Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fakta a mýty o 1. 7ákladní škole v Jičíně

Patřím mezi rodiče, kteří mají své dítko na 1. Základní škole v Jičíně, 17. Listopadu 109.

Pravdou je, že jsme si nemohli vybrat. Jako "přespolní" nám byla tato škola určena, zřejmě všichni věděli proč? Jinde bylo plno a do této školy se nikomu moc dávat děti nechce.

Syn je hyperaktivní, již to samé nese určité problémy ve školou.

Faktem je, že touto školou otřásá mnoho nevyřešených kauz a problémů. V poslední době se jedná o obrovský zájem všech institucí o přístup k dětem se speciálními vzdělávacími potřebami. Těch je všeobecně ve společnosti až kolem 9%. Jedná se o děti například s dyslexií, dysgrafií, hyperaktivní apod.

Na této škole je přístup k těmto dětem hodnocen přímo otřesně. Vyvolalo to obrovský zájem ze strany České školní inspekce, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Krajského úřadu, Policie a dalších. Některé praktiky této školy jsou dokonce hodnoceny na hranici šikany, není-li již přímo za touto hranicí, ale to právě hodnotí dané instituce.

Před několika lety se v okolí této školy hodně řešil problém s nabídkou různých drog. Její poloha k této činnosti přímo vybízí. Je přímo u proslulého "Zámeckého parku", tzv. doupěte. Je těžké toto uhlídat, ale pokud není aktivita přímo ze vnitř školy, těžko se bude něco měnit.

Na této škole jsou údajně nejlépe připravovány děti pro studium na středních školách. Toto bych nazval přímo alibismem, protože toto není nikým prokázáno. Podle mého názoru se jedná o "obrannou" reakci na jinak prakticky otřesné výsledky této školy a jejich žáků.

Ano, v průběhu vzdělávání můžete požádat o přeřazení dítěte na jinou školu. Pokud jste přespolní, tak musíte zvažovat, jaký to může mít dopad na psychiku vašeho dítěte. Já osobně jsem, jako žák, zažil přeřazení spolužáka z jiné školy do té, co jsem navštěvoval. S odstupem času si uvědomuji, jak těžké to pro něj muselo být, jak těžce se dostával do "zajetého" kolektivu, jak se mu zhoršil prospěch, což bylo výsledkem právě tohoto přeřazení. Toto je řešení spíše pro rodiče, ale není dobré pro děti.

Rodič by se měl více zajímat o způsoby výuky, o učební metody, neměl by se nechat ukolébat "aktivitami" s dětmi - výlety, rafty apod., ale hlavně by se měl zajímat o své dítě. Díte, jako takové, neumí odsoudit případné chování učitele, jako špatné. Je to pro něj autorita, nad rodiči, jedna z největších, proto žádné jednání učitele prakticky neodsoudí. To znamená, že to ani neřekne doma, protože to nechápe, jako špatné chování.

Na mém průzkumu na Facebooku se naprostá většina žáků této školy vyjadřuje k fenoménu šikany na této škole. Prakticky 30% všech "přátel" na této sociální síti uvádí, že má zkušenosti se šikanou na této škole. Kolik rodičů o ní ví? Hodně z nich se vyjadřuje, že je šikanováno přímo učitelem.

Ještě horší je, že přes 90% všech žáků uvádí, že je na této škole používáno fyzické násilí ze strany pedagogů, při různých trestech. Například dítě zapomene tělocvik a tak je nuceno celou hodinu dělat kliky. Nic proti tělesné aktivitě nemám, pokud ovšem není používána jako forma trestu, v tomto případě neuvěřitelně brutální. Zkuste 45 minut klikovat a sami si zkuste brutalitu tohoto trestu. Ale tento trest nikdo nepovažuje za fyzické tresty. Jednoduše zde dochází k fyzickým trestům na dětech, jak se k tomu samotné vyjadřují.

O fyzické tresty také nemusí jít. Každý z nás někdy řekne, že je lepší jeden pohlavek v pravou chvíli, než tisíc slov. Dozajista ano. Ale fyzické tresty ve škole "učí" naše děti řešit případné problémy. Proč? Pokud neposlechne pedagoga, vyrušuje, je mnoho jiných alternativ, jak se s takovýmto rošťákem vypořádat. Nejjednodušší je udělat výuku natolik zajímavou, že prostě rošťáci nebudou. Já osobně pamatuju výuku Anglického jazyka. Jakmile učitel došel k názoru, že to takto dál nejde, nastoupil do jazykovny s přehrávačem, pouštěl nám do sluchátek moderní hudbu a říkal - přeložte to. Posloucháte to, tak abyste věděli, o čem vůbec zpívá. No, to byla jiná káva. Nebyl jsem zrovna nejukázněnější, ale tohle můj přístup k odpornému cizímu jazyku změnilo. Kdyby nás začal trestat, ničeho nedocílí. Pokud zlobím, není řešením fyzický trest, protože takováto autorita (nad rodičema), je učí, jak řešit problémy, pokud mě někdo jenom neposlouchá.

Chápu, že mnoho z vás bude mít jiné názory na školství, zřejmě i na tuto školu, proto neváhejte své názory sdělit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář