžěte být jistí, že jsou na obale vyjmenovány skutečně všechny přísady. Ty ovšem zpravidla najdete jen na výrobcích z obchodů se zdravou výživou.  Někteří výrobci nabízejí seznamy výrobků pro různé diety na internetu. Nechcete-li se vzdát hotových výrobků, které nemají uvedeno plné složení, otestujte si opatrně snášenlivost sami.
   V jídelně, restauraci nebo na návštěvě je výběr jídla složitější. Zdvořilá otázka na přísady vám bude ale všude jistě ochotně zodpovězena. Dejte však pozor na spolehlivost odpovědi. Pokud budete mít pochybnosti, vzdejte se jídla ve prospěch svého zdraví, i když vám to bude připadat těžké. Při soukromých návštěvách upozorněte hostitele na svůj problém nejlépe již předem, aby nebyl zklamaný, že neoceníte jeho kuchařské umění. Když vás během dne přepadne hlad, brzy zjistíte, že téměř všechny typické „svačinky“ obsahují právě to, co nesmíte. Na výlet, nákupy či do práce si vezměte vždy něco malého s sebou. Vhodné jsou rýžové chlebíčky nebo ovoce.


Recepty na celý den
Malinový tvaroh - 100 g tofu, 250 g sójového jogurtu utřete do krému. Přes sítko propasírujte 200 g malin a vmíchejte do jogurtové směsi. Přidejte 30 g moučkového cukru, 2-3 kapky vanilkové esence a 50 g celých malin.

 Lívance – V míse smíchejte 180 g hladké pšeničné mouky, 50 g sójové mouky, 1 ½ lžičky prášku do pečiva, 10 g moučkového cukru a 1 špetku soli. V další misce rozšlehejte 2 vejce s 300 ml sójového nápoje a 1 lžící oleje. Sypkou směs vmíchejte do rozšlehané pěny a těsto nechte asi 10 min. odpočinout. Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje. Na každý lívanec použijte 2 polévkové lžíce těsta. Lívance pečte z obou stran asi 1 až 2 min. dozlatova. Na talíř položte vždy 4 lívance a podávejte s javorovým sirupem nebo malinovým tvarohem.

Americký dresink – 100 g majonézy, 3 lžíce kečupu, 6 lžic neslazeného sójového nápoje, 1 střik tabasca, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka moučkového cukru, 2 lžíce čerstvé sekané petrželky – Majonézu dobře promíchejte s kečupem a sójovým nápojem. Dresink ochuťte tabascem, solí, pepřem a špetkou moučkového cukru. Přimíchejte petrželku.
 
Ragú z hub a tofu s rýží Basmati – na rýži: 1 lžíce rostlinného tuku, 300 g rýže Basmati, sůl, na ragú z hub a tofu: 650 g různých druhů hub, 200 g uzeného togu, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, ½ svazku petrželky, ½ svazku kopru, 2 lžíce sherry (příp. zeleninového vývaru), 250 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce provensálského koření, 2 zarovnané lžičky škrobové moučky, 250 ml sójové smetany, 1 lžíce sójové omáčky,sůl, pepř – V hrnci přiveďte k varu 800 ml vody se solí a rostlinným tukem. Rýži nasypte do vroucí osolené vody, promíchejte a pod pokličkou vařte na mírném ohni 15-20 min. Ke konci varu občas promíchejte. Houby nasucho otřete papírovou utěrkou a konce nožiček odřízněte. Žampiony rozkrojte na čtvrtiny, ostatní houby pokrájejte na kousky. Tofu rozkrájejte na malé kostičky, cibuli s česnekem oloupejte a nadrobno nasekejte. Ve velké pánvi s víkem rozpalte olej a cibuli v něm duste asi 1 min., aby zesklovatěla. Přidejte česnek a krátce společně poduste, česnek však nesmíte nechat zhnědnout. Přisypte houby a zhruba 5 min. opékejte. Pak do pánve přidejte kostičky tofu a opékejte 4-5 min. Petrželku s koprem propláchněte a vytřepte dosucha. Otrhejte lístečky a odděleně je nasekejte najemno. Houby zalijte sherry a zeleninovým vývarem. Přimíchejte provensálské koření a petrželku. Ragú nechte vařit při střední teplotě asi 5 min. pod pokličkou. Škrobovou moučku pečlivě rozmíchejte ve 2 lžících studené vody. K ragú přilijte sójovou smetanu, vmíchejte škrobovou moučku, nechte krátce povařit a pak sejměte z plotny. Ochuťte sójovou omáčkou, solí a pepřem. Vmíchejte kopr. Ragů podávejte s rýží Basmati.

Vajíčková pomazánka – 8 až 10 min. povařte 2 vejce natvrdo, pak zchlaďte. Oloupejte 100 g salátové okurky a podélně ji rozpulte. Odstraňte zrníčka a okurku najemno nasekejte. Nakládanou okurku rozkrojte na čtvrtiny a pokrájejte na malé kousky. Čerstvou řeřichu odstřihněte a omyjte. Vajíčka oloupejte. Oddělte bílek a nakrájejte ho na drobné kostičky. Pomocí mixéru ušlehejte krém z 50 g majonézy, 1 lžičky dijonské hořčice a promíchejte Dochuťte solí a pepřem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář