Jdi na obsah Jdi na menu
 

Benefiční koncert 24. 10. 2019

26. 10. 2019

Benefiční koncert Rezonance věků – od baroka po současnost 

 

Ve čtvrtek 24. 10. 2019 se v benáteckém kostele Nanebevzetí panny Marie uskutečnil benefiční koncert s názvem „Rezonance věků – od baroka po současnost“. Za varhany usedl Josef Bernard Prokop, o zpěv se postaral Milan Kolář. Na 19. hodinu se v kostele sešlo cca 60 posluchačů všech věkových kategorií, nejmladšímu z publika nebyl ještě ani rok, nejstaršímu pak téměř devadesát let. Mezi návštěvníky koncertu byl například také benátecký starosta PhDr. Karel Bendl se svou manželkou Ing. Kristýnou Bendlovou, či dlouholetá benátecká varhanice paní Marta Filipcová se svým manželem panem Lubomírem Filipcem.  

Po úvodním slovu a předtsavení hudebníků Josef Bernard Prokop mistrně rozezněl královský nástroj v úvodní skladbě Intradas. Po ní následovaly další úžasné skladby v dechberoucím podání: Georg Fridrich Händel – For  Behold (recitativ a árie z oratoria  Mesiáš), Marcin Józef Żebrowski –Magnificat  in D, Francesco Gasparini – Allegro, Baldassare Galuppi – Andante, Domenico Cimarosa – Allegro, Joseph Haydn – Flammis  orci ne succendar (ze Stabat mater), Claude Balbastre – Prelude  et Fugue in d  5´, Dietrich Buxtehude – Preludium  a fuga g moll, Jan Malát – Ave  Maria, Milan Dvořák – Aria  in jazz style, Johann Caspar Ferdinand Fischer – Preludium  a fuga in G, Antonín Dvořák – Biblické  písně č. 4 a 5, Johann Sebastian Bach - Fantasia a Fuga (BWV 561). Posluchači byli velmi spokojeni a bouřilvým potleskem si vyžádali další skladbu nad rámec programu. Po skončení koncertu měli posluchači možnost si s hudebníky i mezi sebou neformálně popovídat a občerstvit se teplými nápoji a domácím pečivem.

Koncert se konal za podpory Nadačního fondu ŠKODA AUTO, který společně s Nadací rozvoje občanské společnosti v srpnu 2019 vyhlásil 2. kolo grantové výzvy Občanská společnost.  Cílem výzvy je podpořit komunitní život Mladoboleslavska prostřednictvím finanční podpory veřejně prospěšných aktivit a projektů občanské společnosti. Benátecká farnost podala žádost o podporu projektu s názvem „Komunita pro novobenátecké varhany“. Smyslem projektu je pořádání benefičních akcí na podporu oprav historicky cenných varhan ve farním kostele sv. Máří Magdalény. Jedná se o organizaci řady kulturních, společenských i sportovních akcí se zapojením široké veřejnosti, výtěžek z těchto aktivit (dobrovolné vstupné, registrační poplatky) poputuje celý na opravu varhan. Koncert „Rezonance věků – od baroka po současnost“ byl první z těchto akcí.

Na místě se na dobrovolném vstupném do zapečetěné pokladny vybralo 10 051,- Kč. Celý výtěžek poputuje na transparentní účet u KB, který je zřízen ke shromažďování prostředků určených na opravu historických varhan ve farním kostele sv. Máří Magdalény v rámci projektu „Dejte hlas novobenáteckým varhanám“.

Koncert se velmi vydařil. Do svých domovů se všichni rozešli s hřejivým pocitem z krásného kulturního zážitku i radostí z toho, že podpořili dobrou věc. Se všemi se těšíme na setkání při další benefiční akci, kterou bude autorské čtení Ivo Haráka doprovázené písničkami Petra Maria Lutky v sobotu 9. 11. 2019 od 15 hodin ve společenském sále na faře.

Podpořeno z Nadačního fondu ŠKODA AUTO.

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Benefiční koncert 24. 10. 2019

 

 


Portrét


Kontakt

Římskokatolická farnost Benátky nad Jizerou

P. Marek Miškovský
Ladislava Vágnera 70
Benátky nad Jizerou II
294 71

IČ 48680591
č.ú. 482350379/0800

mobil: 724 550 009

marek.miskovsky@gmail.com

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 14
Celkem: 851209
Měsíc: 10934
Den: 501