Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hledání práce v Chodově . LINCOLN , SKF ,Kovoobrábění Nejdecká ...

Hledat práci v Chodově bez známostí a patřičně doložených dovedností ?  Nemožné ? Maloměšťácký syndrom některých "šéfů" a komunistická minulost (mentalita) ?

Pokud se nějaká práce najde tak u vyhlášených zaměstnavatelů , kteří  neproplácí přesčasy , svátky , víkendy a mnohdy člověka sedřou na fyzicky i psychicky náročné pracovní pozici . Často jsou to hrdí sponzoři různých akcí a málokdo si uvědomuje kolik lidského úsilí a utrpení tyto sponzorské dary skrývají . Proč se lidé nebrání ? Mají strach , že přijdou o zaměstnání i když mají špatné pracovní a platové podmínky .

Každou chvíli čteme zprávy , LINCOLN přijme dalších 120 lidí , ale dává skutečně tato společnost šanci všem uchazečům , kteří o práci projeví zájem ? Nebo je to o známostech a známých tvářích  , levné pracovní síle ? Těžko říct . Moje osobní zkušenost s touto společností je jednoduchá - vyplněný dotazník , desítky odmítavých telefonátů a nefunkční email . Cílem je pravděpodobně pracovité a bezradné uchazeče odradit , aby zbylo pro známé (mnohdy hloupé a neschopné) . Postupně se z těchto pracovitých , bezradných stávají stárnoucí , zlomení a nezaměstnatelní  . Mám osobní zkušenost , kdy mě Úřad Práce poslal s doporučenkou do nejmenované firmy , kde bylo pracovní místo obsazené , ale na osobním mi doporučili LINCOLN v Chodově , že prý nabírají zaměstnance . Tak ten samý den telefonuji do zmíněného podniku , kde mi sdělili , že nenabírají a v dohledné době nabírat nové zaměstnance nebudou . Samozřejmě to byla lež , protože během několika dní a týdnů zaměstnali několik zcela nekvalifikovaných lidí , ale opravdu to bylo o tom - "toho znám ...." , je línej nic neumí ....ale znám ho .........doma nezvládne zašroubovat , šroubek šroubovákem , ale znám ho ......Totální demagogie .

LINCOLNU chybí nějaká z/dravá konkurence z Asie . 

SKF 2017 - 2018

Opět nábor pracovních sil . Tentokrát bez diskriminace ? V Chodově a okolí je nezaměstnanost poměrně vysoká a i přesto se najdou zaměstnavatelé , kteří jsou ochotni zaměstnat cizince a místní uchazeče o zaměstnání odmítají i přesto , že by danou práci zvládli na výbornou . Že by poptávka po levné pracovní síle ? Na začátku září 2017 tato společnost údajně navyšuje výrazně platy (nástupní plat 130Kč/h) . Že by  konkurenční boj a přetahování zaměstnanců ? Jisté je to , že zaměstnanci snad dostanou důstojnější mzdy . Bohužel praktiky této společnosti zůstávají stále stejné , emaily bez odpovědi i přesto , že jim před výrobní halou už několik týdnů bliká upoutávka ..přijmeme operátory ..Švédská firemní kultura tak trochu po Česku .

Některé firmy připomínají pracovní tábory , ústavního typu . Zaměstnanec je téměř po celou pracovní dobu uzavřen v často velmi hlučném a znečištěném prostředí (zbaven osobní svobody ) za plotem , který bývá osazen ostnatým drátem a kamerami .

Škoda těch zelených luk , které padly za oběť tomuto pracovnímu komplexu .

Některé náborové praktiky , některých firem připomínají sektářské rituály . 

Kovoobrábění Nejdecká - počet zaměstnaných lidí zanedbatelný , ekologická stopa značná a to i v souvislosti s motokrosem a zdevastovanými lesy . Zcela zbytečná firma . Stejnou činnost by určitě zvládl Chodos a na jednom místě . Mezi firmami dochází k přetahování kvalifikovaných zaměstnanců , zastavění území a až skončí dotace tak tyto firmy čeká podobný osud jako slavnou Pekosu ...... 

 

Zajímavé je jak některé firmy aktivně "vysávají" fondy EU jako např. Esf . Návratnost těchto investic ?