Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. slavosraz 20. - 23.10.2016

Říjen 2016 = 18. setkání. Je to vůbec možné, jak ten čas letí??? Zase jsme se sešly ve Slavonicích :) Tentokrát nás pár spalo v Arkádě a pár v Alfě. Zopakovaly jsme si první slavosraz, ale v rekonstruovaných pokojích. Společný čas jsme opět trávili ve Formance v Arkádě.

 

Čtvrtek 20. října 2016

 

Ve čtvrtek jako první dorazily ve 13:03 seveřanky. Drahuška dovezla Vlastičku, Milušku, Pavlínku a Hevu. Když všechny vystoupily a doobjímaly se s uvítacím výborem, začalo vykládání věcí, které nebralo konce. Za ty roky ježdění do Slavonic už mají holky praxi, jak do auta napuzzlit všechno, co je potřeba.  V zápětí dorazila skupina z východu ve složení Mašlička se Zůzou a Martina, tentokrát posílená o svou dceru Štěpánku s rodinou, tj. s manželem Mírou, šikovným servicemanem sekaček, jak se později ukázalo, a malým „starostou“ Domčou J

 

A dorazily i posily v podobě nováčků. Kde se vzala, tu se vzala, objevila se Dyta s manželem. Nevěděli, jak se k nám připojit a jak nás kontaktovat, tak si prostě domluvili ubytování v Arkádě sami a náramně mezi nás zapadli J

 

 

Těsně před odchodem na pilates jsem taky konečně dorazila já, protože jsem si tentokrát nějak špatně naplánovala dovolenou a ještě ve čtvrtek jsem musela odtáhnout jeden pracovní seminář, takže Věrku drátka jsem nabírala na Kuklíku až kolem druhé hodiny a spolu jsme si na nádraží ve Žďáru vyzvedly ještě drátenici Ladu.

 

Všechny tři jsme se Slávkou odešly v pět hodin do Spolkového domu zacvičit si pilates a setkaly se tam s Terezou Khunovou, naší lektorkou na keramiku.

 

 

Mezitím 3ks absolvovaly masáž u Marty Kósové a opět dorazili spokojení a nabití ;)

 

Protože jsme dopředu měli avízo, že se bude ve Slavonicích konat dobročinný bazar, kdo si vzpomněl, dovezl s sebou šátky a šálky. Je pravda, že se jich pár na bazar nedostalo a odjelo do jiných koutů Čech a Moravy, než ze kterých byly dovezeny. Ale protože víme, že tato akce nadále pokračuje, za ty odvezené přivezeme nějaké další J Stejně tak pokračují akce pletené ponožky pro seniory do Počátků, kterých se také sešlo asi 40 párů a háčkované a pletené čepičky a ponožky pro neonatologická oddělení pro nedonošeňátka. Dámy díky všem, kdo jste se zapojily, moc si toho ceníme. 

 

Krom dárečků se opět sešlo tolik dobrot, že nám stůl doslova přetékal J Slané, sladké, zelenina a ovoce na mixování, ale hitem bylo asi minikiwi od drátka, po kterém jsme si pěkně zaběhali :D 

 

A protože to byl pro všechny náročný den, snad poprvé za celou dobu, co se setkáváme, jsme odpadli před 22. hodinou!!!  

 

Největší perlou dne byla věta, kterou před odchodem do peří prohodila HEVA :D

„Kolikátého bylo loni touhle dobou?“

 

Pátek 21. října 2016

 

Všichni jsme se probudili do krásného podzimního dne J Drahuška hned po ránu vyrazila na karty ke Slávčině mamince Jiřince a dorazila tak nádherně vysmátá, že se celá Arkáda úplně rozsvítila.

 

Zato Slávka musela odejít do práce řešit problém se smradlavým odpadem, ale naštěstí všechno dobře dopadlo a brzy za námi dorazila zpět.

 

Stejně jako ve čtvrtek se i v pátek pilně tvořilo. Seveřanky pletly z papíru a korálkovaly, u vedlejšího stolu se drátovalo, u posledního stolu neúnavně pletla Dyta, která si jen občas odskočila a v neděli si odvážela tolik věcí, že jsem žasla. Mašlička si připravovala přáníčka na kurz, Martina tvořila čajovou mandalu a střídavě se Štěpánkou hlídala malého starostu.

 

 

V pátek dopoledne dorazila Hanička Hannková a hned se vrhla do pletení hvězdiček.

 

Já jsem využila krásného dne a šla jsem se s hůlkami projít po Slavonicích za cílem ulovit nějaké kešky. A hned u druhé jsem se potkala s Dytiným manželem, který provýletoval a prokeškoval celý prodloužený víkend.

 

Když jsem dorazila do Arkády, čekalo na mě překvapení v podobě EvyF a Sedlmaji s Tomáškem J I holky se hned pustily do práce. Evču se mi nějak nepodařilo zachytit ;)

 

 

Spolu se Slávkou, Dytou a Štěpánkou jsme si zašly udělat průzkum po místních „tiskárnách“. Došly jsme až do Spolkového domu, kde jsme navštívily Zuzku Krajčovičovou, která si tam udělala dílničku, do které zavítáme vyrábět razítka a tiskat na jaře na Pepíka J Holky si půjčily nějaká razítka a za chvíli donesly originálně potiskaná trička.

 

 

Na oběd jsme vyrazili „zaprasit“ do Mázhausu k Adamovi, který byl ale ještě tou dobou ve škole. Zavzpomínali jsme si na Méďu, která musela tentokrát vynechat kvůli nemocnému Šimonkovi.

 

Po obědě jsme se Slávkou popadly hůlky a běžely se provětrat směrem ke Stálkovu. Slávka ulovila své první tři keše a já jsem si nafotila nádherná panoramata Slavonic z kopce před Fratres.

 

 

Cestou do hotelu jsem na nádraží nabrala Irenku - pinguinka, která dorazila po strastiplné cestě vlakem po x hodinách. Cestou jsem se také dozvěděla, že nás na jaře opustila Jarmilka, se kterou vždycky jezdila.

 

V Arkádě už na nás čekalo překvapení v podobě místní šikulky Petry Muselové. Šije nádherné manipuační textilní knihy, tzv. quite books a seznamovala nás s jejich náročnou výrobou. 

 

 

Shodly jsme se na tom, že si ji na jaře pozveme jako lektorku. Knížky jsou opravdu promyšlené, vymakané do nejmenšího detailu a dokonalé.

 

 

Během povídání za námi dorazila Jarmil s Mařenkou a za chvíli se za nimi objevil i Adam, který nám roste a roste a roste!!!

 

 

Bohužel jsem měla hlavobol a opět jsem odpadla velice brzy, tak se moc dokumentace nepořídilo. Jen vím, že jako poslední odcházela Vlastička s Martinou a Mašličkou. Tchýně s vědmou (Mašlička a Martina) bydlely v Alfě a měly trošku problém se v noci dostat do hotelu, tak se z nich na jednu noc skoro staly bezdomovkyně.

 

Sobota 22. října 2016

 

Sobota byla od rána pěkně mrazivá.

 

 

Ale opět na nás hned ráno čekalo překvapení J V 8 hod dorazila Milunka Emilka s manželem starým bobrem alias divokým tygrem, mistrem fotoshopu, kteří se na jednu noc ubytovali u Adamových rodičů v apartmánu. Byla jsem tentokrát fotograf na baterky, protože ani je jsem svým objektivem nezachytila L Ale na dalších fotkách už se objevují J

 

Ještě jsme se rozrostli o další dva kousky, a to o Květku polštářkovou a její kamarádku Zdenu, která za námi dojela poprvé.

 

 

Lada jsme hned po ránu odvedli na karty ke Slávčině mamince, Milunku s bobrem jsem nanavigovaly do jejich přechodného ubytování ke Špringerovým a se Slávkou jsme si vyběhly k Duchovi pro další keš. Zase jsem se nádherně prošly s hůlkami, i  když bylo opravdu hodně frišno.

 

Během dopoledne si Slávka stihla nechat opravit sekačku od šikovného Martinina zetě a mohli jsme jít znovu zaprasit do Mázhausu, tentokrát už s Adamovou obsluhou J

 

 

Když jsme se vrátili do Formanky, už na nás čekal Jaroušek s Maruškou, kteří holkám přivezli provazec a výborný rybízák. Ani nevím, kdy se rozloučili a odjeli.

 

Odpoledne se taky na chvilku objevila Dáša a Heďa a opět dorazila Jarmil s Mařenkou.

 

 

Květka polštářková asi během hodinky upletla na velkých jehlicích šálu, kterou jsme společnými silami „propáraly“. Vzpomínaly jsme na Milunčinu „rybářskou síť“, kterou vytvořila před pár lety :D Jarmil jsme ihned využily jako model pro fotografa. Je na ní opravdu znát, jak je rok od roku mladší a mladší. To odčítání let jí svědčí J

 

 

A najednou byl večer a nás čekalo pravidelné kolečko. Asi největším překvapením byla Věrka drátek, která si z recese oblékla „tepláky“, o kterých jsme se bavily na minulém srazu tak, až nás panty bolely a oči slzely :D Drátku, klobouk dolů, jsi pro každou srandu :D K tomu si ještě Věrka vyfasovala prazvláštní ovoce :D Nic si nedomýšlejte, bylo to kiwi :D

 

 

A mohli jsme se pustit do hry „kompot“. Děti ze slavonické školky nám namalovaly a vybarvily obrázky ovoce, my jsme si každý jeden vylosoval a „kuchař“ vyvolával, které ovoce si dá do kompotu. Stejná ovoce se musela zvednout a prohodit si vzájemně místa s tím, že na jedno z nich usedal kuchař. Ze začátku jsme byli asi nechápavější než děti, ale za chvíli jsme měli jasno ;) Dozvěděli jsme se taky spoustu nových věcí. Víte třeba jaké ovoce je koprčka? Nebudu vás dlouho napínat, je to „seversky“ hruška ;)

 

Protože měla ten den Irenka narozeniny, všichni, kdo jsme mohli, jsme si na její zdraví připili J

 

 

A smáli jsme se až dlouho do noci. Rozchod byl ve 23:17.

 

Zahne puzzen, Pippi machen, Pippi puzen, schnell, shnell, schnell. Vyčistit, vyčůrat a spát.

 

Ještě rychle nafotit alespoň něco málo z výrobků. Slibuju, že se příště s focením polepším a dokumentace bude kvalitnější J

 

 

Neděle 23. října 2016

 

A zas je tu neděle, zas je tu balení, zas je tu loučení.

 

Neděle mají tradiční, troufám si tvrdit neměnný scénář.

 

Dorazí za námi Adamova teta statkářka s domácími mléčnými produkty z farmy, uklidíme Arkádu a pomalu se loučíme a slzíme a vyrážíme směr domovy.

 

 

Jedna změna ale přeci jen nastane. Protože je v Arkádě nový nájemce a leccos se mu nelíbilo a nám také ne, tak se Slávka rozhodla pro změnu. Na příští 19. sraz v březnu se sejdeme v Hotelu u Růže.

 

Takže si do diářů zapište datum 16. – 19. března a těšíme se na vás J

 

Vaše kronikářka Fišarka J

 

 

Fotografie z 18. srazu:
http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/18._slavosraz_20._-_23.10.2016/

 

Knížka Košíky z bylinek:
https://ulozto.cz/smazat/!Hq9ik9Es9Pnb/6400218038322892800