Jdi na obsah Jdi na menu
 


Parťákodex

 Odstavec §1 

Nejdřív Parťák, potom ženská. Pouto mezi dvěma muži je silnější než pouto mezi mužem a ženou zkrátka proto, že ve většině případů jsou muži silnější než ženy. To je prostě věda. 

Odstavec §2 

Parťák je vždy oprávněn udělat něco hloupého, dokud to zbytek jeho Parťáků udělá také. POZNÁMKA: Kdyby Butch Cassidy z té chatrče vyjížděl sám, lidé by se na něj tvářili stylem "Kámo, ale no tak." Kdyby se jen jeden Španěl rozhodl sám běžet dolů ulicí před hromadou rozzuřených býků, lidi by na něj "Káámo, ale no tak." Kdyby Tommy Lee nosil oční linky v dřívějších dnech Mötley Crüe, lidi by jen "Dámo, ale no tak." Licence k hloupímu chování je jeden z důvodů, proč vlastně Parťáky máme. 

Odstavec §3 

Když si Parťák pořídí psa, musí mu pes v dospělosti sahat alespoň ke kolenům. 
DODATEK: Pojmenování psíčka po boxerovi či postavě z filmů Steva McQueena neosvobozuje Parťáka od nařízení tohoto Odstavce. 

Odstavec §4 

Parťák nikdy nevyradí ženě existenci Parťákova Kódu. Je to posvátný dokument, který nesmí být v žádném případě sdílen s kočkami... ne, ani v tamtom případě. 
POZNÁMKA: Pokud jsi žena a toto čteš, dovol mi se nejprve omluvit: nikdy nebylo mým úmyslem, aby tato kniha obsahovala tolik matematiky. Za druhé, apeluji na tebe, abys na tento dokument nahlížela jako na to, co vskutku je - kus fikce určené k pobavení širokého publika skrze spektrum stereotypních rozdílů v pohlaví. Tím chci říct, někdy to skutečně je, jako kdybychom byli z odlišných planet! Samozdřejmě žádná skutečná osoba by neuvěřila či neuctívala vulgářní pravidla zde obsažená.* Ty boty jsou rozkočné, jen tak mimochodem. 
* Psst - hej, hoši! Dal jsem tohle až dolů velmi malým písmem, protože víme, že muži mají mnohem lepší zrak než ženy. ignorujte to nahoře - Parťákodex rozhodně není kus fikce. Jednoduše jsem lhal, abych dodržel tento Odstavec. 

Odstavec §5 

Ať už se zajímá o sporty nebo ne, Parťák se zajímá o sporty. 

Odstavec §6 

Parťák se nebude ostýchat a zdržovat, když se musí svléknout před ostatními Parťáky v šatně posilovny.
DODATEK: Pokud se Parťák v šatně svlékne, všichni ostatní Parťáci budou předstírat, že se neděje nic neobvyklého, zatímco ve stejnou chváli odvrátí pohledy. V případě pochybností vzpomeň na staré pořekadlo: "Pokud ručník padne na podlahu, tvůj pohled by také měl." 

Odstavec §7 

Parťák nikdy nepřizná, že neumí řídit. A to ani po nehodě. 

Odstavec §8 

Parťák nikdy nepošle jinému Parťákovi přáníčko. Mezi parťáky nejsou pocity, které by nemohly být vyjádřeny pohodlně a s emocionálním odstupm pomocí elektronického e-mailu. Následuje několik příkladů e-mailů pro každou Parťákosituaci, které stručně předají zprávu, aniž by ti způsobily problémy s hledáním a poté i odesláním skutečného přáníčka. 

Odstavec §9 

Pokud Parťák ztratí část těla kvůli nehodě či nemoci, jeho Parťáci nebudou dělat trapné vtipy typu "Gimme three!" či "Wow, koukám, že skončit v práci tě fakt připravilo o koule." Pořád je to "Gimme five!"* a ten Parťák má pořád koule... metaforicky řečeno, samozřejmě.
*Poznámka: "Fimme five!" se používá coby "Plácneme si" (doslovný překlad "Dej mi pět!") kde "five" vyjadřeuje počet prstů na ruce (pět), v čemž koneckonců spočívá pointa vtipu... 

Odstavec §10

Parťák nechá všeho, co zrovna dělá, a poběží pomoci svému Parťákovi dát holce kopačky. Je úplně normální, že se Parťák cítí zmaten a dezorientován, když se snaží rozejít s kočkou. Z nějakého důvodu se bojí, že se roštěnka stane rozzlobenou či dokonce agresivní, když jí v klidu vysvětlí svoji touhu mít sex s jejími kamarádkami. V této chvíli Parťák nejvíce potřebuje svého Parťáka, který by mu vysvětlil, že v oceánu je hromada ryb a že rozchod nemusí být riskantní, stresující či dokonce časově náročný. POMOVNÍK PARŤÁKA: JAK SE S KOČKOU ROZEJÍT V ŠESTI ČI MÉNĚ SLOVECH: 
"Radši bys měla jíst zeleninový salát..." 
"Hezký, taky si necháváš narůst knírek!" 
"Vypadá jako ty zamlada." 
"Zaplatím ti plastiku prsou." 
"Promiň, vyhodil jsem ti boty." 
"Tvá sestra mě to nechává dělat..." 

Odstavec §11 

Parťák smí požádat svého Parťáka/Parťáky o pomoc se stěhováním, ale pouze poté, co jim přiblíží upřímný odhad časové náročnosti i poštu velkých kusů nábytku. Pokud Parťák jedno či druhé velmi podcenil, mají jeho Parťáci možnost využít práva nechat věci ležet, kde zrovna jsou - ve většině případů zaseknuté ve dveřích. 

Odstavec §12 

Parťáci se nedělí o dezert. 

Odstavec §13

Každý Parťák by měl jednoho ze svých Parťáků nazývat svým wingmanem*. POSPOJUJ DVOJICE: SLAVNÍ WINGMANI

 

 

 

Michael Jordan - - Scooby Snoopy - - Dan Quayle Han Solo - - Hot Wings George H. W. Bush - - Woodstock Bert - - Chewbacca Shaggy - - Scottie Pippen Beer - - Ernie

Odstavec §14 

Pokud se kočka táže na sexuální historii jiného Parťáka, Parťák dostojí Parťáké Mlčenlvosti a bude dělat blbého. Raději ať si ženy myslí, že jsou všichni muži hloupí, než aby se dozvěděly pravdu. 

Odstavec §15 

Parťák nikdy netančí s rukama za hlavou. 

Odstavec §16 

Parťák bude kdykoliv schopen odrecitovat následující vládnoucí šampiony: Super Bowl, World Series a Playmate of the Year.* 
*Poznámka: Super Bowl a World Series = fotbalový a baseballový šampionát, Playmate of the Year je soutěž o nejhezčího modela v americké edici Playboye. 

Odstavec §17 

Parťák bude ke svým spolupracovníkům vždy milý a zdvořilý, pokud ovšem nejsou pod ním v Pyramidě Řvaní. Amerika byla postavena na hřbetech mužů a žen, na něž bylo křičeno, aby více pravocali, a tradice byla křičena z generace na generaci. Ale nemůžeš křičet jen tak na někoho...můžeš křičet pouze na ty pod tebou. Abych ukázal, jak to funguje, zde je Pyramida Řrvaní pro progesionální tým v americkém fotbale: 

DŮLEŽITÁ POZNÁMKA: Pokud se nalezneš úplně vespod, neužírej se. Krása pyramidy spočívá v tom, že vždy můžeš do základu přidat vrstvu. Uklízeči záchodů, ospalý sekuriťák nebo kdokoliv kdo neumí česky, ti všichni jsou pro začátek ideální. 

Odstavec §18 

Pokud Parťák přislíbí, že skočí pro pivo, má nárok na všechny přebytečné peníze skupinou nahromadělné.
POZNÁMKA: Aby nedošlo ke konfliktu, je dobrý nápad před návratem na párty zahodit účtenky. 

Odstavec §19 

Parťák se nevyspí se sestrou svého Parťáka. Na druhou stranu, Parťák se nenaštve, když jiný Parťák řekne "Kámo, tvoje ségra je kočka!" DODATEK: Pro všechny je asi nejlepší, když Parťáci schovají obrázky svých sester, pokud mají příjít ostatní Parťáci. JAK UČINIT VÁŠ DOMOV PARŤÁKŮM ODOLNÝM: 
-Schovej všechny obrázky sexy sester, mámy a sestřenic. 
-Otevři lahve s alkoholem a opraš ber, aby to vypadalo, že ho užíváš. 
-Jako laskavost přesuň tištěné porno z ložnice do koupelny. 
-Projeď DVR playlist a odstraň všechny ztrapňující programy jako jsou denní talk-show. 
-Otevři všechna okna. 
-Všechny ovladače umísti na stolek na kafe, nezávisle na tom, zda fungují. 
-Vypni záznamník, nebo... 
-Zavolej mámě hodinu před tím, než tví Parťáci přijedou. 
-Tácky, tácky, tácky! 
-Odhlas se z e-mailu. 
-Upozorni přítelkyni. 

Odstavec §20 

Parťák respektuje své Parťáky vojáky, protože se nesobecky rozhodli chránit národ, ale především ho můžou nakopat tak, že si týden nesedne. 

Odstavec §21 

Parťák se nikdy nezůčastní pozorování a komentování sexy přitelkyně jiného Parťáka. A i v tom případě, že se ho Parťák se sexy přítelkyní snaží dostat tím, že řekne "Je sey, hm?", Parťák zůstane zticha, neboť v této situaci je to právě on, kdo by se měl snažit někoho dostat. 

Odsatvec §22 

Neexistuje žádný zákon, který by zakazoval ženě stát se Parťákem. Z žen stávají vynikající Parťáci. Proč? Protože jsou schopní překládat a navigovat skrze matoucí a odporující si rozmary obsažné v Kódu Koček. 

Odstavec §23 

Když proklikává TV programy se svými Parťáky není Parťákovi dovoleno přepnout program ukazující kozy. A to se týká kromě jiného fitness pořadů, ženské atletiky a za určitých okolností chirurgických pořadů. 

Odstavec §24 

Jestliže má na hlavě kšiltovku, smí Parťák její kšilt umístit buď na 12tou nebo na 6tou hodinu. Všechny osattní úhly jsou rezervovány pro rappery a handicapované osoby. 

Odstavec §25 

Parťák nedopustí, aby si jiný Parťák pořídil tetování, obzvláště ne tetování s dívčím jménem. 

Odstavec §26 

Dokavaď nemá dítě, nebude Parťák nosit svůj mobilní telefon na opasku. 

Odstavec §27 

Parťák si nikdy před ostatními Parťáky nesundá tričko, není-li to u rekreačního bazénu či na pláži.
DODATEK: Parťák s chlupatými zády tu věc bude mít zakrytou vždycky, i na pláži či u bazénu. Promiň, Parťáku. 

Odstavec §28 

Parťák co nejdříve upozorní jiného Parťáka na výskyt holčičí bitky. Parťák musí co nejdříve zkonzultovat možnost rvačky mezi dvěma lidmi ženského pohlaví (dále jen "holčičí bitka") ve snaze umožnit jinému Parťákovi či Parťákům účastnit se sledování. "Co nejdříve" je volný pojem, jehož interpretace závisí na prvotním Parťákově pohledu a zhodnocení potencionálního ženského vzplanutí. Dotyčný Parťák musí použít všechny druhy médií, jež má k disposici, včetně (ale nejen): telekomunikace, šťouchnutí loktem, poštovních holubů, optických vláken, křiku, dopisů a telepatie. Pokud není informovaný Parťák schopný být svědkem holčičí bitky z první ruky, přítomný Parťák je zodpovědný za dokumentaci a záznam detailů holčičí bitky pomocí fotografií, videí nebo, kromě jiných rozumných metod, interpretačního atnce a/nebo pantomimy. 

Odstavec §29 

Pokud se dva Parťáci rozhodnou jít spolu na film, nesmějí jít na představení, které začíná po 16:40. Také se, nehledě na ušetřené peníze, nebudou dělit o krabici popcornu, místo toho se každý z nich zaopatří svou vlastní. 

Odstavec §30 

Parťák nedělá srovnávací nákupy. 

Odstavec §31 

Když je Parťák na lovu, zkusí to nejprve na tu nejvíce sexy kočku, protože prostě nikdy nevíš... 

Odstavec §32 

Parťák nedovolí jinému Parťákovi, aby se oženil, dokud mu není alespoň třicet. 

Odstavec §33 

Na veřejných záchodcích Parťák 1) během užití pisoáru hledí přímo před sebe; 2) pronese povinný komentář "Copak to jsou dámský?", když na vyčůrání čekají tři a více týpků; a 3) pokusí se střelit použitý papírový ručník do koše jako při basketbalu... odraz je nepovinný. 

Odstavec §34 

Během švédské trojky nesmí Parťáci navázat oční kontakt. 

Odstavec §35 

Parťák si nikdy nepůjčí romantickou komedii. 

Odstavec §36 

Je-li dotázán v přítomnosti ženy, Parťák bude vždy kritizovat umělá ňadra. V konverzaci se ženou se mohou objevit umělá ňadra, ale bohužel ne způsobem, jakým by se ti to líbilo. Není pro ženu nic neobvyklého, že obratně užije chyták, kterým odhalí Parťákovi skutečné myšlenky na téma augmentace ňader. A nemysli si, že tě z toho připravená řeč o kráse lidské přirozenosti dostane. 

Odstavec §37 

Parťák není povinen komukoliv otevírat dveře. Pokud ženy trvají na tom, aby měly vlastní profesionální basketbalovou ligu, tak si určitě dokážou ty dveře otevřít. Upřímně, zas tak těžké nejsou. 

Odstavec §38 

Ani v boji na život a na smrt Parťák nikdy neudeří jiného Parťáka do rozkroku. 

Odstavec §39 

Když Parťák získá číslo nějaké kočky, musí počkat alespoň 96 hodin, než jí zavolá. 

Odstavec §40 

Pakliže je Parťák postižen zasnoubením, jeho Parťáci zakročí a pokusí se ho vyléčit. Tato akce je běžně známa pod názvem "ozlučka se svobodou". 

Odstavec §41 

Parťák nikdy nebrečí.
VÝÍMKY: Při sledování filmů "Field of Dreams","E.T. Mimozemšťan" nebo odchodu sportovních legend*
*Platí pouze při prvním odchodu. 

Odstavec §42 

Při pozdravení jiného Parťáka smí Parťák užít "high five", ťuknutí pěstmi či Parťácké objetí, ale nikdy ne plné objetí. 

Odstavec §43 

Parťák miluje svou vlast, dokud je tou vlastí Amerika. 

Odstavec §44 

Parťák nikdy nenamaže opalovacím krémem jiného Parťáka.
VÝJIMKA: Když jsou Parťáci vzdáleni od rovníku do 7 stupňů zeměpisné šířky. 

Odstavec §45 

Parťák si nikdy nevezme do strip-klubu džíny. 

Odstavec §46 

Pokud je Parťák v letadle posazen vedle nějakého týpka, který skončil na prostředním sedadle, poskytne mu celé společné opěrátko, pakliže ten ovšem (a) si nesundal boty, (b) nechrápe, (c) nedonutil Parťáka vstát více než jednou, aby mohl použít toaletu, nebo (d) si nekoupil sluchátka poté, co bylo ohlášeno promítání filmu 27 šatů. Viz. Odstavec 35. 

Odstavec §47 

Parťák nikdy nenosí růžovou. Dokonce ani v Evropě ne. 

Odstavec §48 

Parťák nikdy veřejně neodhalí, kolik koček už klátil.
DODATEK: Parťák také nikdy veřejně neodhalí, kolik koček klátil jiný Parťák. 
Když kočka potká Parťáka, chce znát tři věci: 
1. Kolik peněz vydělává? 
2. Je nižší než ona? 
3. Kolik koček už klátil? 
Nakonec přijde na první dvě, ale třetí otázku Parťák nikdy nezodpoví. Pokud ovšem Parťák cítí nucen k odpovědi (např. je mu odepřen sex až do doby, kdy odpoví), může spočítat přijatelné číslo s použitím následujícího vzorce: 

Odstavec §49 

Pokud je dotázán "Potřebuješ pomoc?", Parťák automaticky odpoví: "To zvládnu," ať už to doopravdy zvládá, nebo nezvládá.
VÝJIMKY:Přenos drahé TV, zaparkování drahého auta do řady mezi dvě jiná auta, nakládání drahé TV do drahého auta. 

Odstavec §50 

Pokud Parťák nechtěně rukou praští druhého parťáka za chůze do podvozku, oba Parťáci se mlčky dohodnou na pokračování v chůzi, jako kdyby se nic nestalo.