Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. slavosraz 25. - 28.10.2012

Deníček z 10. setkání motalinek ve Slavonicích 25. - 28.10.2012

 

Čtvrtek 25.10.

Tak a začalo jubilejní 10. setkání. Slávka nám opět připravila bydleníčko a tvořeníčko v Arkádě, kde už jsme pomalu jako doma :-)

 01vita.jpg

 První dorazila Pavlínka. Asi tři minuty po ní dorazily v době oběda Pražandy – Kača, Icci a Hanková a hned za nimi Fišarka s Barčou a Danielou Dansik. Auto ze severu dovezlo „okvětinkovanou“ Drahušku, Olgu, Dorinku a Vlastičku, ze západu nám Jiřinka dovezla Dášu a Hanku.

  

 

02sever.jpg

 

 Dorazila i Valko z Valach. Z Moravy dojela Milunka, Barča a Jitule. Vlak nám do Slavonic dovezl Zlatku.

Odpoledne dorazily ještě holky ze Znojma – EvaF a Sedlmaja a holky z východu – Mašlička, Martina a Katja. Pro dnešek jsme byly skoro komplet.

Auto ze severu se pouze přivítalo a vybalilo. Obratem stihlo ve Stálkově přibrat Heďu a společně odfrčely do Jindřichova Hradce provětrat peněženky do Tvořeníčka :D Těsně před prvním tvořením stihla ještě dojet Mamka Jarka od Chrudimi.

Ve tři hodiny začal první kurzík – korálkové hvězdičky s Pavlínkou. Pod rukama se nám tvořily krásné „vločky“ všemožných barev a korálkování frčelo až do pozdní noci.

 03koralky-ctvr.jpg

 

 Od půl páté a od půl šesté proběhlo cvičení pilates pod vedením instruktorky Slávky v tělocvičně na náměstí. První termín a část druhého zabraly motalinky. Protáhly si svá tělíčka a šly tvořit dál :-)

 04pilates1-tile.jpg

 

 Ve Formance se mezitím upravovaly pletené ponožky protiskluzem.

 05ponoz.jpg

 Drahuška večer ještě odlektorovala kurz pletení ponožek, aby jich ještě pár přibylo.

A tvořilo se dlooooooooooooouho do noci. Pletlo se z papíru i vlny, háčkovalo se, korálkovalo, jedlo, pilo, hodovalo :-)

 05tvoreni.jpg

 

Pátek 25.10.

 Od rána probíhalo pro všechny orientační měření skladby těla na speciálním přístroji. Tak se milé motalinky dozvěděly, kolik je v našich tělíčkách tuku, vody a svalů a jaký je vlastně náš metabolický věk. No někdy radši nevědět :-(

 11mereni.jpg

 Hned od půl deváté probíhaly i další z nových kurzíků, které jsme ještě nezkoušely. Souběžně se fimovalo s Můzou a linorytovalo s Kačou.

 06lino-a-fimo.jpg

 Na fimu se tvořily donutky, zmrzlinky, obalovaly se tužtičky, objevily se i knoflíčky a vykrajované přívěsky na krk.

 07fimo.jpg

 S Kačou se rylo do gumy gumovací a každá tvořilka si vyrobila své razítko s monogramem.

 08lino.jpg

 Ve vedlejší chodbě se tkalo s Janičkou Karáskovou. Čtyři tkadlenky (Zlatka, Hanka, Martinka a Kačka) si plnily své sny a tkaly a tkaly a tkaly :-)

 

09tkani.jpg

 

A stihla dorazit i Ada a Paučinka Dáša.

 Na plánovanou návštěvu dorazila i paní ředitelka z Léčebny dlouhodobě nemocných v Počátkách, kam putovalo krásných 39 párů námi vyrobených a upravených protiskluzových ponožek určených pro pacienty převážně seniory s dementním onemocněním. Pomohou jim snadněji rehabilitovat. My jsem na oplátku obdržely poděkování a dvě sklenice nacpané čajíky :-) Ve spolupráci budeme i nadále pokračovat.

Stránky zmíněné nemocnice: www.ldn-pocatky.cz.

 10ldn.jpg

 Po obědě jsme se šli podívat do zrekonstruované staré školy, kde vzniklo moderní vzdělávací centrum. Viděli jsme i výrobu solárních panýlků, které dokáží nabíjet mobilní telefony a dokonce i notebooky. Šikovný Kamil nám vysvětlil vše, na co jsme se ptali. Klobouk dolů.

 12staraskola.jpg

 Dorazily další dvě posily :-) Vlastně tři :-) Z Dačic dojela Andy a z Prahy (nebo spíš ze Studené) Méďa s malým Méďánkem Šimonkem :-) Přebral od Fišárka (který tentokrát zůstal doma) štafetový kolík a stal se pro tento sraz nejmladším účastníkem.

 13meda.jpg

 Od dvou hodin byla na programu další nová technika. Studený porcelán pod vedením Barči.

Na pánvičce vařila jako pejsek a kočička svůj dort. Doslova a do písmene. Zkoušeli jste někdy vařit dětský olej, vodu, duvilax a kukuřičný škrob? Jestli ne, tak to zkuste a potom můžete modelovat kytičky, vytlačovat a vykrajovat různé tvary. Hmota se dá barvit potravinářskými barvivy a na vzduchu pěkně tvrdne. Vyzkoušejte a uvidíte.

Pokud do toho půjdete, tak tady máte recept:
 

14recept.jpg 

 15porcelan.jpg

 Jarmil dorazila v úžasném ponču, které si upletla páraným vzorem. V tu ránu nabělhy holky do místní galanterie, skoupily vlnu a pustily se do pletení.

 16ponco.jpg

Vlastička se se svou družinou vrhla na háčkované síťovky. Uháčkovat kolečko a potom přes tužku háčkovat kolem dokola. Opět super nápad :-)

 17sitovky.jpg

Ve čtyři hodiny si Slávka s pár kousky odběhla na pilates. Čekala nás ještě informativní schůzka o důchodové reformě. Večer mohlo začít tradiční kolečko – šištička. Zase plné překvapení.

Po úvodních slovech naší královny Slávky přišel host – slavonický pan starosta a rozdal všem účastnicím a účastníkům pamětní list. Dokonce i Fišarce mladší :D

 18starosta.jpg

 Následně ještě královna Slávka podarovala „zdravé jádro“, které má na svém triku celou dekádu srazů – všech deset, které se konaly. Byla to Méďa, Adam a Fišarka. A samozřejmě skvělá a bezkonkurenční organizátorka Slávka. Tři výše jmenovaní dostali bronzový certifikát a Slávka měla obdržet fotoknihu s předešlými devíti srazy, která ovšem nestihla dojít :-( Těšte se na ni příště.

 19certifikat.jpg

 A opět přijel Ježíšek :D Sesypala se na nás hora dárečků. Holky moc díky za váš čas, který věnujete jedna druhé. Bohužel jsem padla s totálním bolehlavem a nikdo jiný nefotil, tak nám chybí tenhle úžasný večer na fotkách :-(

Mám vás všechny moc ráda a do Slavo si jezdím dobíjet baterky.

Díky vy moje zlaté nabíječky :-)

 20jezisek.jpg

 Kolečko jsme ukončili nádherně – Zlatka s Hankou nás 35 kousků uctily 1 litrem vínečka, které nám rozlily do štamprliček :-) Tuhle historku prý tam u nich budou dávat k dobru ještě hodně dlouho :D

 22vinecko.jpg

 

 Sobota 27. 10. 2012

 Sobotu jsem začaly povídáním s Pavlínkou o kváskovém chlebu. Samozřejmě s ochutnávkou.

 21chleba.jpg

 Po chlebíku se začaly šít sutaškové šperky s Vlastičkou. Další novinka, která chytla každého. Sutašky, vlasce, jehličky, korálky, kamínky. Potom už jen pár minut pro šikovné ruce a krčky a ouška zdobí nádherné originální kousky.

 23sutasky.jpg

 Byly jsem také na exkurzi u Zuzany Krajčovičové v jejím ateliéru. Připadaly jsme si jako v ráji. Natiskaly jsme si modré a růžové andílky, medvídky a všechno co nám padlo do oka a hlavně jsme načerpaly spoustu inspirace na další naše tvoření. A na jaře určitě absolvujeme nějaký kurzík s touto šikovnou tvořilkou.

 24zuzana.jpg

Stihly jsme také připravit minivěcičky pro Kulíšky z projektu Mámy pro mámy.

 25mamypromamy.jpg

Mašlička se odpoledne pustila do frivolitek na jehle.

 26frivolitky.jpg

 Pavlínka odlektorovala ještě jednou vánoční hvězdičky z korálků , Můza se pustila do druhé várky fima, Barča do druhé várky studeného porcelánu a Kača až do večera se svou skupinkou vyráběla linorytová razítka.

 Vrcholem večera byla Milunka Emilka se svým pončem. 100 očí a 40 cm rozpárala na 50 očí a asi 80cm. A protože to bohužel nestačilo, začalo se párat podruhé a vznikl 2x páraný vzor a úžasná rybářská síť nebo předlouhá šála :D A síť chytla vykulenou fialovou rybku :D

 27sit.jpg

 28sit.jpg

Snad všechny večery se i neúnavně pletlo, drátkovalo a korálkovalo podle knížek, které se postupně objevovaly na stolech.

Fimaři vydrželi tvořit až do půlnoci. Jen nám bohužel odešel domů místní kuchař a péct se muselo zas až ráno. Tady máte alespoň zlomek nafocených výrobků.

Díky Kače jsme měli i minikurz jak fotit naše výtvory :-)

 29pleteni.jpg

 

30vyrobky.jpg

 

31papir.jpg

 

 

 

Neděle 28.10.2012

 V sedm hodin měly budíček holky ze severu. Drahuška s Vlastičkou a Jiřinkou se už po několikáté ujaly třídění mořidel. Holky díky za záslužnou činnost :-)

 32moridla.jpg

 V osm ráno byl sraz na šití ošatek ze slámy a lýka. Valko přinesla na ukázku celolýkové ošatky a pár z nás se se vší vervou vrhlo na slámu a zahnuté jehličky se už jen blýskaly :-) Mamka Jarka vytvořila krásnou podložku pod hrnec, my ostatní jsme se ještě trochu trápily, ale ošatky nakonec stály za to :-)

 33osatky.jpg

 

34osatky.jpg

 

 Po celou dobu našeho jihočeského pobytu postupně odcházeli motalinky a motálci ke Slávčině mamince na výklad tarotu, ze kterého jsem viděla docházet jen smějící se a spokojené tvářičky. Stejně tak i z masáží u paní Kósové, které se už také zasadily do našeho pravidelném programu.

 Holky a kluci, moc díky za to, jaká úžasná parta se opět sešla. Zase mám na půl roku nabité baterky a můžu normálně fungovat :-)

 A Víti tobě moc moc dík za veškerý čas, který nám nezištně věnuješ a za opět bezkonkurenčně dokonalou organizaci.

 35merci.jpg

 Mějte se všichni nádherně, přečkejte zimu a na jaře po Pepíkovi opět naobjímanou :-)

Přesný termín srazu čtvrtek 21. - neděle 24. března 2013.

 

Vaše Fišarka

 

PS: Ještě jedno společné foto, na které bych úplně zapomněla :-)

 

36spolecna.jpg

 

 

Přikládám ještě ucelené odkazy na stažení fotek od jednotlivých fotografek a na stažení knížek o korálkování, které mezi námi kolovaly. Díky za zapůjčení :-)

A k 10. výročí jsem pro nás vytvořila nové webové stránky, kde najdete všechny deníčky a prokliky na fotky pěkně pohromadě.
www.slavosrazy.estranky.cz

  

Fotky

http://www.ulozto.cz/xegQ2k1/dansik-zip

http://www.ulozto.cz/x5uGPuz/fisarka-zip

http://www.ulozto.cz/xnm2iHh/icci-zip
http://www.ulozto.cz/xS6Z5D7/hanka-zip

http://www.ulozto.cz/xg8n6k1/kaca-zip
http://www.ulozto.cz/xVedXuz/katja-zip

http://www.ulozto.cz/xgMJZLk/martina-zip

http://www.ulozto.cz/x24q4CS/vita-zip

http://www.ulozto.cz/xcaiaEP/zlatka-zip

http://www.ulozto.cz/xuG9Uvz/jirinka-zip

 

Knížky

http://www.ulozto.cz/xx9YnaG/jiskrive-vanocni-ozdoby-zip

http://www.ulozto.cz/xm9SWEP/koralkove-napady-zip

http://www.ulozto.cz/xCRzsCS/casopis-koralky-zip

http://www.ulozto.cz/xRFEbaf/hvezdy-z-koralku-zip

http://www.ulozto.cz/xXgGgWt/trpytive-vanocni-ozdoby-zip

  

Komplet fotogalerie 10. srazu:
http://slavosrazy.rajce.idnes.cz/10._slavosraz_25.-_28.10.2012

 

Reportáž z předávání dárečků v jindřichohradecké porodnici:

http://www.rozhlas.cz/cb/zpravodajstvi/_zprava/jindrichohradecka-nemocnice-dostala-dar-na-oddeleni-nedonosencu--1134640?fb_action_ids=527065333970207&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22527065333970207%22%3A443580855699226%7D&action_type_map=%7B%22527065333970207%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

 

Článek z portálu Mámy pro mámy:

http://mamypromamy.blogspot.cz/2012/11/predstaveni-projektu-mamy-pro-mamy-v.html