Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci

 

Zdraví

Morčata jsou málokdy nemocná. Když už však onemocní, dostávají se z toho velmi těžko, a proto byste se měli naučit poznat první drobné příznaky. Že je morče nemocné, se většinou pozná podle toho, že morče přestane jíst. Bude ospalé, bude sedět schoulené a nepohne se, ani když ho něco vyruší. Oči může mít zastřené a srst matnou. Může pít víc než jindy. Může mít průjem. Příčin je však mnoho a já Vám zde proto ukážu několik příznaků nemocí a co v tom případě dělat.

Karanténní opatření

Nejrizikovější bývá nákup morčat ve zverimexech. Samozřejmě není možné plošně odsoudit tento způsob nákupu, jednoznačně záleží na úrovni zverimexu, ovšem i na úrovni dodavatelů. Problematický zdravotní stav prodávaných zvířat může být způsoben nedostatečnou péčí personálu a neodpovídajícími hygienickými podmínkami. Avšak v mnoha případech nemají pracovníci zverimexů žádný podíl na neblahém stavu zvířat, stačí jeden nezodpovědný dodavatel a může způsobit i jen jediným dodaným nemocným zvířetem v původní skupině zvířat v obchodě mnoho problémů. V tomto směru ze mne hovoří přímo má zkušenost s koupí malého morčátka, které bylo napadeno svrabem. Úroveň obchodu však byla velmi dobrá, zvířata měla naprosto čistou podestýlku, vše nasvědčovalo tomu, že péče o ně je velmi dobrá.
Další problém může být koupě od chovatelů tak trochu naslepo, např. zasláním zvířat drahou, kdy tak trochu kupujeme zajíce v pytli.
Ovšem i v případě, že kupujeme zvíře přímo osobně u chovatele, nemusíme se stoprocentně vyhnout polízanicím s chorobami.

Shrnuto: ať už kupujeme morčata odkudkoliv a jakýmkoliv způsobem, neměli bychom karanténu podceňovat. V prvé řadě zvíře okamžitě pozorně prohlédnout, všímat si výtoku z očí, nosu apod., prohlédnout kožíšek, zda se nenacházejí holá místa, stroupky, případně pohybující se parazité, všímat si kvality výkalů a vzhledu moči.
Nejlépe je nové zvíře umístit do odděleného výběhu a ještě lépe do jiné místnosti. Některé respirační choroby bývají přenosné kapénkovou cestou stejně jako u lidí. Současně je vhodné dávat si pozor i při běžné manipulaci, např. při čištění kotce, nejdříve čistit kotce domácích usedlíků a teprve nakonec kotec nového zvířete.
Délka karantény je sporná záležitost. Rozhodně pár dní by bylo dobré nové zvíře v karnténě ponechat. Jak známo, u morčat se choroby vyvíjí bohužel velmi rychle a proto bývá po velmi krátké době zřejmé, že něco není v pořádku. Od věci není preventivní podání léčiv, především proti kokcidioze, případně preventivní postřik antiparazitárním přípravkem ( např. Kadox ).

1. Morče nejí a nemá téměř žádné výkaly

Může mít ale zácpu, která je nejčastěji způsobena tím, že je potrava příliš suchá. Zkuste mu den nebo dva dávat víc zeleniny a ujistěte se, že má čerstvou vodu. Když mu nebude lépe, odneste morče k zvěrolékaři.

2. Výkaly jsou měkké nebo tekuté a kysele páchnou

Morče má průjem. To je vážnější než zácpa. Jestli je jinak v pořádku, mohlo sníst něco, co mu nesvědčilo. Vezměte mu všechnu potravu kromě sena a několika dobře omytých pampeliškových lístků a dejte mu hodně čerstvé vody. Zavolejte zvěrolékaři a požádejte o radu. Morče může mít nějakou infekce a v takovém případě se musí hned léčit.

3. V kožichu Vašeho miláčka se objevují holá místa a morče se škrábe

To je obvykle způsobeno roztoči. Zvěrolékař Vám poradí, jak ho léčit. Prvními příznaky roztočů jsou drobná vyvýšená místečka v srsti. Kůže pak začne být suchá a loupe se a srst začne vypadávat.

4. Morčeti teče z nosu, kýchá a hlučně dýchá

Morče může mít infekci podobnou lidské rýmě, což může vést k zápalu plic. Okamžitě vezměte kotec do domu nebo do bytu. Místnost musí být vyhřátá nejméně na 20 °C. Když mu do 24 hodin nebude lépe, odneste morče k zvěrolékaři.

5. Morče má bolavé, uslzené nebo zastřené oči

Jestli je bolavé jen jedno oko, mohl se mu do něj zapíchnout kousíček sena. Jemně mu jej opláchněte vatovým tamponem namočeným ve vlažné vodě (převařte ji a nechte vychladnout). Pokud je oko zastřené, může být poškrábané a je potřeba ho ošetřit, protože ze škrábnutí se může vyvinout vřed. Proto odneste morče ke zvěrolékaři okamžitě.

6. Přerostlé drápky

Drápky morčete mohou narůst tolik, že se zkroutí dolů a morče pak chůze bolí. Je lepší, když drápy odstřihne veterinář, protože když se to udělá nesprávně, způsobí to zvířeti hodně bolesti.

7. Přerostlé zuby

Morčeti jako každému hlodavci rostou zuby celý život. Musí mít tvrdé dřevo, které by mohlo hlodat, a tím si je obrušovat, jinak mu mohou narůst do takové délky, že nemůže pořádně jíst. Když to bude nutné, zvěrolékař morčeti zuby bezbolestně zkrátí.

Parazitární onemocnění

Vši

Výskyt a popis nemoci: Malé bílé až hnědé potvůrky, připomínající 1-2 mm dlouhé placaté červíky. Nejvíce se zdržují u kořenů chlupů a jsou špatně vidět. Většině morčat vši nevadí, viditelně se nedrbou. U citlivějších jedinců může časem dojít k zhoršení kvality srsti, vypadávání chlupů apod.
Léčba:Používám k odvšivení sprej 1% ARPALIT. Prodává se ve zverimexech za cca 50,- Kč.

POZOR! Důležité upozornění!!
Při odvšivování 1% Arpalitem: 
1. POZOR na záměnu s 5% Arpalitem! 
2. Morče nesmí být březí. Může dojít k poškození plodu či potratu apod. 
3. Morče musí být, kvůli škodlivým výparům, umístěno ve vzdušné ubikaci. Tzn., že např. při ploše 0,50 m² nesmí plné stěny přesáhnout výšku 30 cm. Ideální je klec s mělkým dnem. Z téhož důvodu nedávejte do ubikace budku! 
4. Pozor na zasažení očí a dýchacích cest! Raději si 1% Arpalit nastříkejte na ruce či hadřík a oblast hlavičky opatrně potřete. 
5. Nedoporučuji, aby tento zásah prováděli děti! 

Postup:
1. den postříkat celý povrch morčete proti srsti co nejvíce ke kořínkům, až je morče mokré či spíše vlhké. Pak si ještě postříkejte ruce a srst řádně promasírujte. Nezapomeňte na nožičky.
3. den opakujte jako první den.
7. den morče vykoupat, opatrně vyfénovat, pak případně nastříkat olejovým kondicionérem, učesat a je hotovo.

Chirodiscoides caviae

Výskyt a popis nemoci: Jedná se o velmi malého roztoče podlouhlého tvaru bílé barvy, který se v kožíšku jeví jako jemný posyp moukou. Při bližším zkoumání je možné velmi dobře zaznamenat pohyb roztočů a jejich prolézání srstí. Jejich škodlivý účinek na zvíře, konkrétně na srst, není příliš velký, avšak snižují kvalitu srsti a zbytečně zvíře zneklidňují. Trvalý přenos na člověka nehrozí. Parazitují pouze na morčatech. 
Léčba: Nedoporučuji Biokill, naprosto stoprocentně účinkuje Kadox spray. Insekticidní látkou je chlorpyrifos, uzavřený v mikropouzdrech z umělé hmoty. Pouzdra za přítomnosti vody zůstávají neporušena, při odpaření vody se naruší a chlorpyrifos difunduje po povrchu těla. Druhou složkou preparátu je fenoxycarb, růstový inhibitor, který zastavuje vývoj vajíček, larev a kukel parazitů. Velmi důležitá je neškodnost přípravku pro zvířata, složky přípravku jsou nejedovaté, nedráždí dýchací aparát, nepoškozují oči ani kůži. Teplokrevným živočichům procházejí mikrokapsle s insekticidem zažívacím traktem neporušeny. LD50 u zapouzdřeného chlorpyrifosu při orálním podání je 25 800 mg/kg živé hmotnosti krysy, pro fenoxycarb 10 000 mg/kg ž.m. Zřejmá je tedy skutečná bezpečnost přípravku.