Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šachová Zahájení

Španělská hra

je nejhranější otevřené šachové zahájená začíná tahy 1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 3. Sb5. Poprvé je toto záhájení doloženo v tzv. göttinském rukopise z roku 1490 a poté u Luceny. Vážněji se jeho analýzou zabýval jako první Ruy López de Segura,který své závěry vydal roku 1691 v knize Libro del Ajedrez. Na jeho počest je zahájení pojmenováno v angličtině (Ruy Lopez). Španělská hra byla od té doby neustále rozvíjena až se stala jedním z nejpopulárnějších šachových zahájení, u něhož byla teorie propracována hluboko do střední hry. Začátkem dvacátého století, poté co tuto obranu analyzoval německý mistr Oskar Cordel, se objevily snahy přejmenovat celý systém na německou hru, tyto pokusy však neuspěly a nový název se neujal. V současnosti tvoří španělská, společně se sicilskou hrou, nejčastěji se vyskytující obrany po úvodním tahu 1.e4. Zahájení stále odpovídá moderním trendům šachového boje díky velkému množství individuálních herních motivů, specifických výhradně pro tento systém a rozsáhlému prostoru pro objevování neustále nových a nových strategických a taktických

 

Hra dvou jezdců v obraně

je šachové zahájení spadající do skupiny otevřených her, charakterizované tahy 1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 Jf6. Kromě označení Hra Dvou jezdců v obraně a Pruská hra se však v historii i v současnosti objevují snahy ještě o jiná pojmenování. Například David Bronštejn ve své knize 200 otevřených partií vyslovil výzvu systém pojmenovat jako Čigorinova obrana. Existují i šachoví teoretici, kteří postup 3..Jf6 za samostatné zahájení vůbec nepovažují, ale označují ho pouze jako variantu Italské hry, jež obvykle začíná tahem 3..Sc5

Ruská obrana

(či ruská hra) je šachové zahájení, které začíná tahy 1. e4 e5 2. Jf3 Jf6.

Toto zahájení se řadí do skupiny takzvaných otevřených her, jeho hlavní idea spočívá v okamžitém obsazení malého centra královskými pěšci, po čemž však následuje jejich bezprostřední napadení a obvykle oboustranná likvidace, čímž vznikají předpoklady pro vznik symetrických pozic, či pozic s prázdným centrem šachovnice.

Alapinova hra

Charakterizují ho tahy

1.e4 e5 2.Je2

Cílem tohoto zahájení je podpořit jezdcem z e2 pozdější postup f pěšce. Takové rychlé otevření ale nejde dohromady s uzavření střelce f1, bílý jezdec tak táhne 2x, čímž ztratí tempo. Černý proto nemá žádné potíže a může okamžitě vyrovnat hru. Z toho důvodu je zahájení považováno jen za málo perspektivní a na mistrovské úrovni se nevyskytuje.
Autorem hry je ruský mistr Semjon Zinovjevič Alapin.

Italská hra

je nejstarší v současnosti stále používané otevřené zahájení, studovali ji italští šachisté již v průběhu 16. století. Nabízí spoustu zajímavých kombinačních zápletek spojených s brzkým útokem na krále. Též využívá těch nejklasičtějších strategických obratů, tudíž se jedná o dobrou pomůcku začínajícím šachistům.

V současnosti není na profesionální úrovni příliš používaná, jelikož řada jejích variant je prozkoumaná do situací, ve kterých je pozice víceméně rovná a materiál na šachovnici není dostatečný na zvrácení pozice pro jednu z bojujících stran.

Uvozena je tahy: 1. e4 e5, 2. Jf3 Jc6, 3. Sc4 Sc5.

Málo užívané odpovědi černého po 3. Sc4 jsou např. 3. ... d6, 3. ... Jd4, 3. ... h6 atd. Nejklidnější hra "giuoco pianissimo" je 3. ... Sc5 4. d3 a 5. Jc3 či 4. Jc3 a 5. d3. [1]

Hlavní varianta italské hry vypadá takto: 4. c3 Jf6, 5. d4 exd4, 6. cxd4 Sb4+, 7. Jc3 Jxe4, 8. 0-0 Sxc3 (nikoli ...Jxc3 - vede k silnému útoku na černého krále s obětí věže na a1), 9. d5 … (tzv. Mollerův útok).

Skotská hra (ECO C50) je šachové zahájení otevřených her. Je charakterizováno tahy

1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 3. d4

Philidorova obrana

e jedním z nejstarších šachových zahájení. Charakterizují ji tahy:

1. e4 e5 2. Jf3 d6

Občas vzniká i z Pircovy obrany po 1. e4 d6 2. d4 Jf6 3. Jc3 e5 (nebo 3... Jbd7 4. Jf3 e5) 4. Jf3 Jbd7

Na vrcholové úrovni se příliš často nevyskytuje, v poslední době ale zaznamenává mírné oživení.

Nimcovičova obrana 1.e4 Jc6

je šachové zahájení, patřící mezi polootevřené hry. V roce 1907 v Oostende tak hrál poprvé Aaron Nimcovič proti Oldřichu Durasovi. Černý zde vyčkává s akcí v centru a v hlavní variantě vznikající po 2.Jf3 d6 se nejprve poklidně vyvíjí s tím, že protiúder v centru podnikne později. Zahájení se vyskytuje vzácně. Může přejít po druhém 2.Jf3 e5 do otevřených her.