Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kraniomandibulární osteopatie - onemocnění kostí čelisti a lebky

Kraniomandibulární osteopatie - onemocnění kostí čelisti a lebky

 

Příčiny: dědičnost nebo neznámé 

Klinika: Objevuje se ve 3 - 9 měsících, otok a bolestivost čelisti, neschopnost otevřít dutinu ústní, oboustranně symetrické. Zesílení je drsné a tvrdé. Souběžně mohou být zvětšeny mízní uzliny a svalová tkáň ubývá. Zuby normální. Postupně ztuhnutí kloubu čelisti a zánik pohyblivosti. Novotvoření kosti končí s ukončením osifikace, tj.7 - 8 měsíců stáří, v 11ti - 13ti měsících se proces stabilizuje, postupně dochází k ústupu.Ve věku 2 - 3 let většinou nenalezneme změny. 

Diagnostika: pohmatem, rentgenem. 

Léčba: symptomatická, odstranění bolesti. V časopise doporučují kortikoidy 4-10 měsíců, v závažných případech euthanasie. 

Plemena: zejm.west, cairn, skot, ale i bostonek, labrador, doga, dobrman a buldok. 

Moje pozorování: Viděla jsem několik bulteriérů, kterým asi ve 4. měsíci narostl hrbolek na čelisti, většinou vpravo. Hrbolek roste, kost se zesiluje. Bolestivost neudával žádný z majitelů. Léčila jsem jen polovinu případů, a to vždy homeopatií, přičemž po zahájení léčby kost přestala růst a postupně se zmenšovala. Ve srovnání s textem nikdy nedošlo ke zdravotním komplikacím, pohyblivost čelisti zůstala zachována, útvar se začal zmenšovat mnohem dříve a skutečně asi za rok nebyl vůbec hmatný. 

 

Zveřejněno se souhlasem autorky:
MVDr. Simona Müllerová
e-mail: simona.homeopatie@seznam.cz
www.trojskykun.com
https://alternativniterapie.estranky.cz

aktualizace - 24.1.2022
byliny - tužebník,borovice,topol,kostival
homeopatie-angustura- spasmy, rhus- hlavni lek pohybovych potíží,arnica- pohybove potize,bolesti,všechny druhy calcarei - na tema vyvoj kosti ,ruta -vazy, bryonia- homeopaticke ůanalgeticum!
schusslerovy soli - číslo 1 a 2 a 11
joalis na metabolicke a kostni potíze .. poradí odborník nebo já.
vhodnbe je doplnit individualne podle konstituce, typologie, osobní anamnezy.