Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přezdívky našich psů

24. 1. 2023

Snažím se říkat mým psům tak, jak jsou uvedeni v PP. Hlavně proto, Že když o nich mluvím rodinným jménem nebo přezdívkou, nikdo neví, o koho jde. Pouze členové rodiny a dobří známí. Znám to z výstav, kdyŽ druhý chovatel mluví např. o Sindy, psů má spoustu a já je znám z katalogů pod průkazovým jménem, netuším, kterého ze svých psů na mysli. Sama dávám do PP pro adepty na mé vlastní psy jména, která chci používat. Časem si každý vytvoří několik přezdívek a zkomolenin.

První Bucca - tvář, líc, "pusinka", měla nádherný obličej, druhá Buccinka byla kousnutá do obličeje a má tvář navždy poznamenanou. Bucca byla Buci, Busi,Businečka.

Zea - kukuřice, byla tlustý a žravý váleček, pes Chilli jim doma všechno těžce likviduje, až jim je z něj velmi horko... Cicatrix - jizva, způsobila opravdu psovi Bobině mnoho jizev. Héra - mocná, krásná, umí pomáhat i nenávidět. Protože moje stanice se nazývá Trojský kůň, dávám pejskům jména řecká a latinská, podle bohů, významných osob anebo z latinského slovníku. Ale pečlivě vybírám příznivé osudy a obsahy jmen. Zea - Helenka, když neuměla mluvit, jí říkala Zakuna a my pak Kuna. To jí zůstalo na mnoho let.

První byla Véra, latinsky to je pravá, opravdová, skutečná, jméno jsem jí vybrala já, v PP byla Vaise. Protože lumpačila jako zbojník, říkala jsem jí Zbojník, Zbojničina, Zbojína a na konec jí zůstalo Zbojí. Slyšela na to stejně jako na Véro. Když jsme si hráli, říkala jsem jí Teriery a ona se tomu smála.

Haima - Haimišena, Mišena. Mišenu jsem musela prodat, když jsem neměla na splátku domku. Týden jsme brečely, ale šla do lesa, do dobrých rukou, k pánovi, kterému umřela Haimina teta.

Medea už měla jméno vymyšlené, jen jsme čekaly, až se narodí právě ona. Byla prvorozená a hned jsem ji poznala. Medea hopkala jako koníček, říkala jsme jí Koníčková, později Konikova, Koniky. Ví, že po zavolání Koničky apod., ji čeká vždy něco příjemného a veselého. Po porodu Uniona, který je nadměrný, převzala jemu podobnou přezdívku a je také Velká.

CHalaza je dcera Zei, vyměnila jsem je, protože Zea nebyla smečkový pes. Chalaza, Chalazičeny, Zičena. Chalazičku jsem darovala paní, které umřela matka Véry. Chalazička těžce nastydla a umřela týden po operaci. Na její místo šla Unicé. Unicé byla jen Unička.

Další plánované jméno byla Siddhartha, ten, který splnil své poslání. Dva roky mi nezůstala moje vlastní fena březí, chtěla jsem štěně pro Helenku. Koupila jsem Siddharthu, ale byla vrh H, museli jsme jí přidat ještě jedno jméno. Héra Síddhartha. Říkáme jí Sidhartečka. Jméno nezkracujeme.

Union musel mít jméno po dědečkovi, protože vypadal úplně stejně. Jak rostl do nadměrných velikostí, říkali jsme mu Velkej. Když volám Medu a jeho, volám jen Velký. Běžně mu říkáme Uniony, ale protože byl se svým bratrem u nás dlouho, byli to kluci, kluciny, kucini o on je teď Kucin nebo Kusin a má to jméno moc rád.

Fidzhit je Zirkon, Fidzhit se mi nelíbilo, ale nedalo se nic dělat. Fidzhit je pro změnu chlapec, když se mu nechce poslouchat, zavolám Chlapec a vždy přijde. Mám tedy Klučína Kucina a Chlapce.

Samadhí je sice taky Chlapec, ale jemu říkáme pouze Samadhí, Samadhínek. Samadhí je pocit souznění s Bohem, Nirvána. Rozhodně je klidný a plný lásky.

Chtěla bych, aby psi z mé CHS měly originální jména, která se hodí k bulíkovi. Mnoho slov se dá zdomácnit. Cicatrix říkají Trixi, Opifer je Pif, Orestes Ori, Neptun Nepíček, Gametes Tes. Jméno provází psa celý život, vyslovujete ho několikrát za den. Dejte si práci s jeho výběrem, až z něj máte stále radost.