Jak správně stolovat aneb základy společenského chování
Podmínkou slušného stolování jsou zcela jistě decentně upravený stůl (zde samozřejmě částečně záleží i na míře vkusu hostitele) a všeobecné základní znalosti o společenské etiketě, které by měl mít každý z nás. Umět držet správně nůž a vidličku přitom při vybraných společenských setkáních nemusí stačit k tomu, abychom „přežili“ večer bez duševní újmy. Abychom si byli jisti, že naše chování u stolu bude patřičné v každé situaci, připomeňme si společně, na co by se nemělo zapomínat a jak předejít nechtěnému faux paux.
Ubrousek nepatří do talíře
Nezbytnou podmínkou každého správného stolování je správně založené prostírání společně s jídelním inventářem. Jednou jeho součástí, se kterou mnozí z nás neumějí nakládat, je ubrousek. Ubrousků je hned několik druhů, pro speciální slavnostní stolování bychom měli vybírat ubrousek o správné velikosti (např. 40 × 40 cm). Měl by být látkový nebo vyrobený ze speciální netkané textilie.
Účelem ubrousku je ochrana před potřísněním oděvu, proto si ho neuvazujeme kolem krku, ale ihned po zasednutí si ho rozložíme na klín. Po skončení jídla nám poté poslouží k osušení rtů, následně po ukončení jídla ubrousek decentně přehneme neušpiněnou stranou nahoru a položíme vedle talíře. Pokládat ho do talíře mezi zbytky není vhodné, i když v našich končinách žel stále velmi rozšířené.
Na úvod přípitek
Většina slavnostních stolování je zahájena stručným oficiálním přípitkem. Vhodné je proto zvolit takový aperitiv, který ve vás vzbudí chuť k jídlu a doslova tak naladí vaše chuťové pohárky. Samotná volba aperitivu je také velmi důležitá (zde má ale opět hlavní slovo hostitel). U slavnostně prostřeného stolu začínají jíst zásadně všichni společně, přičemž u samotného jídla můžete lehce konverzovat. Dávno již neplatí, že při jídle se nemluví. Při hostině nespěcháte, a tak i mezi jídlem lze vést přátelský dialog; rozhodně tak ale nečiňte s plnými ústy.
Kam s příborem?
Pokud zasednete k prostřenému stolu, mělo by vám být už ze samotného založení příborů jasné, jaké menu vás čeká. Správně založená slavnostní tabule je při formálních akcích samozřejmostí, při rodinných oslavách je pravděpodobné, že rozložení příborů nebude tak „složité“. Přesto by vám v každé situaci mělo již první obhlédnutí slavnostní tabule napovědět, který příbor vzít první do rukou. Stačí si zapamatovat vcelku jednoduché pravidlo: příbor, který je nejdál od talíře, používáme vždy jako první.
Pokud vás čeká oslava o více chodech, složená například z polévky, předkrmu, hlavního jídla a dezertu, bude z pravé strany (z pohledu hosta) nejdále od talíře polévková lžíce. Po odnesení dojedené polévky vám zbudou u talíře dva příbory – zprava dva nože a zleva dvě vidličky. Opět zvolíte nůž i vidličku více vzdálenou od talíře. Obvykle je příbor na předkrm menší. Na hlavní pokrm vám poté zůstane těsně u talíře poslední nůž a vidlička. Dezertní vidlička nebo lžička se zakládá nad samotný okraj talíře a ve chvíli, kdy přijde její čas, vám ji číšník sám naservíruje k donesenému dezertu.
Důležitým pravidlem je nikdy neodkládat žádný z příborů na ubrus. Příbor také nikdy nesměrujte hroty vzhůru, ani proti spolustolovníkovi. Pokud potřebujete při jídle jen vidličku, nůž neodkládejte, ale stále ho držte. To, že nůž nepatří do úst, je pokládáno za samozřejmost. Stejně jako že při stolování není vhodné vydávat prapodivné zvuky, mlaskat nebo skřípat nožem po talíři. Pokud dojíte, nůž s vidličkou dáte na talíř těsně k sobě. Překřížením naopak zdůrazníte, že se chcete k jídlu ještě vrátit.
Jak konzumovat delikatesy?
Při servírování specialit se můžete setkat s odlišnými typy příborů, než na jaké jste zvyklí, nebo s pokrmy, jejichž konzumace předpokládá určitou znalost nebo zručnost. Při konzumaci rybích specialit můžete narazit na „rybí“ nůž s hranou zalomenou do mírné špičky, přičemž rybí maso se nekrájí, ale opatrně se nožem odděluje.
Na hlemýždě se používají kleště a vidlička. V kleštích držíte ulitu a vidličkou vytáhnete vnitřek. Na chřest existují opět kleště, kterými berete jednotlivé kousky a vidličkou je konzumujete. Někdy se vidličky na chřest nenabízejí a v tomto případě chřest napíchnete na vidličku a nad talířem ujídáte od hlavičky až k dřevnaté dužině. Konečný odpad odkládáte na zvláštní talíř.
Zvláštní kapitolou jsou ústřice, humři, langusty a raci. Ústřice se podávají na misce s ledem většinou již rozevřené speciálním nožem. Poté se ústřice berou do ruky, zakapou se citronem a opět pomocí vidličky se vybere jejich vnitřek. Langusty a humry konzumujete opět vidličkou. Podmínkou ale je, aby byli podélně rozkrojení. Maso pak vybíráte speciální nebo normální vidličkou. Pomáháte si přidržením rukou nebo další vidličkou. Raky můžete jíst rukama nebo opět použít speciální příbor.
Každopádně je při konzumaci podobných speciálních pokrmů, kdy si pomáháte rukama, nezbytné, aby obsluha servírovala i nádobky s vodou a citronem k oplachování prstů.
Nechte se obsloužit
Pokud jste hosty na slavnostní hostině, je důležité mít na paměti i určitá pravidla ze strany personálu. Pokud personál bude nabízet pokrmy z mís, přistoupí k vám zleva. Zleva vám obsluha přinese i saláty. Pokrmy, které jsou servírovány pro vás přímo na talíři, jsou podávány zprava. Ze stejné strany vám bude naléván nápoj do skleniček. Zprava odnáší personál použité nádobí a naopak zleva vám pokládá nové pro další chod. Samozřejmostí je, že při odklízení nádobí personálu nepomáháte, stačí se lehce naklonit doleva, aby obsluha měla více prostoru. Stejně si počínejte i při servírování jídel.
Při slavnostním stolování se můžete setkat i s možností, kdy si jídlo sami nabíráte u stolu ze společných mís. K tomu slouží přiložené kleštičky, naběračky atp. Při oficiálních akcích by se měl pokrm nabírat pomocí vidličky a lžíce. Správně by se v levé ruce měl držet talíř a v pravé ruce vidlička se lžící. Vidlička je vložená do lžíce a oba nástroje ovládáte prsty tak, aby sloužily jako kleště. Tzn. ukazovák s palcem ovládají vidličku, prostředník odklání lžíci a do těchto improvizovaných kleští uchopíte pokrm, který si dáte na talíř. Nezoufejte, pokud vám tento doporučený postup připadá příliš náročný. Klidně si talíř odložte a naberte si pokrm tak, že do levé ruky uchopíte lžíci, kterou podložíte nabíraný pokrm, a pomůžete si při tom vidličkou v pravé ruce. Omáčky si nabírejte naběračkami a dávejte pozor, abyste neukápli na čistý ubrus.
Je libo párátko?
Je pravidlem, že ve vybrané společnosti se párátko nepoužívá u stolu vůbec. Měli byste si ho proto vzít s sebou a poodejít do vedlejší místnosti. Mezi známými si můžete zuby opatrně vyčistit, přičemž si ústa vždy zakryjete dlaní.
Nejčastější prohřešky při stolování
• odkládat použitý příbor vedle talíře na ubrus
• začít ihned jíst, když ostatní mají ještě prázdné talíře
• dávat si nůž do úst
• mluvit s plnými ústy
• očichávat pokrmy nebo do nich foukat, aby se ochladily
• kouřit mezi chody – výjimkou je čistě kuřácká společnost
(Zdroj: Pravidla společenského chování)
Komentáře
Přehled komentářů
je to dobře vysvětlené
Reading the fresh blood pressure guidelines
(AUtilkVagglatt, 28. 7. 2018 22:20)
Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-tadalafil-pfizer-belgique/
Zpráva
(bobina, 8. 11. 2018 9:24)