Jdi na obsah Jdi na menu
 


Postavení zubů

2. 2. 2023

Problémy s postavením zubů dosáhly obrovských rozměrů, v populaci lidí, psů, králíků, morčat. Kočky jsou na tom nejlépe, určitě proto, že si zachovávají svobodu a větší část populace stále loví a žvýká. zatímco u psů a domácích králíků se snažíme o převedení na "umělou" stravu a vyřazení přirozeného žvýkání a kousání. Ve ordinacích obvykle slyšíte, žádné kosti (protože určité procento psů má z kostí průjem nebo zácpu a ojediněle dojde k perforaci trávicí soustavy), samé granule, protože je to vyvážená strava. A granule namočte, aby je pes lépe strávil a nedošlo k torzi žaludku. Je to část pravdy. Lidé milují slovo vyvážená, domnívají se, že zajistí psovi přesně to, co jeho tělo potřebuje. možná pojem vyvážená je od slova váha, protože granule přesně vážíte podle tabulek.

Ošetřila jsem labradora se zápalem plic, podvyživeného, v lednu 2008. majitel se velmi ohrazoval termínu podvýživa. Psa měl přes den venku bez boudy a v noci v chodbě. A odměřoval mu přesně granule podle tabulky na pytli!Nebyl schopen pochopit, že pes, který se musí ohřát v lednu venku, nemůže mít tabulkový příjem potravy.

Máme psy v rodině sportovců nebo důchodců. Důchodci také přesně odváží gramy a podají psovi vyváženou stravu. Pak s ním obejdou blok. Kokři mají pomalý metabolismus se sklonem k obezitě. jak může mít například americký kokr, který by měl vážit stejně jako foxterier nebo velký jezevčík tytéž gramy potravy? Kde je rasová individualita? kde je individualita jedince?Chcete vyváženou potravu?Tak zvažte hovězí šlachy, kuřecí krky, trochu zeleniny a rýže a pes bude šťastnější a zdravější.

Čelist musí pracovat. Každý orgán, který nepoužíváme, zakrní. To víme z vlastních zkušeností. Zuby psovi čistí málokdo a pes se z toho neraduje. Je snažší mu dát kus tvrdého chleba nebo kosti a zuby se vyčistí samy.

Psi s PP i bez mají ve velkém rozsahu chybné postavení řezáků a špičáků a čím dál častěji podkus, vzniká pomalým růstem spodní čelisti a my to dlouhodobě podporujeme tím, že nenutíme již několik generací psy kousat, žvýkat, tahat. proto musíme u štěňat s PP zubům pomoci i vlastní rukou.Největší problém tvoří uzké postavení spodních špičáků , přetrvávání mléčného chrupu do doby,kdy se zakládá chrup trvalý.

Čím větší výstavní ambice máte, tím lépe začít vytlačovat co nejdříve.

Mléčné špičáky je třeba vyviklat dříve, než se vnitřně v tlamě založí trvalé, protože by jim chyběl prostor.Kořen mléčného špičáku je široký 2mm, ne-li více a tento prostor je velmi důležitý pro postavení trvalého špičáku. Kvůli návyku doporučuji do 2 měsíců sahat do tlamy a na spodní špičáky, do tří měsíců občas, nejlépe denně, zaviklat spodními špičáky, kolem třetího měsíce zabrat a pokusit se do čtvrtého měsíce zuby vyviklat. Jakmile se prořežou trvalé spodní špičáky, vší mužskou silou se do nich opřít a tlačit ven z tlamy, v případě podkusu tlačit celou dobou i dopředu, včetně doby vyviklávání mléčných. 1-2x denně 3-5 minut.

Vyhovuje mi sedět na malé stoličce nebo schodech, psa mít posazeného mezi nohama, obličeje směřují stejným směrem. Koleny fixuji psa a palce zapřu o zuby. Ideál je ,když pes přezubí do zámkového skusu, to znamená, že spodní špičák je celý vidět v mezeře mezi horním špičákem a třetím řezákem.

Jestliže se objeví vada malého prostoru mezi horními zuby, nemá jeden spodní špičák šanci roztlačit prostor dvou horních zubů , i kdyby byl nasazen sebelépe. Pak mu pomůžeme zasouváním dřevěné tužky mezi horní zuby. Na obrázku je fena s volným prostorem, proto tam zajede celá tužka. Toho je třeba docílit u vyvíjejícího se chrupu u štěněte. V Anglii, zemi původu bulteriera, se zuby nekontrolují, ani v Americe. Hodnotí se celkový dojem ze psa, aby měl vnější parametry bulteriera. Ve střední Evropě byla pravidla na zuby přísná, až přespříliš.Na všechny rasy. Protože psi stáli hodně peněz a lidé je chtěli zhodnotit, začali již před 15ti lety tajně dávat psům rovnátka. Postupem doby přibylo z pár specialistů tolik psích zubařů, že dnes vám vyrobí rovnátka téměř na každí klinice. Psům se dokonce lámaly čelisti, aby se spravil skus. Rovnátka se dávala v narkóze a některý pes ji měl i 3x. Pak samozřejmě prošel do chovu! Tím pádem se křížili spolu jedinci, o jejichž chrupu se nic nevědělo.

Já se domnívám, že nestejnoměrný vývoj čelisti nebo zužování spodní čelisti, celkové zakrnění spodní čelisti je dáno civilizačními faktory, které mění všechny živočišné druhy včetně člověka. Pomalu se přizpůsobujeme prostředí a potravě. Proto z mého pohledu není možné udržet standartní nůžkový a zámkový skus. Mnohé kluby již slevili z přísného posuzování zubů právě proto, že vad stále přibývá tak jako zubních specialistů. U chovných jedinců nemáte naprosto přehled, kdo přezubil sám a kdo je "opravený".Mohou se tak křížit jedinci se stejnými vadami skusu(což se jište již 15let děje ) a vada se upevňuje. Vytlačování zubů prsty považuji za přiměřeně namáhavou práci, kterou pomůžeme psovi .Korektní skus je lepší i na aporty, obranu, přijímání potravy, pokud nevolíte granule, na které pes zuby ani nepotřebuje, natož silné čelisti..

Pomalý růst čelisti nebo i pomalý celkový vývoj urychlí baryta carbonica, je vhodná zejména pro silnější, statné pejsky. Hecla lava a Aurum mají vztah ke krátkým kostem, ke kterým čelisti patří. Calcarea phosphorica je lékem všech kostí a zubů, calcarea fluorica je lékem zubů a nepravedelností. Asymetrií nejen v dutině ústní. Luesinum je ještě hlubším lékem asymetrií. Silicea upravuje mineralizaci a podává informaci pro správný růst a vývoj, zejména u menších, štíhlých s větší hlavou.

Předkus je bohužel vada vylučující z chovu, přestože svědčí o síle čelisti. Předkus je, když je spodní čelist před horní čelistí. Spodní čelist je pohyblivá,proto se stav skusu hodnotí podle spodní čelisti.

Mléčné řezáky se mění mezi 3.a 4. měsícem. Jakmile zpozorujete, že třeba jeden zub je mimo řadu, je potřeba se poradit. Čelist nenasedne tak, jak má, tlak růstu směřuje nerovnoměrně a kvůli jednomu zubu může čelist vyrůst do předkusu během 14ti dnů. Jeden zub může způsobit i následnou asymetrii čelistí. S předkusem už nic neuděláte. neovlivníme ho ani masírováním ani homeopatiky.

Podkus je stav, kdy je spodní čelist kratší. Toto je nejčastější problém u všech ras posledních 10 let. Růst čelistí je nerovnoměrný, každá čelist roste v jinou dobu,ale pokud zuby do sebe zapadají, brzdí se vytahují navzájem. Pokud se nezachytí spodní špičák v horní čelist, nevytahuje horní čelist spodní a ta zakrňuje. Proto je vhodné ji určitou dobu pomoci, než se špičáky zachytí mezi 3.řezákem a horním špičákem a čelist se bude vytahovat. Se zvýrazňováním hlavy, s její mohutností se horní čelist zkracuje, stahuje a tím se opět zmenšuje podkus.Podkus se dotahuje do 8 měsíců a pokud špičáky sedí, není to žádný problém.

Stav mléčného chrupu v době odběru nezaručuje ani nevylučuje stav trvalého chrupu. Dá se mírně ovlivnit homeopatiky, ale ne zásadně. Dá se ovlivnit výše uvedenou pomocí, ale také ne zásadně. Pokud chcete jistotu v chrupu, musíte si koupit přezubeného půlročního psa. Neseme tak následky civilizace na sobě i svých psech.

Mnozí majitelé žijí se psem s podkusem a ani to nevědí. Já si mapuji celkovou situaci se zuby a majitelé jsou mnohdy překvapeni,když si fotím jezevčíka, kokra, NO s 2cm podkusem. Takový podkus už je opravdu problém, protože pes špatně nabere potravu, voda při pití mu kape z tlamy a nemlže ani dobře uchopit hračky.

Při koupi štěněte byste si měli uvědomit, že podkus je odchylkou od ideálu a od standartu,ale může se bez problému dotáhnout. Nikdo vám nikdy nemůže zaručit,jak štěňátko přezubí.

 

Co děláme se zuby

Především všechny generace krmím masem, kusy masa, velkými kostmi, vepřovými nožkami, trupy z kuřat a pokud jsou kuřata křehká, celými kuřaty. Denně dostanou aspoň žvýkací kost nebo Dingo suchary.

Část březích fen dostává homeopatika na vývoj čelisti a usazení zubů, je to můj homeopatický dlouhodobý pokus. Část kojících fen dostává výše uvedené.

Všechna štěňata od tří týdnů stáří dostávají tato homeopatika. Zda v tom majitelé budou pokračovat nebo ne, záleží jen na nich. U štěněte, které si nechávám já nebo moji nejbližší přátelé, dávám homeopatika do ukončení přezubení. Každý dostává individuální schéma, ale existuje i obecné.

Od dvou a půl měsíců denně několik minut vikláme se špičáky, aby vypadly co nejdříve, tím se uvolní místo druhým. Je důležité, aby spodní špičáky vyrostly dříve, než se zúží prostor mezi horním řezákem a špičákem v trvalém chrupu. Je to nový a velmi vážný problém. Třetí horní řezák se zvětšuje a často směřuje dozadu místo aby směřoval dolů a byl v řadě se zbývajícími řezáky. Pokud se spodní špičák včas nedostane mezi tyto dva, funguje třetí horní řezák jako rovnátko - nerovnátko. Systematicky zatlačuje spodní špičák směrem do dutiny ústní, tedy do vnitřní strany dásně. Spolu s vyrostlým trvalým horním špičákem se zmenšuje prostor pro růst spodního špičáku po vnější straně dásně a tento spodní špičák se díky horním zubům ven nedostane, přestože je založen široce a směrem ven. Když rozevřete tlamu a podíváte se na čelist s vyrůstajícími trvalými špičáky, již vidíte, kam míří.

I sebelépe nasazené spodní špičáky, které rostou později než horní, neroztlačí mezeru horních zubů a podřídí se tlaku a rostou na vnitřní straně dásně. Mezi třetí řezák a špičák v trvalém chrupu lze v období růstu strkat tužku nebo klacík a tlačit zuby od sebe. Já osobně pozoruji, že problém třetího řezáku je častější než kolmé postavení špičáku spodního.

Pokud roste spodní špičák kolměji, opřete se z vnitřní strany o něj, tedy o oba dva a tlačte směrem ven. Masážemi a tlakem pomůžete zubu o několik mm, což je v případě široké štěrbiny mezi horními zuby vynikající a je po starostech.

Ať se spodní špičáky prořezávají jakýmkoliv směrem, my je roztlačujeme u všech našich psů. Je to tedy 4 měsíce dennodenně pár minut nad zuby. S homeopatií a tlakem končím v okamžiku, kdy špička spodního špičáku je asi 2 mm na dásni z vnější strany.

Každý majitel mého štěněte dostane přesný rozpis, homeopatika nebo recepty a pokud má zájem, konzultujeme celoživotně veškerou problematiku jeho psa.

Další problém je růst spodní čelisti. Před 15ti lety nás trápil předkus, zlaté časy! Podle mého je to vliv civilizace všeobecně a vliv krmení, že spodní čelist zakrňuje. Napsala jsem do Psa přítele člověka dlouhou úvahu na toto téma. Snad vyjde.

Každý nepoužívaný orgán zakrní, natož nepoužívaný po generace. A na granule a konzervy dnešní psi nepotřebují ani moc zubů ani pořádnou čelist. U mnoha ras dochází k podkusům, ke zkracování spodní čelisti. Pokud jde o bulíky, ještě nedávno to nebyl problém a všechny, i 2 cm podkusy, se do osmi měsíců dotáhly, podkus byl naopak zárukou, že psovi vydrží nůžkový skus místo obávaných kleští a předkusu. Nyní vím o 1 dospělém psovi z jiné CHS, který má podkus i v dospělosti a 3 štěňat z mé CHS mají podkus necelé 2 cm ještě nyní v půl roce, což nebývalo. I tak ale ostatní štěňata s podkusem měla v 8 měsících super nůžkový skus.

Na ovlivnění růstu spodní čelisti mám jen homeopatii, ale 1 z oněh tří štěňat ji bere a bez efektu. Je pravda, že mám přes 40 vrhů za sebou a asi 20 vrhů s homeopatiky, takže tento 1 případ neberu jako selhání homeopatie. Zkrátka v přírodě nemůže vždy všechno vyjít.

Dále se zmíním řezácích, nůžkovém, klešťovém skusu a předkusu.

 

Co nám v posledních letech dělá spodní čelist?

A co děláme spodní čelisti my? My lidé začínáme znovu chápat, že pro správný vývoj chrupu a čelisti musíme žvýkat, pro správné zažívání musíme rozžvýkat potravu, knihy doporučují i 200x. Všichni to známe neboť televize, tisk a rozhlas nás s tím neustále seznamují. Žvýkáme žvýkačky, kupujeme si müsli, které se nedá zhltnout a spolknout najednou, když jíme, občas si uvědomíme, že musíme kousat...

Vzpomeňte si na obrázky neandertálců, jakou měli čelist. Tenkrát ještě kousali, trhali a žvýkali lidé i psi. Dnešní moderní člověk žvýká víc než moderní pes. Moderní pes totiž dostane kaši z konzervy nebo namočené granule (namočené proto, aby se po napití nenafoukl nebo neměl torzi žaludku).

Hodní majitelé koupí modernímu psovi alespoň žvýkací kost z hovězí nebo z buvolí kůže. Dají se koupit i drahé drobivé kosti na čištění zubů nebo levné Dingo suchary, které se dají chroupat. Takto žije moderní pes.

Čím dál tím více je komercí tlačen k nežvýkání a majitelům to vyhovuje, protože krmení je bez práce a bez zápachu. Levnější je čas od času zaplatit narkózu a nechat psovi zuby vyčistit. Dnes je zkrátka pohodlnější platit než věnovat čas, péči a čichat rozžvýkanou hovězí kost nebo vepřový ocásek...

Po psech toho chceme stále víc. Chceme vyšší exteriérovou hodnotu, vyrovnanou, přátelskou povahu a 100% zdraví. Chceme to, zaplatíme to, ale právě tyto hodnoty se penězi koupit nedají. Dokud se nad tím všichni hromadně nezamyslíme, můžeme koupit či prodat štěně za spousty tisíc, ale pokud jim budeme soustavně sypat upravenou stravu a zapomeneme na jeho přírodní potřeby, budeme psí vlastnosti a dlouhodobě šlechtěný exteriér jedině kazit.

Kolik měsíců vám doma vydrží granule, než se zkazí? Kolik "měsíců" vám vydrží hovězí kost nebo kuřecí trup? Čím to asi bude? Asi konzervačními činidly a stabilizátory. Kolik dnů vydrží mrkev jasně oranžová a kolik dnů vydrží jasně oranžová granule? Umělá barviva... stabilizátory...antioxidanty...

Kupme si na dva roky zásobu nádherně červené gulášové polévky v pytlíku a budeme si ji denně vařit a k tomu si dáme pár tablet šumivých vitamínů.

Kolik nepoužívaných orgánů lidského těla zakrní, když se nepoužívá? Stačí necvičit s nohou několik týdnů a šlachy se zkrátí, svaly ochabnou. A my chceme, aby si po generace zanedbávaná spodní čelist psa a celý jeho chrup zachovaly původní tvar a stav. Jak je to možné? Lidé, zamysleme se! Zastavme se na chvíli v honbě za úspěchem a ziskem. Podívejme se na poškozenou přírodu a slevme z požadavků na exteriér, když nejsme dlouhodobě a hromadně schopni umožnit rozvíjení exteriéru k ideálu.

Funkce ledvin, srdce a dalších orgánů je životně nezbytná. Ovšem úzká, slabá čelist, méně zubů, to přece úplně STAČÍ k přijímání konzervované a granulované potravy. Chápete to? Způsobili jsme to my sami! My, pohodlní lidé a my, výrobci potravin a krmiv. A část z nás, kynologové, my bychom měli být chápavější, milující zvířata - proč bazírujeme v chovu na zubech více než na jiných civilizačních problémech?

Veterinární i humánní stomatologové již velmi dlouho propracovávají rovnátka pro psy a dávají jim je. Sama jsem ani netušila, jak dlouho, jak často a jak dobře. Mnohdy to psovi ze zdravotních důvodů prospěje, špičáky mu nezraňují patro nebo dáseň. Dnes umíme spravit všechno, u psa bohužel v narkóze. A najednou - dva, tři roky se budeme pídit za vyhledáváním chyb v chrupu a snažit se zabránit nasazení rovnátek u potencionálně chovných psů. Prý je to dědičné!!! Jednak psi se spravenými zuby před 10ti lety se již řádně rozmnožili, takže - je-li to opravdu dědičné, běhají jejich alely v několika generacích, jednak málokdo vidí kolik typů vad spodní čelisti a postavení špičáků vlastně je.

Jedna čelist může být jemná, neúměrná hlavě, může být jen úzká a může být křivá, může být asymetrická - to je čelist. Špičáky jsou zcela nezávislé. Na kterémkoliv typu čelisti mohou být špičáky rostoucí správně, směrem ven, ale i kolmo, vzhůru do dásně. Ovšem ani toto není vše! Všimněte si horních třetích řezáků. Buď jsou v řadě s I1 a I2 , tedy všech šest je v jedné řadě, dejme tomu v mírném oblouku. Velikost se rovnoměrně zvětšuje od jedniček k trojkám. Třetí řezák je často neúměrně velký a jeho špička směřuje dozadu ke špičákům!!!

A další problém: přezubení je rozloženo do dvou až třech měsíců a nedodržuje dřívější zákonitosti. Jestliže vy\roste dříve horní třetí řezák a horní špičák, může být sebeširší čelist a sebelépe nasměrovaný spodní špičák, ale ven se nedostane, sám totiž tyto dva zuby neroztlačí. Navíc - jak pomalu roste, působí tyto dva zuby jako přírodní rovnátka - nerovnátka a spodní špičák pěkně den po dni tvarují.

 

Závěr poradců chovu, rozhodčích na výstavách a jiných je stejný. Úzká čelist, chybné postavení špičáků, udělení známky "dobrá" nebo vyloučení z chovu, zatímco pes se včasně a šikovně spravenými zuby vyhraje. A protože je český člověk velmi vynalézavý, spraví podle mého všechno a šikovně. Záměrně v ordinaci sleduji chrup všech psů, včetně voříšků, o zubech hovoříme i s kolegy. Názory se různí a je zajímavé, že někdo odsuzuje rasu A pro stav čelisti, zatímco jeho oblíbenou rasu B nekomentuje, přestože jejím příslušníkům zuby spravuje stejně často. Ale jsme jen lidé. V mé ordinaci jsou na tom nejhůře bulíci, pak rotwíci, jezevčíci, ale i asiati, čeští teriéři, stafové, ovčáci... křížence nevyjímaje.

Svým příspěvkem bych chtěla vyzvat lékaře, chovatele, rozhodčí a všechny lidi vůbec k diskuzi a k zamyšlení jak dál. Tato problematika souvisí s množením bezprůkazových psů a k zúžení genotypu. Vadu chrupu poznáte do osmi měsíců stáří. Vadu srdce nebo ledvin mnohdy až po smrti (a po zplození dlouhé řady potomků...).

 

MVDr. Simona Müllerová