Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak cestovat bezpečněji, zejména jedeme li mimo Evropu..

9. 1. 2012

Každý z nás jezdí občas na dovolenou. Čím exotičtější je země, tím větší nám hrozí riziko okradení, onemocnění, ztráty dokladů, ztráty peněz, ztráty zavazadel, úrazu, zabloudění. Následující řádky Vám pomůžou tato rizika minimalizovat, vyloučit úplně je nelze.

Proti některým onemocněním se můžeme bránit řádným očkováním, do mnoha zemí ostatně povinným. Ze svých zkušeností doporučuji minimálně očkování proti hepatitidě A. Ostatní Vám poradí lékař. Vyhledejte specializovaného lékaře pro cestovní medicínu a vysvětlete mu, kam jedete a také co budete dělat za aktivity. Například pokud jedete do země s malárií, dostanete antimalarika. Pozor, pokud se ale budete zároveň potápět, nemůžete užívat libovolná antimalarika. Proto vše konzultujte s lékařem. Zároveň není průjem jako průjem a v cizokrajných zemích mají specifické léky, pokud je tedy mají. Jistě se Vám ale vyplatí vzít si s sebou všechny standardní základní léky, které máme v lékárničce. Pokud užíváte pravidelně svoje osobní léky, zvláště specializované, nezapomeňte na dostatečnou zásobu s sebou. Není od věci mít v záloze informaci, kde případně takové léky v zahraničí sehnat. Máte li tu možnost, vezměte si s sebou zvláště na delší cestu širokopásmová antibiotika, nechte se řádně poučit o dávkování a možných kombinacích s dalšími léky. Jen pro úplnost, důležitá je prevence - jíst pouze to ovoce, které se dá oloupat, umývat si ruce, pít balenou vodu a čistit si s ní zuby, používat jen led z této vody nebo raději vůbec, vyhnout se místním specialitám v jídelníčku, pokud to jde. Pokud jste příznivci extrémní turistiky a jedete do oblasti, kde nemůžete počítat s dostupností pitné vody, vyplatí se Vám přístroj Katadyne pocket. Malá kapesní stanice pro filtraci vody z jakéhokoliv zdroje. Zárukou pro Vás je nejen deklarovaných 20 let záruky, ale především to, že tento švýcarský výrobek používá nejen švýcarská armáda. A pokud máte na cestování do divokých končin, pak pro Vás cena necelých 8 tisíc korun českých za pitnou vodu kdykoliv nebude překážkou.

Peníze na cestu si rozdělte na více dílů, pokud Vás jede více, pak i mezi více osob (rodina, přátelé). Vyplatí se mít "nutné" peníze po ruce, ostatní ale jinde - třeba v závěsné peněžence na krku, samozřejmě schované pod oděvem. Pin kód ke kartě by měla znát i druhá osoba z rodiny, pro případ úrazu nebo zatčení jednoho z Vás. Zásadně ho nikam nepište. Kartu nedávejte při placení z ruky. Znejte tel. číslo a heslo k jejímu zablokování, případně ještě ošetřete limity k vybírání peněz (denní, týdenní, měsíční).

Doklady (pas, voucher, řidičák, pojištění atd.) si řádně okopírujte a mějte kopii na jiném místě u sebe nebo u člena rodiny. Vyplatí se mít všechny doklady nascanované například v mailové schránce. Tak se k nim můžete dostat i v zahraničí, pokud budete mít přístup k internetu.

Zjistěte si kontakt na českou ambasádu dané země a mějte ho s sebou.

Pokud s Vámi cestují děti nebo starší členové rodiny, nechte u nich papír s telefonem na Vás a s popisem, že Vás mají kontaktovat (samozřejmě v angličtině), pokud zabloudí nebo pokud se jim něco stane (a Vy nebudete u toho). Na lístek zároveň napište adresu, kde v dané lokalitě přebýváte. Často při zařizování dovolené někteří členové rodiny nebo skupiny ani neznají adresu destinace v zemi, kam cestují.

Raději dodávám, že se vyplatí cestovní pojištění, i když základ je poskytován s některými bankovními kartami. Podmínky pojištění si řádně prostudujte dopředu, včetně tel. čísel, kam máte hlásit případný úraz, ztrátu zavazadel.

Pro případ úrazu je dobré znát Vaše pojistné plnění, kde a jak je uplatňovat, případně mít přehled o dostupných zdravotnických zařízeních. U potápěčů je dobré vědět, kde je nejbližší barokomora a mít pojištění, které se na ni vztahuje.

Pokud cestujete do cizí země jako "baťůžkáři", zvyšujete riziko. Vyplatí se mít "doma" člověka, který alespoň nahrubo ví, kam pojedete. Zároveň si domluvte kontakt přes internet nebo mobil, aby alespoň někdo zpovzdálí sledoval Vaše kroky. Domluvte si i náhradní scénář pro případ neúspěchu kontrolního kontaktu a opatření, která budou následovat.

Tyto praktické rady mohou být užitečné i v zemích, které se Vám zdají bezpečné. Proto je nepodceňujte. I země jako Egypt se může v současném rozpoložení rychlých změn v mžiku oka stát nepříjemnou pastí.

Doufám, že Vám tyto rady pomohou a že se vyhnete nepříjemným situacím na cestách. Šťastnou cestu.

 

Radek Kubík (RAK)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář