Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. slavosraz 18. - 20. 3. 2011

A je to tu zas. Nastal čas dnes už pravidelného setkání motalinek „na Pepíka“. Od pátku nás opět hostily Slavonice a vrchní organizátorka Slávka :-) Jako první tentokrát dorazila Ada s Markétou a hned v závěsu za nimi další a další a další vozy plné šikovných ručiček. Celkem se nás sjelo úctyhodných 33 ubytovaných kousků a další místní průběžně docházeli. Samozřejmě jsme nezaháleli a ihned začali plnit Slávčin harmonogram. Klobouk dolů za organizaci. Skloubit tolik lidí, kurzů, akcí...... A nejedny noviny mají hned o čem psát.

 

 

 

Takže po nezbytné organizaci nastoupila Hanička Mašlička a Hannková na keramiku k paní Tereze Kuhnové do její dílny. Hned po nich ke kruhu zasedl Pavel, Pavlínka a EvaPok. 

 

 

Zároveň v Arkádě Slávčina maminka učila základy háčkování. Heďa, Adam a Ada drtili krátké sloupky, dlouhé sloupky, řetízky a ejhle, Adě se ze sloupků vyloupla myš :D

 

 

Od 14 hodin přišla na řadu valašština. Peter Hába, vizovický rodák a tvůrce tradičního vizovického pečiva, předváděl klasické tvary – zvířátka. Vznikla holubička, ještěrka, panenka, zajíček, ježeček a sluníčko. Vypadá to jednoduše, ale zas tak jednoduché to není. Hold kdo umí, umí. Hned z vizovického tvoření jsme se přesunuli do restaurace, kde pro nejen nás motalinky Peter připravil zajímavé povídání o stravování a výživě z pohledu tradiční čínské medicíny a ajurvédy. Dozvěděli jsme se co pro náš organismus není vhodné a poslední dotaz z publika zněl: „A co teda můžeme jíst?“

 

 

Odpoledne se ještě pletlo z proutí s Jarouškem. Icci a Dáša55 alias Ruby si „ukecaly“ hnízdo. Jaroušek chtěl za každou cenu dělat ucho, holky ale odolaly a uhájily si svoje. Po hnízdech přišla na řadu ještě pomlázka.

 

 

A v sedm večer nastal hřeb večera :-) Díky Renče Tarataner si každý „Pepík“ přivezl svůj originální lampión a Slavonice zažily první „Volání jara“. Lampiónový průvod přešel z náměstí směrem k věži a zpět podloubím. Zúčastnili se i místní domorodci a po cestě jsme všichni plnili úkoly k zahnání zimy a přivolání jara. Ze všech lampiónků se ještě připravila veřejná výstavka.

 

 

Vymrzlí jsme se rádi opět ukryli do formanky na tradiční kolečko, které zase tak trošku připomínalo Vánoce :D Představily se nám také nové motalinky, kterých nebylo zrovna málo a tímto je my ostatní „inventáře“ vítáme do naší velké slavonické rodiny. Z kolečka se postupně přešlo na volné pokračování Peterovy přednášky a všichni jsme měli možnost se zeptat na to, co nás trápí. Opět spousta velice zajímavých a podložených informací. Touto cestou ještě jednou moc děkujeme.

 

 

A ve Formance také zavonělo seno. Dáša přinesla plný pytel a najednou byla na stole slepice,kačenka a srdíčko. Holky, jste machři.

 

 

A abych nezapomněla. Jarní bombou z papíru byl košík první pletařské pomoci Hanky – Hannkové. Tiše jsme záviděli a fotili a fotili :D 

 

 

Sobotu jsme začínali leptem skla. Každý dostal malý svícínek a bylo jen na jeho fantazii, jak si ho nazdobí a vyleptá. Trochu leptu zbylo, tak se dozdobovaly ještě lahve. Jednoduchá technika, efekt úžasný. Peter se pustil do složitější techniky a zvolil malbu leptem na sklo. V externí dílně u paní Krajčovičové se tiskalo. Ale tentokrát nejen trika, ale i polštářky, prostírání a jednotlivé obrázky použitelné prakticky kdekoliv. Po leptu začal frčák a boj o místo :D a proč?

 

 

Místa málo, lidí moc :D

 

 

O půl jedenácté vedla Pavla kurz drátěného šperku. Kombinace různých barevných skleněných korálků a barevných drátků vypadá úžasně. Co kus, to originál. A zrovna v tuto dobu kde se vzala tu se vzala regionální televize. Pokud chcete vidět natočenou reportáž, mrkněte na tento odkaz:

 http://www.r1televize.cz/?tv=vysocina&den=pondeli&mediaplayer=1

 

 

 

Ve formance se opět plstilo, tentokrát nejenom suchou, ale i mokrou technikou. Vlna, teplá voda a mýdlo s jelenem a mydlíme a hladíme a mydlíme a hladíme...... A najednou je balónek na světě :-) Potom si motalinky ještě vyzkoušely „abstrakci“ a vznikly další úžasné originály. Kdo měl čas, vrátil se ještě k suchému plstění, které bylo na podzim, ale ne každý měl čas si ho vyzkoušet. Ke kolovrátku si tentokrát nikdo netroufl.

 

 

Objevil se i pan barvička Löwit s krabicemi mořidel a s jedním překvapením. Pro nás motalinky bude vyrábět nový odstín – ořech, který si každá můžeme vyzkoušet na darovaném vzorku. Děkujeme. O půl třetí se ve Slavonicich objevila osůbka s kouzelnou hůlkou. Byla to Lenka Šátková,mistryně v háčkování všeho, na co si jen vzpomenete. Myslím, že není nic, co by nedokázala uháčkovat. A holky jely krátké sloupky, dlouhé sloupky, řetízková očka a sháčkovávaly a páraly a pořád dokola až se každé pod rukama vyloupla nádherná želvička. Při práci nechybělo ani vyprávění o natáčení Dne D. Na šestou nám Lenčin manžel Tomáš připravil projekci jejich společné cesty po Estonsku.

 

 

A protože by se vše nestihlo, kurzíkovalo se i po večerníčku. V osm zaskočila za lektorku Fišarku lektorka Méďa a skládaly se okenní průsvity z barevného pergamenového papíru. A Fišarka relaxovala na masáži u paní Kósové. Ta patří k těm, které pod rukama dokáží číst vaše bolístky a snaží se pomoci. Úžasný pocit. Kdo zažil, nelituje, kdo nezažil, neváhejte a navštivte ji příště.

 

 

A od devíti se rozjel ještě jeden kurz vizovického s Petrem. Spát se šlo zase až další den. Čím to je, že nestíháme spát?

 

 


A je tu poslední společný půlden - neděle. V devět ráno nastoupila Mašlička se svou ukázkou madeirových kraslic a kraslic polepovaných slámou. Ve formance to vrčelo jak u zubaře a do výdutků přibývala jedna dírka za druhou. A protože už bylo hodně málo času, rychle se zapálil kahan s voskem a pár dírek se odekorovalo. A v tom trysku se stihlo ještě nalepit alespoň pár slaměných ozdůbek. Heďa byla ve svém živlu :D 

 

 

Také se nám podařilo „ukecat“ Miu, aby nám prozradila postup na své úžasné anděly.

 

 

 

V neděli se ještě dokončovaly všechny rozdělané práce, uklízela se naše pracoviště a probíhala i další externí dílna – tři děvčata malovala své vlastní hrnečky. Tak a ještě rychle společné foto a ……………

 

 

nahoře sedící: Icci Mašlička Heďa Dáša Adam Peter

prostřední řada stojící: Mája Sedlmaja Pavel EvaPok Vlasti Drahuška Dáša55 Jarmil Pavla EvaF Valko Hannkova Tarataner Markéta Radeček Slávka Fišarka Jarda

dole dřepící: Ada Mia Méďa Semi

 

Pak, bohužel, opět nastala ta smutná chvíle plná objetí a slziček, ale bez toho by to už prostě nešlo. Ale brzy se zase potkáme. Stihlo se naplánovat podzimní setkání na čtvrtek 27.10. až neděle 30.10. Takže budeme mít jeden den navíc. A už teď se těšíme, jakou recesi s námi zase Slavonice zažijí.
Slávinko naše úžasná, děkujeme ti z celého srdce za úžasnou organizaci a slibujeme, že ti na podzim nebudeme přidělávat práci neustálým objednáváním a rušením kurzíků.

 

Vaše Fišarka :-] 

 

Odkaz na fotogalerii zde :

http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/6._slavosraz_18.-20.03.2011/

 

Náhledy fotografií ze složky 06. slavosraz 18.-20.3.2011