Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barva po narození

1. 2. 2023

 

b.jpg

BÍLÁ


Bulík, který se narodí bílý, nemusí bílý zůstat - do tetování se mohou objevit malé barevné znaky, které s věkem rostou. V době tetování lze přepsat barvu z bílé na bílou se znaky.

 

 

bz.jpg

 

BÍLÁ SE ZNAKY
 

Znaky u bílého bula jsou přípustné pouze na hlavě a na uších, s věkem se zvětšují a probarvují.

 

 

z.jpg

 

ŽÍHANÁ


Žíhaná má u bulíků různé odstíny a kombinace barev, tmavé plochy jsou různě hnědé až černé, světlé plochy jsou sytě červeně, plavé, nebo téměř do šeda. Barvy, vesměs pruhy jsou VŽDY po celém těle, přestože jedna z barev může výrazně přesahovat. Fidzhit má šedočerný základ s plavými pruhy, Haksii z Antoníčku je klasicky žíhaný, Héra Siddharta Wild Fámy je téměř černá s minimem červených pruhů. 

 

 

zz.jpgŽÍHANÁ SE ZNAKY


Bílé znaky jsou na hlavě, prsou, krku, nohách a ocasu, do 25% plochy. Pokud jsou znaky jen na prstech a náprsence, nejde o žíhanou se znaky geneticky. Geneticky je pes žíhaný, celobarevný a bylo by správné ho takto označit, například Kama Trojský kůň, Baiae Černý kostel. Žíhané štěně se rodí jednobarevné, zdánlivě hnědé, pruhy vystupují ve velmi omezené míře až po několika dnech a probarvují se několik let. Čím starší pes, tím více červených nebo plavých ploch. Přesto je po narození patrné, že hnědé štěně není celistvě jednobarevné. 

 c.jpg

 

ČERVENÁ, PÍSKOVÁ, ŽEMLOVÁ, PLAVÁ


Jde o geneticky tutéž barvu, jejíž intenzita je ovlivněna genetickými faktory a výživou. Tato barva má vždy černou masku, černě obtažené oči a uši. Štěně se rodí jako srnka, hnědé nebo skořicové, s černým nosem a černým ocasem. Zlátne od čela směrem dozadu a s černým ocasem ho ještě prodáváte. 

 

cz.jpg

ČERVENÁ, PÍSKOVÁ, ŽEMLOVÁ, PLAVÁ S BÍLÝMI ZNAKY
 

Je oficiální název pro tuto barvu s bílými znaky na nose, hlavě, krku, prsou, nohou a špičce ocasu. Není to TRICOLOR, přestože má tři barvy! Je to červená nebo písková...s bílými znaky. Opět platí, že malinké znaky na prstech a prsou se nepopisují jako znaky, nejde o geneticky "strakatého" jedince. Příklad: Jagger Pajar, červený Xavier, Unicé červená, bílé znaky Pokud nepoznáte žíhané štěně od červeného /plavého.../, stačí barvu přepsat v době tetování. Barva s věkem tmavne, jen zkušeností odhadnete, bude-li plavá nebo červená. Genetický základ je tentýž. 

 

ČERNÁ
Celočerný bulík neexistuje. Každý černý bulík má v různé míře znaky na tvářích, tečky nad očima, znaky na tlapách, "světýlko" na hrázce a spodku ocasu. Tyto znaky jsou buď žíhané nebo červené /plavé, pískové/. Po narození je černé štěně jako hořká čokoláda se světlými znaky na výše uvedených místech. Nejdříve za týden se dá s jistotou říci, zda je černé s žíháním anebo černé s pálením. 

black.jpgČERNÁ S PÁLENÍM
 

Pálení je označení pro červenou barvu na znacích u jezevčíků, RTW, dobrmanů atd. Znaky na tvářích atd. jsou vždy naprosto stejné! Vytvářejí na tvářičce kosočtverec navazující na barvu na pysku, tečky nad očima jsou součástí. Probarvení je celoživotní, červená se zvýrazňuje, žíhaná se probarví do pruhů. Při tetování je třeba případnou chybu opravit, neboť geneticky černá s žíháním je naprosto na jiném genetickém místě než černá s pálením. Rovněž při připouštění je zásadní rozdíl v tom, že dva černí s pálením mohou mít žíhané štěně pouze v případě, že se spojí s žíhaným partnerem. Zatímco černý s žíháním může vyštěpit všechny barvy, pokud není spojen s černým žíháním nebo s černým s pálením. Se všemi ostatními barvami vyštěpí všechny možné varianty. 

black-b.jpg

ČERNÁ SE ZNAKY (BLACK BRINDLE)
 

Je zavedené označení pro černá, žíhaná, bílé znaky. Jedná se o mírně nepřesný termín. Je-li bul zjevně černý s bílými znaky, má bílé znaky tak velké, že překrývají jeho žíhané nebo červené znaky na výše uvedených místech. Přesto pod ocasem není bul nikdy černý, vždy najdete žíhané nebo červené světýlko a můžete určit barvu. 

 

 

t.jpg

TRICOLOR
 

Je již zmíněný černý s červeným pálením + bílé znaky. Pouze tato kombinace v následujícím rozložení je tricolor - černá plocha těla, červené znaky na pyscích, tvářích, nad očima, na prstech a na hrázce, bílé znaky na nose, hlavě, krku, nohou, ocase. Přestože červený pes s černou maskou a bílými znaky má také 3 barvy, není (jak již bylo řečeno) TRICOLOR.
 


Pokud má štěně pouze minimální bílé znaky na prstech a na prsou, jedná se geneticky o černou s pálením, pro kterou zatím není ustálený termín. Problém je v tom, že černý s pálením NIKDY a s nikým nevyštěpí bílého nebo bílého se znaky. Chcete-li bílé štěně a koupíte tricolora, který je tak označen, přestože je černý s pálením, budete zklamáni