Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. slavosraz 22. - 25.10.2015

Milé dámy a pánové. Opět se Vám po půl roce hlásí Vaše oblíbená reportérka Fišarka s děním ze Slavonic ;)

 

Je to opravdu tak. Půl rok je za námi a my jsme opět v našem milovaném jihočeském městečku. Podzimní sraz byl trochu komornější, sešlo se nás 18, ale my jsme si to i tak dosyta užili :)

 

 

Čtvrtek 22.10.2015

 

Jako každý sraz dorazilo ve čtvrtek zdravé jádro :D První jsem dojela já a hned jsem musela za Slávkou do školky :) Vždyť jsme se půl roku neviděly, tak jaképak otálení a zbytečné čekání.

 

Na dvanáctou jsem se vydala na náměstí a koho nevidím. Přesně když odbíjeli na věži poledne, dorazily naše milé seveřanky. Řidička Drahuška s Vlastičkou a Milenkou to vzaly přes Kladno a dovezly nám Hevu a Milenku. A bylo nás šest :) Já jsem si ještě cvičně vyběhla pokochat se na věž.

 

 

Zatímco sever obědval, východ (já) a jih (Slávka s Jirkou) jsme se šli ještě projít s hůlkami. Zase jsem objevila novou cestu ve Slavonicích, o kterých jsme si myslela, že už je znám jako své boty.

 

Po procházce jsme dojely zpět do Arkády a už se tvořilo. Pan provozní jen procházel a kroutil hlavou. Ještě si na naše pracovní nasazení nestihl zvyknout :D Seveřanky pletly z papíru, Heva šila plstěné ozdobičky, Milenka pletla papírové zvonečky a já se Slávkou jsme se pustily do háčkování minimedvědů.

 

V pět si Slávka odběhla odcvičit pilates a kdo mezitím nepřijel - posila z východu ve složení Martinka, Mašlička a minimašlička Zuzanka :) To je vám veselá kopa :)

 

 

Na sedmou jsme se my z východu sbalily, abychom Slávce, až docvičí, mohly ukázat novou posilu našich srazů. A hned jsme se všechny „dobily“ u dobíjecí stanice u spolkového domu :D

 

 

Ale co bylo nejpřekvapující a neuvěřitelné? O půl desáté nebyla dole ve formance ani noha!!! Asi stárneme :D

 

 

Pátek 23.10.2015

 

V pátek ráno se první probudila Vlastička. O půl šesté už stepovala před formankou a čekala na klíče.

 

Od deváté hodiny byly domluvené masáže u paní Kósové. Postupně se vystřídaly Mašlička, Martina a Milenka. A protože malá mašlička Zuzanka „vznikla“ ve Slavonicích a své prsty v tom měla i paní masérka, tak si ji přeci musela prohlédnout :)  A i vy si pozorně prohlédněte kočárek, vidíte Zuzančinu SPZ? :D

 

 

Po obědě jsme se hromadně vydaly na exkurzi ke kovářům. Jsou to kluci šikovní. „Klikař“ Peťa Voldřich nám ukázal, jak se vyrábí klika a štítek. Milenka byla jediná odvážná a na chvíli se s ním vystřídala. Martina ho nakonec svým dotazem, jestli už je to hotové, nenápadně dotlačila dodělat dílo až do konce. Viděly jsme i výrobu hřebů, kterými se klika na dveře přibije. Druhý kovář Míra Kudrna koval růži. Z pár kousků plechu, chvilky nahřívání v ohňové výhni, tvarování a následném namočení ve vyjetém oleji.... No nestačily jsme se divit, jaká nádhera vznikla. A hlavně to byla recyklovaná nádhera!!! Přesně náš styl ;) A ještě si pro nás připravili jedno překvapení, takovou malou hádanku. Kousek tyče, kousek plechu, chvíle nahřívání, ohýbání, kování a na světě byl nádherný svícen :) Hoši mají náš obdiv, že v tomto prostředí dokáží vydržet. My jsme se chvílemi dusily, protože se zatápí černým uhlím, které se předem máčí ve vodě, aby bylo výhřevnější. Na dýchání nic moc ;)

 

Cestou zpátky do Arkády jsme se ještě zašly podívat na vývěsní štít Apartmánů U růže, který také kováři dělali. Do Slavonic se prostě tohle umění hodí. Nikdy jsem si nevšimla, kolik je ve městě podobných kovaných nádher.

 

 

Rychle jsme se naobědvaly a už na nás ve Formance čekala paní Ambrozová se svou alchymií :) A taky se objevila Pavučinka Dáša. Učily jsme se, jak si vyrobit gel na praní jen za pomocí jádrového mýdla, sody a vody. Stihly jsme se při tom pobavit o aromaterapii, astrologii a spoustě dalších témat, kterým se lektorka věnuje. Pokud se chcete podívat, tady je odkaz na její stránky: http://mezihvezdami.cz/

 

 

Během přednášky dorazila ještě Semi s Adou. Naše na čas ztracené ovečky :)

 

 

A co s načatým večerem? Pořádně protáhnout za ten promarněný čtvrteční ;) Poseděli jsme pěkně dlouho, nasmáli se do zásoby, něco málo popili, no prostě jsme se úžasně bavili :) (-i, protože s námi byl Adam ;) )

 

 

Sobota 24.10.2015

 

A jak to taky mohlo ráno jinak dopadnout, než že jsme s Méďou zaspaly a naše milá lektorka točení na kruhu Tereza si pro nás musela dojít až do hotelu!!! Ještě, že se Vítě podařilo nás probudit. Spaly jsme jak dva špalci :D

 

 

Tak abychom nezdržovaly, tak jsme skočily do dílny, kde jsme opět našly rukopis kovářů z pátku. Krásnou novou branku. Za půl hoďky jsme vykroužily své misky a pádily zase zpátky do Arkády na snídani. Mlha byla hustá tak, že jsme skoro neviděly slavonickou věž.

 

V hotelu na nás čekalo překvapení :) Objevila se Icci, která nám dovezla spoustu materiálu od Kači. Barevné ruličky, bílé ruličky, pásky.... Kačko, ještě jednou moc děkujeme. Jsi zlato :)

 

 

Na oběd jsme si tentokrát hromadně odešly do Mázhausu naproti Arkádě. Pěkně jsme si „zaprasily“. Hranolky, smažák, pivo .... Mňam :)

 

 

A objevily se další inventáře :) Dorazila „teta“ Jarmil s Mařenkou. Jarmil opět s novinkou, se žinylkovou taškou!!! Taška je sešívaná ze sedmi vrstev látek, jedné podkladové syntetické a šesti bavlněných dobře třepivých. Je prošívaná v určitých odstupech a nakonec šest bavlněných vrstev prostříhaných. Opět bomba. Pokud byste si techniku chtěli vyzkoušet, našla jsem podobný popis: http://www.patchwork-na-nachodsku.eu/rozpisy/zinylka/. Případné dotazy směrujte na Jarmil, ale na jaře s ní počítáme jako s lektorkou a bude se šít :)

 

 

A když už jsme u šití, „babička“ Martinka ušila pro svého vnoučka krásnou oboustrannou deku s medvědem :)

 

 

Odpoledne se na chvíli objevila i Eva F s kamarádkou. Podívejte se, co našla ve Slavonicích :D 

 

 

Den jak vyšitý, baboletní, škoda sedět doma :) Jedna skupinka se vydala na pěší procházku kolem Slavonic a já jsem se na chvíli jela provětrat na elektrokole s Víťou. Vyzkoušela jsem si krásnou novou cyklostezku do Rakouska, která byla vybudovaná místo staré nákladní železniční trati. Zatím vede do Dobersbergu, ale už se buduje dál a směrem zpět do Slavonic.

 

Večer jsme se všichni sešli na tradiční kolečko. Dorazil i Adam, který se nám zase „vytáhl“ a zmužněl ;) No řekněte sami, to je změna, co? I Heďa za námi docházela, když nebyla zrovna v práci.

 

 

Takže rychle společnou fotku a hurá na kolečko. Opět jsme si hráli, tentokrát na zvířátka. A zase jsme se smáli až jsme brečeli. I s obručí jsme si zakroužili, každý jak chtěl a uměl ;)  

 

 

Zuzanka s námi byla do samého konce a putovala z náruče do náruče :) A posuďte sami, komu nejvíc slušela?

 

 

Neděle 25.10.2015

 

A zase přišla neděle a zase přišlo loučení :( Pokaždé mi přijde těžší a těžší.

 

Ráno dorazila Adamova teta statkářka s mléčnými výrobky, dobalili jsme dárečky pro kulíšky, za které moc děkujeme, posbírali jsme všechna PET víčka, která tentokrát poputují do Mladkova do mateřské školy, uklidili Formanku a začali jsme se pomalu rozjíždět do svých domovů.

 

Ještě jsme si stihli domluvit Pepíkovské setkání, takže na jaře se uvidíme 17. - 20. března 2016 :) A neváhejte, čeká nás veeeeeeeeeeeeliké překvapení s názvem Méďa a její placka ;) Tady jedna ochutnávková fotka, ale bude se na co těšit, že Méďo? :D 

 

 

A to je vše přátelé :) Fotky ze srazu najdete opět na rajčeti:
http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/16._slavosraz_22._-_25.10.2015

 

 

Vaše Fišarka :)