Co ochutnat na dovolené ve StředomoříCo všechno by vám nemělo při dovolené u moře uniknout? Koupání, vodní atrakce, památky, suvenýry a samozřejmě místní kuchyně. Poslední
rozhlasové povídání jsme věnovali drobným radám, co za pochoutky si o
dovolené ve Středomoří rozhodně nesmíte nechat uniknout. A k mání budou
i recepty na místní speciality, které si pak s lehkostí můžete
připravit i doma.
ITÁLIE
Lehká a jednoduchá italská kuchyně vás bude lákat řadou neodolatelných pochoutek perfektně padnoucích do horkých letních dnů.
Nezapomeňte ochutnat:
těstoviny třeba tradiční špagety "alla carbonara" tedy po uhlířsku,
ať máte srovnání s jejich českou úpravou, pizzu, místní rybí
speciality, zmrzlinu, víno a vynikající pečivo.
Doma si pak můžete připravit:
Špagety alla carbonara /4 porce/ 200 g anglické slaniny (nebo lépe italské pancetty), 6 vajec,
česnek, olej, feferonka nemusí být, sůl, případně pepř, 100 g
parmazánu (Grana Padano nebo Gran Moravia), 400 g špaget, olivový olej
Špagety uvařte ve velkém množství osolené vody podle návodu na obalu tak, aby byly al dente tedy na skus.
Mezitím společně ušlehejte vejce, sýr, sůl a případně pepř nebo jemně usekanou či nadrcenou feferonku.
Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a rozškvařte ji v pánvi s rozehřátým olejem.Špagety slijte a nechte okapat. Pak je vložte ke slanině do pánve a
důkladně promíchejte, přilijte ušlehaná vejce a oheň vypněte. Za
stálého míchání prohřívejte, až vaječná hmota zhoustne a ihned
podávejte.Špagety můžete ještě posypat trochou parmezánu.V další verzi můžete vejce naředit smetanou použijte 3 vejce a 70 ml
smetany ke šlehání. V tom případě dvě vejce a jeden žloutek ušlehejte
se smetanou a směs přilijte k opečené slanině. Dále postupujte podle
popisu výše v receptu.
ŘECKO
Řecká kuchyně vás uchvátí svými typickými specialitami šitými přímo na míru horkému počasí.
Nezapomeňte ochutnat:
olivy, Dolmades - plněné révové listy, tzatziky, Stifado - druh guláše z hovězího masa s cibulí, kořeněný skořicí a bobkovým listem, Moussaka - vrstvy mletého masa, lilku, cuket, případně brambor, přelité bešamelem a zapečené, Baklava - lístkové těsto s medem a ořechy a víno s příchutí pryskyřice Retsina.
Doma si pak můžete připravit:
Tzatziky 1 kelímek přírodního jogurtu s co největším obsahem tuku (150g),
2-3 stroužky česneku (prolisovat), 1 střední salátová okurka, 3 lžičky
olivového oleje, 1 lžička octa nebo 1 lžíce citronové šťávy, 1-2
polévkové lžíce sekaného čerstvého kopru, 1 polévková lžíce jemně
sekané čerstvé máty není podmínkou, sůl a mletý pepř
Řecký jogurt používaný na tzatziky je velmi tučný kolem 10% tuku. I u
nás je už v některých obchodech k dostání. Pokud použijete klasický
český jogurt, nechte jej odvodnit přes pláténko, nebo přes filtr z
překapávače kávy asi 30 minut.
Okurku nastrouháme nahrubo a řádně z ní vymačkáme přebytečnou vodu!
Všechny ingredience promícháme a dochutíme solí a čerstvě strouhaným
černým pepřem. Tzatziky se podávají dobře vychlazené s kouskem
křupavého pečiva.
FRANCIE
Rafinovanost francouzské kuchyně nezůstává ukryta ani v těch jednodušších francouzských receptech.
Nezapomeňte ochutnat:
různě upravené nepřeberné množství zeleniny, samozřejmě víno, výborné crepes (tedy palačinky na slano i na sladko) a sýry.
Doma si pak můžete připravit:
Jahody Kardinál /4 porce/750 g jahod, cukr dle chuti (může být i třtinový), 250 ml portského nebo červeného vína
Jahody
omyjeme, dáme dobře okapat, zbavíme stopek a posypeme cukrem. Necháme
chvíli stát, aby pustily šťávu. Nakonec je zalijeme vínem a postavíme
do chladu rozležet. Podáváme v koktejlových sklenicích.
Palačinky Crepe Suzette /4 porce/125 g polohrubé mouky, sůl, 500 ml mléka, 2 vejce, 1 sáček
vanilkového cukru, 1 lžíce oleje, 2 pomeranče, 50 g másla, 50 g
rostlinného tuku, 50 g cukru, 1 lžíce koňaku, 3 lžíce pomerančového
likéru
Smícháme polohrubou mouku se špetkou soli, mlékem, vejcem, vanilkovým
cukrem a olejem. Nejméně 1 hodinu necháme odpočinout. Vymačkáme šťávu z
pomeranče. Necháme rozpustit máslo s cukrem. Přidáme pomerančovou šťávu
a likér. Na rostlinném tuku upečeme 8 tenkých palačinek. Dvakrát
přehneme tak, že vznikne trojúhelník. Trojúhelníky vložíme po čtyřech
na pánev. Palačinky přelijeme horkou pomerančovou omáčkou a na mírném
plameni asi 3 minuty povaříme. Hotové palačinky rozložíme na talíře a
polijeme pomerančovou tekutinou.
ŠPANĚLSKO
Pohostinnou a barevnou španělskou kuchyni prohřátou sluncem si jistě zamilujete.
Nezapomeňte ochutnat:
Tapas drobné pochoutky, paellu - směs rýže, zeleniny, koření s kousky ryb či drůbeže dušená na pánvi, Gazpacho
- chlazená studená polévka tvořená směsí rozmixované zeleniny - cibule,
česneku, rajčat, paprik, okurek, pepře a soli, víno sherry
Doma si pak můžete připravit:
Gazpacho /4 porce/1/2 menší okurky, 1/2 menší zelené papriky, očištěné od semínek a
pokrájené na kousky, 500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g
konzervovaných, 1/2 nahrubo nasekané cibule, 2-3 rozetřené stroužky
česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1-2
lžíce citronové šťávy nebo citronového džusu, 2 lžíce rajského
protlaku, 4,5 dl rajské šťávy, sůl, pepř
Při podávání: pokrájená zelená paprika, kroužky cibule osmažené, kostičky chleba
Do velké mísy pokrájejte na větší kousky okurku a přidejte pokrájenou
zelenou papriku. Zpracujte v mixéru rajčata, cibuli a česnek, přidejte
olej, vinný ocet, citronovou šťávu a rajský protlak a umixujte vše
dohladka. Můžete rovněž rajčata nakrájet nadrobno a cibuli jemně
nastrouhat a pak oboje umixovat s česnekem, olejem, citronovou šťávou a
rajským protlakem. Přidejte umixovanou směs do mísy, vše dobře
promíchejte, pak přidejte rajskou šťávu a znovu vše promíchejte. Osolte
a opepřete polévku dle chuti, mísu přikryjte a nechte v ledničce
důkladně vychladit, nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chutě
spojily. Připravte do zvláštních misek zelenou papriku, kroužky cibule
a česnekové smažené kostičky chleba. Naběračkou naplňte vychlazenou
polévkou misky a podávejte s přílohami hostům, aby se sami obsloužili.
PORTUGALSKO
Nezapomeňte ochutnat: proslulou nasolenou
tresku, víno portské a madeiru, na ostrově Madeira zkuste místní
delikatesu rybu espada, sladký pevný koláč bolo de mel a exotické ovoce
TURECKO
Nezapomeňte ochutnat:
kebab - kořeněné plátky masa opékané na rožni, borek, mezes
EGYPT
Nezapomeňte ochutnat:
hummus - cizrnové pyré se sezamovou pastou, podávané s olejem, rajčetem
a arabským chlebem, kuskus, mahší - plněné zelné nebo vinné listy,
plněné papriky, lilky nebo cukety |
|
|
|