Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní nemoci očí

2. 2. 2023

Rohovkový vřed

Rohovkový vřed se u bulíků skoro nevyskytuje, ale setkala jsem se s ním u malých štěňat, podle mého v souvislosti s infekcí herpes virem. Rohovkový vřed už několik let léčím pouze homeopaticky s výbornými výsledky. Recidivy se vyskytují stejně často jako u alopatické léčby, nástup zlepšení je velmi rychlý. Mám 4 nejfrekventovanější homeopatika, z nichž 2 používám vždy a další podle individuální situace.

U slepých štěňat, která mají zhnisané oko, bolestivé, nafouklé, používám Phosphorus na regeneraci rohovky, rozpuštěný ve vodě. Phosphorus má v raném období vliv na vývoj vnitřních orgánů, v pozdějším na jejich regeneraci. Při zánětu oka u slepých štěňat doplňuji Phosph. ještě dalším homeopatikem. Během dvou dnů zánět zmizí a štěňata nemají ani bílou tečku na oku. V době, kdy jsem neznala homeopatii a léčila jsem tento problém alopaticky, mi trvalo 3 týdny než se oko vyléčilo z akutního a většinou mělo trvalé změny. Dnes nasadím homeopatika ihned, jak štěně piští a očíčko se mi zdá trochu zduřené. Lék aplikuji 10x denně po kapkách.

Příklad: v mém chovu jsem se s tímto problémem poprvé setkala u Medeina vrhu u 2 štěňat, kombinovala jsem homeopatii a alopatii. Jednomu štěněti zůstal světlý flíček na oku l mm, přibližně během 2 let se tento problém vyskytl opět. Homeopatií jsem ho zvládla za 2 dny a provedla jsem dlouhodobou očistu chovu od herpes viru, také homeopaticky. Myslím, že rok a půl jsem tento problém doma neměla.

Rohovkový vřed u dospělého psa ošetřuji také mastí.

 

Šedý zákal

Šedý zákal mají většinou staří psi, pokud zahájíme bylinnou a homeopatickou léčbu a navážeme doživotní prevencí, postup šedého zákalu se zastaví nebo aspoň zpomalí. Ovšem velmi často po 2 letech působení přírodní léčby je oko v lepším stavu než při jejím zahájení. Základní bylinkou je světlík, ale doplňuji ho dalšími třemi, homeopatiky, vše periodicky střídám.

 

Zelený zákal - glaukom

Řeším homeopaticky, zcela individuálně

 

Suchost oka

Léčím dlouhodobě homeopaticky, např. Bryonií, Aluminou, Siliceou a jinými.

 

Nevyvinutý nebo málo vyvinutý slzný kanálek

Vývoj lze podpořit homeopaticky, úspěšnost je 50%, s homeopatiky lze pejska udržovat v přijatelném stavu. Kanálek se dá zprůchodnit chirurgicky, ovšem ze zdravotních důvodů to někdy možné není, občas i z důvodů finančních.

U predisponovaných plemen slzy přetékají z oka ven. Úpravu slzivosti řeším individuálně, homeopaticky.

Všeobecně mám raději masti než kapky, neboť masti chrání oko před větrem, mrazem a mechanickým podrážděním. Kapky použiji na vypláchnutí oka a potom oči namažu.

Světlík aplikovaný vnitřně nebo zevně považuji za nejvhodnější všeobecný prostředek na oční problémy. Regenerace Phosphorem v nižším homeopatickém ředění neuškodí, pokud však nepodáváte jiné přípravky. Nejsem zastáncem toho kombinovat mnoho postupů a zkoušet jedno přes druhé. Klientům doporučuji zvolit linii v ozdravování jednotlivce nebo chovu a držet se jí a držet se, pokud možno, jednoho lékaře nebo léčitele.

Já samozřejmě zkouším na členech rodiny - psích i lidských, neboť musím vědět, jak to funguje přímo před mýma očima. Nejraději zkouším přímo na sobě, jenže já, naštěstí, mám oči v pořádku. Přestože mnohdy nevidím, co bych měla...

 

Entropium, ektropium

Bulteriéři mají tužší kůži na obličeji než většina plemen. Zřejmě proto trpí velmi ojediněle vychlípením víčka, ochablostí = ektropium. Setkala jsem s tím ojediněle a to jen u střední části spodního víčka. Ošetření spočívalo v použití ochranných mastí nebo gelových kapek, které chrání oko před mechanickým poškozením, neboť při výskytu této vady je oko přístupnější právě mechanickým nečistotám.

Mnohem častěji se vyskytuje entropie, vchlípení víčka. Kraj víčka i s řasami je mírně /i více/ obrácen k očnímu bulbu a dráždí rohovku. Primárně může jít o vrozenou vadu, sekundárně při zánětu. Kůže víčka oteče nebo zbytní a okraj se vtáčí dovnitř. Antibiotika se používají při podezření na bakteriální infekci, ochranné masti dostupné bez receptu léčebně i preventivně, stejně tak gelové roztoky.

Oční vody jsou různě vhodné, já osobně doporučuji světlíkové oční kapky nebo slabý čaj ze světlíku, 1/3 kávové lžičky na 2-3dcl, půl minuty louhovat a oplachovat oko nebo přikládat obklad.

Existuje homeopatický polykomponent, který se mi osvědčil u obou vad, léčbu doplňuji i individuálně homeopatickými, humánními monokomponenty.

K chirurgickému zásahu jsem zatím svého pacienta z řad bulteriérů neposílala, po několika týdnech se stav víčka upravil. U některých ras je zákrok nezbytný.

 

Zánět spojivek

- je naprosto běžné onemocnění u všech ras. Záleží na druhu výtoku z oka, vždy používám světlíkové kapky a ochranné masti, např. azulenovou a humánní homeopatikum podle druhu výtoku nebo stupně slzivosti a podráždění okolní kůže. Pokud slzy nebo zánětlivý výtok dráždí až rozežírá kůži pod okem, natírám postiženou plochu jakýmkoliv krémem, olejem, sádlem anebo přímo oční mastí. Pokud přípravek není označen "ophtalmo-", nesmí přijít do oka! /Příklad: Jedna majitelka se velmi divila, že po aplikaci Framykoinu - nikoliv ophtalmo-framykoinu, se stav první den zlepšil a další dny výrazně zhoršil/

U bulíků a RTW dochází častěji k zarudnutí spojivek až do rudofialové barvy, někdy je spojivka poseta bílou krupičkou, v tom případě se jedná o zánět folikulů. Stejný stav bývá na třetím víčku. Běžná praktika je uspat psa a víčka seškrabat. V mé ordinaci jsem tento zákrok provedla pouze 1x, jinak jsem si vystačila s homeopatiky, případně jsem kombinovala homeopatika a antibiotika. Nejlépe mi účinkovala Staphysagria a Phytolacca. Spojení homeopatik s antibiotiky provádím maximálně 2x ročně, homeopatika samostatně kdykoliv.

Recidivy jsou méně výrazné nebo žádné, zatímco po seškrabu jsou recidivy častější, jak slýchávám od klientů. Bulteriéři mají přirozeně tmavší barvu spojivky! To, co je u jiné rasy zánět, u bulíka ještě není. Proto mnohdy dochází ke zbytečnému uspávání pejska a jeho podrobování chirurgickému zákroku.

Doplnění na základě dotazu: Někdy je nutné dát antibiotika, ale ne tak často jako u jiných ras. Můžete zkusit i ochrannou mastičku Ophtalo Azulen nebo Oculloheel kapky,homeopatické.Při zbytnění folikulů ve víčkách,zejména na třetím víčku,kupte Staphysagrii 9 nebo 15CH a dejte mu 2x denně 3 kuličky,po zlepšení 1x denně 5.nenechte ty očíčka škrábat!Spousta doktorů hned škrábe třetí víčko!Vrátí se to stejně,je to zbytečné.Všichni bulíci mají také červenější spojivku!

 

Herpes oko

Ráno volají od hrdinky mého příběhu se zánětem vemínka. Štěně má oteklé oko.

Radím oscillo (na celkovou podporu imunity proti virům) malému 3 dny soustavně po kapkách. Celému vrhu oscillo 6-20 kuliček 3 dávky oddělené od sebe 4 hodiny. Phosphorus malému 2 kuličky soustavně, jakmile se probudí, vrhu 2x denně. Za 2 hodiny telefon, oteklé oči má celý vrh Změna, všem štěňatům jako prvnímu nemocnému. Krmím svoje malé..Démétér pláče, jak cucá, vidím, že má ospalku v oku, oko oteklé...Volím oscilllo všem.., vyzkouším nový pokus na zánět zavřeného oka s podezřením na herpes... Používám přenos energie. Při odběru negativní energie Démétér pláče, při vstupu nové energie se uklidní a usne mi na klíně. Za dvě hodiny je vlhký koutek a oko splasklé, nicméně budu soustavně pokračovat.

Zajímavost: Obvykle dávám malým štěňatům arnicu nebo siliceu. Tomuto vrhu jsme dávala phosphorus. Phosphorus používám u štěňat pro podporu vývoje vnitřních orgánů a dodání energie. Vždy po pár kapkách ožili a nyní jsou tak "živí“ jako praví berani(datum narození), roztočení phosphorem a hladoví, protože Didině ochabla tvorba mléka. Jsou to hotoví draci, takže už je něžně neoslovuji „moji andělíčkové, ale útočníci.

Myslím si, že volba phosphoru byla intuitivní, neboť jsem preventivně regenerovala rohovku dříve než se na oku objevil herpesový zánět.