Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koho volit, jak se rozhodnout?

A je to opět tady. Volby 2013. Jako před každými volbami, někteří z nás stojí před otázkou - Koho volit? Jsou tu strany tradiční, jiné jsou nové, jsou tu nová uskupení, prý snad 27 stran a uskupení se bude ucházet o naše hlasy.

V minulých volbách "zazářilo" několik nových stran. Hodně tomu pomohla dost agresivní kampaň vedoucí k zastavení vlivu kmotrů. Proto úspěch Věcí veřejných, ale úspěch zaznamenala i TOP 09 - prý pravicové uskupení. Proto zde vznikla vládní garnitura, středopravého ražení. Co dokázali za 3 roky to asi vidíme všichni. Já tedy rozlišuji mezi pravicí a levící, především ekonomickými směry. Levice zvyšuje daně, aby poté peníze mohla přerozdělovat. Pravice snižuje daně, aby bylo více "svobody". Všeobecně by se mělo dát říci, že pravicové vlády nedávají prostor ke korupci, protože se skutečně má přerozdělovat co nejméně. Ale čeho jsme se dočkali. Pravicové uskupení nám najednou začalo zvyšovat daně, odvody, spotřební daně, no prakticky všechno, co "národ" byl ochoten unést. K tomu zde byl neustále každoroční státní dluh převyšující 100 mld. Kč ročně. To i proklínaná Zemanova vláda zadlužila tuto zemi za 4 roky vládnutí v čátce nižší, než bylo hospodaření této "úsporné" vlády v každém jediném roce jejich vládnutí.

Říkám si, že když budu volit levici - ČSSD, SPOZ nebo jiné uskupení, vyjma komunistů (to není levicová strana - to je strana, která ve své podstatě stále žádá třídní boj, nenávist, znárodňování a faktickou centralizaci moci, tím i kapitálu, do rukou státu - to už tady bylo, ale s levicovými myšlenkami toto nemá nic společného, to je vlastní ideologický i ekonomický směr), ale když budu volit levici, tak bude zvyšovat daně, když pravici, tak ta je také zvyšovala - v čem je tedy rozdíl? Mám v tom skutečně strašný guláš.

Tak si jako vyučený ekonom říkám - tak kdo tady méně zadluží zemi, možná ji povede k tomu, aby byla bez dluhů a konečně jsme je i začali platit? Tak tohle není v žádném programu. Kdysi uváděné datum - 2016-17 od ing. Kalouska - je naprosto pasé - právě i díky jeho práci ministra financí, to by totiž i letošní rok už musel skončit s deficitem výrazně pod 50 mld. Kč, což nebylo ani reálné. Tak koho volit?

Tak si jako běžný občan říkám, podívám se na to, co mi slibují alespoň v otázce důchodů - socialisti, ne zcela přesvědčivě, říkají - zrušíme druhý pilíř - to je to vlastní si přispoření na důchody - ale to je špatně - už o tom píšu ve své úvaze o důchodech. Pilíř má být, má být dobrovolný a měl by být i třetí zdroj příjmů na důchody - zaměstnavatelský. Pravicové strany říkají, takto to necháme, jenom trošku upravíme - prodloužíme termíny možného vstupu do tohoto pilíře. Ale to je málo. Důchodová reforma, resp. tento paskvil, který se za reformu vydává, byla pouze "kosmetickou" úpravou převodu financí, s podporou hospodaření nás občanů, resp. úspor, které si můžeme dávat. To už ale můžeme nějakých 15 let, a vždy to bylo s výraznou podporou státu - v současnosti na 300 Kč mých, dostanu od státu 90,-- Kč - každý měsíc. Co to je tedy za reformu? Ale je pravdou, že nikdo nenabízí fakticky nic, co by bylo vůbec reálné. Jednou z cest je například  skutečná podpora porodnosti, tím se za 20-25 let zvýší příjem důchodového účtu - na to se zde již také rezignovalo. Tak v tom mám skutečně další guláš - ani tady nenacházím nic, co by mě mohlo vůbec trošku ovlivnit. Své úvahy o důchodech píšu již v jiném příspěvku, podívejte se na něj.

Co takhle podpora rodin - a tady jsou volební manuály všech stran prakticky shodné, na drobné výjimky. Všichni chtějí podporovat rodiny, někteří jenom mladé, jiní i staré, ale všichni chtějí podporovat. Ale jak, co to komu přinese, to už se tady těžko dočteme. Určitý posun to ovšem má, různé partaje chtějí podporovat jenom určitou část obyvatel - ODS, TOP 09 - mladé, komunisti, socialisti, zemanovci - starší občany. Jakoby tu nebyl nikdo, kdo by chtěl podporovat všechny generace. Nové je to, že zde partaje selektují, rozdělují, koho budou chtít podpořit a kdo jim za podporu nestojí. A já jsem myslel, že jsme obyvatelé, ne mladí, staří, důchodci, střední věk, podnikatel, učitel. Tak nějak si nás rozsektovali, od koho mohou čekat hlasy.

Zkoušel jsem to tedy přes ekonomický růst a prostředky, které k tomuto jsou předkládány. Nezastírám, že si velice vážím prezidenta Zemana, protože je zřejmě jediný politik (on není nepolitický prezident, jak by někdo chtěl, on byl zvolený za stranu, je logicky politický prezident), ale on si dokáže sednout, dokonce se dohodnout, jak s odbory, tak se zaměstnavateli. Tohle je to, co z něj dělá něco naprosto výjimečného, odlišného, umím pochopit, že i nenáviděného. Abych nebyl napadán - vážil jsem si každého prezidenta, který byl svobodně zvolený a vždy si takového budu vážit. Jak tedy na ten ekonomický růst - levičáci mluví o tvorbě pracovních míst. To říkají i pravicové strany. Kde na to chtějí vzít, jakou podporou - konkrétní - to už nikdo nezmiňuje. Z tohoto hlediska to jsou planá slova. Mě zajímá, kolik a jak vytvoří pracovních míst v Ústeckém kraji, u nás, ne to, že je vytvoří, když neví jak. ODS slibuje první práci a bydlení mladým. To je hezké, ale já už tak mladý nejsem a první práci jsem hledal před více než 20-ti lety. TOP 09 - podpora podnikatelů - toto je jako "opar", který se nad nimi, nebo na nich, drží desítky let. Jedno, centrální místo na daně a pojištění dosud nebyl nikdo schopný zavést - to ovšem není taková práce, jak to vypadá. Jeden formulář na tyto odvody také ne. Jednoduché účetnictví také ne. Živnostník si musí být právníkem, ekonomem, účetním, zaměstnavatelem, zaměstnancem, poté rodičem, manželem (-kou) - kde je to zjednodušení? U vlády byly posledních 7 let a ..... Jestli toho chtějí dosáhnout, jako dálniční sítě - tedy za cca 30 až 40 let, tak to mi je opravdu jedno, protože mě zajímají další 4 roky. Tedy ani zde jsem moc nenašel. Líbilo by se mi, kdyby to, co vytvořili zaměstnavatelé a odbory, někdo přejal a chtěl to uplatnit, to už bych byl asi nalomený koho volit, protože jsme zřejmě jediná stát na světě, kde se dohodnou nesmiřitelní - zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců - ale dohodu neprosadí - světe div se - ani u pravicové vlády, ani u levicové. Asi je politik víc, než obyčejný dělník, nebo obyčejný živnostník, například majitel prodejny s oblečením.

Tak jdeme na zdravotnictví, snad mi zde někdo dokáže odpovědět, koho mám volit? S regulačními poplatky souhlasím, ale ne tak, jak jsou nastaveny. Proč platí děti u lékaře? Protože se zde zcela jednoznačně aplikuje "princip kolektivní viny" a to ve všem - když zvednout důchody, tak ne jenom ty nízké, ale všem, když platit poplatky, tak všichni. Neznám rodiče, který by nabádal své dítě, aby bylo často nemocné. Pořád nás cca 91 % pracuje, každý doprovod rodiče s dítětem k lékaři již reguluje zaměstnavatel vyhrazeným časem - například 2, nebo max. 4 hodiny. Když je starší dítě nemocné, rodič mu dá prášek a nažene ho do postele, k lékaři se chodí výjimečně. Za pobyt v nemocnici ano, i dítě zde jí, koupe se, má zde teplo, doma spotřebuje stejně, když ne více. Nejvíce nemocnými jsou důchodci, to není dáno tím, že by chtěli, ale věkem. Někteří lidé jsou vážně nemocní a musí chodit k lékaři pravidelně - cukrovkáři, kardiaci, tlakaři a jiní - proč tedy oni také platí, když MUSÍ. Je zde limit, který má mít sociální rozměr ochrany - ale na něj se nevztahují všechny platby. Pokud je to krytí nákladů s léky, poté to je v pořádku. Tady už něco slibují z ČSSD - děti platit prý nebudou. Ale oni chtějí zrušit platby i za pobyt v nemocnici a s tím já souhlasit nemohu. Pokud si vezmu, že by náhodou byla 4 členná rodina celý měsíc v nemocnici, tak je bude celý pobyt stát cca 12.000,-- Kč, v tom mají jídlo, vyprané prádlo, teplo, televizi (sice společnou, ale mají), vodu, sprchu. Za celý měsic tedy doma nezaplatí prakticky nic, vyjma pevných plateb - ty jsou většinou za "hodiny" - elektrika, plyn. Pokud jsou v nájemním bytě, zaplatí nájem. 4-členná rodina běžně nevyžije s 12.000,-- Kč, pokud si odečte běžné pevné sazby. Tedy zde jsem proti tomu, aby byly poplatky za pobyt zrušeny. Takže zase nic.

A nakonec jsem si tedy řekl, že se podívám i na nezaměstnanost. Čím více nezaměstnaných, tím horší stav země bude, tak co s tím chtějí dělat. ANO - říká - budeme řídit stát, jako firmu - tak to už tady bylo u Veverek. Ono to ani nejde, je to pitomost, se kterou se opravdu člověk setká jednou za rok a kdo této pitomosti věří, je snad ještě větší pitomec, než ti, kteří za ně jdou do voleb, protože to prý myslí vážně a nejsou jako politici - prý pracují. Politika jsou ideologickoekonomické teze - směry. Liberální, který zde zastupoval Václav Klaus a poté Keynesiánský, který zde uplatňoval Miloš Zeman. Poté zde je komunistický směr - ten jsme měli čest poznat přes 40 let - nejde o to, že nebyly vložky, banány, pomeranče, toaletní papír (ti vyznavači toho směru by si měli začít zase utírat zadky novinami, jako ještě v roce 1989, ale vrcholem motorismu zde byla Škoda Favorit, po x letech automobil s pohonem předních kol, kdy už více než 20 let kapitalisti ze západu jezdili zcela běžně v automobilech s klimatizací, katalyzátorem, ABS. Děkuji, nechci. Ale ten boj s nezaměstnaností - tak tady to je směs různých nesmyslů, kterým snad mohou věřit pouze dané partaje - nezaměstnanost prý sníží snížením daní (ale když není práce, daně neplatím, kdo ji má, tak už na tom většinou není tak, jako před 10-ti lety, globální trh prakticky, až na výjimky, neumožňuje dramatické zlepšování ekonomických stavů malých podniků a podnikatelů). Takže se sníží daně komu? Víte, kdo jsou nejvíce vydělávající společnosti v zemi - ČEZ, O2, Vodafone, T-mobile, Škoda. Jenom ČEZ vygeneruje zisky cca 40 mld. Kč. Tedy pokud máme mít jistotu příjmu do rozpočtu, tak právě zde bych viděl prostor na zvýšení daní - nebojím se, že by polostátní ČEZ odešel do zahraničí, to by většinový vlastník, tedy stát, musel být idiot. To samé je o T-mobile, Vodafone, O2. Škoda? Ta už odejít může, zavře zde výrobu a ....  - a je tu Hyundai, TPC Automotive - kdo tu bude, ten razantně zvýší své tržby a vlastně nám ani nemusí vadit, že tady Škoda nebude. Jenom prvních 10 společností, které mají největší zisky v zemi, zde skutečně zůstanou, ono to je pro ně totiž náramně výhodné - a zde zvýšením daní o 5-7 % přijde do státní pokladny několik desítek miliard korun více - ne jednotek, ale desítek. Pekárna, obchodník, který již nyní má problém vůbec utáhnout provoz, tak tomu je jedno, jestli zaplatí 18, nebo 25% na dani, protože daň se platí pouze z toho, co vydělám, tedy ze zisku, nikoliv z provozu. Naše firmy neřeší problém daní a jejich výše, oni již několik let řeší, jak vůbec přežít, protože lidé nemají kupní sílu - jak se tomu říká - bojí se utrácet, nakupovat, leckdy ani nemají z čeho. Pak se tu objevují snahy o snížení daní pro obyčejné lidi. Průměrná mzda je v ČR kolem 25.000,-- Kč. Cca 80% z občanů ji nepobírá. Z této mzdy se zaplatí sociální a zdravotní odvody - tj 12.5%, odečtou se nezdanitelné částky - tj. cca 25.000,-- Kč ročně (tedy 1 měsíc mzdy), odečty na děti, úroky ze stavebního spoření, hypoték, životních pojistek, důchodového připojištění. Víte vůbec, kolik skutečně zaplatíte na dani, kterou tak vehementně chtějí snižovat? Pokud cca 1.000,-- Kč, tak Vám ji ti neodvážnější chtějí snížit o 30,- Kč měsíčně. Tak tudy cesta nevede, populismus a nikomu z nás to nic nedá. Jak to bude řešit nezaměstnanost? Nijak. Takže jakou cestu zvolit? Mně připadne, že nejlepší je používat vlastní selský rozum. Naše babičky a dědečkové nepotřebovali žádné rádce, jak vyjít s penězi, jak ušetřit na daních, jak si naspořit, zajistit rodinu. Proč to je dnes taková "věda"? Speciálně na způsob řešení nezaměstnanosti budu psát další úvahu, protože mi připadne, že se zde nikomu řešit nezaměstnanost vůbec nechce, vše co čtu je jeden velký nesmysl. A po pravdě, máte se na co těšit, protože daná úvaha je z mého pohledu vedena tak, že HOSPODÁŘSKÁ KRIZE - SEN KAŽDÉHO ROZUMNÉHO STÁTU.

Kam jsem tedy ve svých úvahách došel? Před pár lety se říkalo, že kdo nejde volit, ten dává hlas komunistům. Ono to asi platí i dnes, protože oni mají své "jisté". Lidé mají krátkou paměť, zapomínají, všechny vzpomínky, jak už to bývá, se najednou idealizují (kdo byl na vojně, určitě mi dá za pravdu, že na ni vzpomíná v dobrém, především se mu vybavují srandovní zážitky, ale na šikanu, pokud ji zažil, na tu "úmyslně" zapomněl), díky těmto idealizujícím vzpomínkám se nyní oslovuje i mladší generace. Já osobně zastával názor, že tito sympatizanti vymřou a tak dojde k zániku komunistické partaje. Koho jít volit, to skutečně nevím, nezbývá mi nic jiného, než se sebrat a možná se podívat na různé předvolební mítinky a tam klást otázky, které mě zajímají. Až poté se možná rozhodnout. V každém případě půjdu volit a pokud nebudu vědět jakou stranu podle programu, půjdu volit lidi, které znám a vím, že jsou slušní. Naštěstí jich je hodně, i když většinou nejsou na těch volitelných místech, protože slušnost se již delší dobu nevyplácí, zase je mohu zakroužkovat. Těším se, až se slušnost začne opět vyplácet a těším se, až se najde konečně strana, která nebude slibovat hlouposti, nebude obyvatele, a já jsem také obyvatel, rozdělovat, ale bude chtít věci řešit svým selským rozumem, jako kdysi naše babičky a dědečkové, nebudou chtít, aby všichni měli všechno, aby stát byl řízen jako firma, nebudou mít podnikatele za darmožrouty, ale za obyčejné lidi, kteří se živí pouze tím, co umí, a sami si tak vydělávají, kteří to mají těžší, než zaměstnanec ve velké společnosti, který každý měsíc má jistý příjem, protože oni jej jistý nemají žádný den, pokud už jsou úspěšní, tak mohou zaměstnávat ty, kteří práci nemají, těším se, až se běžní občané zase budou na ulicích smát, brát život takový, jaký je, s radostí i se smutkem, až se přetane krást, pomlouvat, lhát, nenávidět, selektovat a závidět.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář