Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němá barikáda - Jan Drda

20. 2. 2012

Třetí fronta

Děj úvodní povídky se odehrává 28.října 1938 ve Španělsku a v Praze.Přítomnost okupantů ve vlasti,zachycuje Pražanů postavit se nepříteli,srdcem bezbranných lidí,přijímající smrt z rukou krutých a nelidských okupantů, prochází hraniční čára třetí fronty.Fašisté neprojdou-ideologie povídky.Pět kamarádů,interbrigadistů,Matija,Miška,Darko,Ivan a Mach Sláva se rozhodli jít na pomoc bojovat proti nastupujícímu fašizmu do španělského Madridu.Bránili barikády města.Sláva Mach byl postřelen,rychle ošetřen průstřelu plic se vrací z boje do Prahy.V té době Praha čelí další vlně okupantům.A je vyhlášena mobilizace.(Z jedné barikády do druhé).Sláva byl hospitalizován v jedné z pražských nemocnic pro zápal plic.Po uzdravení odchází do jedné z pohraničních pevností,spolu se svými novými kamarády.Bez výstřelu ,v září 1938 československá vláda kapituluje.Po pěti měsících dostává dopis od kamarádů z Madridu,aby se vrátil za nimi.Chce jet rychlíkem přes Bělehrad.Když nastupuje do tramvaje,jedna mladá žena ho upozorní,že nemá trikoloru a jednu mu nabídne.Najednou tramvaj zastavuje,z pozdálí jsou slyšet výstřely a dunění.Davy lidí utíkají k výstřelům.Sláva Mach se snaží dostat co nejblíže,najednou stojí před četou nemeckých vojáku SS,kteří střílejí do lidí.Třetí fronta je v srdcích lidí.

Včelař

Děj se odehrává v jedné vesničce u pana Havlíka,který schovává,spolu se třemi parašutisty vysílačku.Je si plně vědom nebezpečí,co by se stalo,kdy by je tu našli.Každý večer,sedí při svíčce a zkouší si kulovnici,jestli vůbec dohlédne na mušku.Jednoho dne němci zaútočí na vesnici a začnou ji prohledávat.Dva vojáci stačili rychle prchnout do lesa na Třemošnici.Zůstal jenom telegrafista se žlutým kufříkem,ktrerý pan Havlík rychle schovává
Do včelína do jednoho z úlů.Telegrafista,ktrerý útíká na poslední chvíli,je zastřelen.Němci vtrhnou na statek pana Havlíka a začnou ho prohledávat.Ve větvích hrušně najde voják anténu od vysílačky,drát vede do včelína.Pan Halvlík je vyslíchán velitelem,i přes krutou bolest,kterou mu způsobuje pažbou zbraně,nic neprozrazuje.Vojáci rozbíjejí úly.Mračna rozdrážděných včel rozeženou vojáky. Pan Havlík,klečící na zemi,v natažené ruce držíc včelí královnu,je zastřelen?


Vyšší princip

Vyšší princip,tak byl nazýván třídní profesor septimy.Profesor latiny a řečtiny.Při vyučování
latiny vtrhne do třídy ředitel a vyžádal jsi tři studenty:Havelka,Moučka,Ryšánek.Mysleli na včerejšek na debatu na plovárně.Skrz otevřené dveře na chodbu,byli vidět tři muži v kožených šedozelených kabátech.Všichni odejdou na chodbu a zavřou dveře třídy.Tři vystrašený studenty odvedli s sebou.Po chvilce se vrací profesor zpět do třídy,zhroutil se na židli. Z pouličního rozhlasu jsou slyšet jména popravených lidí,mezi nimi už i skoro maturanti septimy ? František Havelka,Karel Moučka,Vlastimil Ryšánek.Psal se červen roku 1942,pomsta za atentát na Heydricha R.


Hlídač dynamitu

Příběh se odehrává na Ostravsku.Kamarádi Martínek,Jarda Jehně,Karas,Petr Havránek,Liška,Karnet a František Milec pracují na dole Anna Maria.Skoro každý večer,pře havířskou vesnici projíždějí vojenské vlaky plné transportérů.Ze skaldu dynamitu,kde je František Milec správcem,každý den tajně berou po 10 kg dynamitu a vyhazují vlaky do vzduchu.Gestapo přijíždí do vesnice a prohledává ji ani ve skaldu dynamitu nic nezjistí.Vesničané mají strach,partyzáni už vyhodili celkem čtyři vojenské vlaky.Jednoho večera,Milec nese další ukradeny dynamit Karnetovi,ale on zrovna není doma,odjel pryč do Ouhlic.Pro jednu noc ho schová u sebe doma.Gestapo druhý den náhodně najde kus papíru s evidenčním číslem od dynamitu.Vypadlo to Karasovi z kapsy,když připravoval nálož pod kolejnici.Milec rychle prchá z dolu domů,aby zničil dynamit,co schovává.Už nebylo moc času,Gestapo bylo ve vesnici.Milec si lehnul do postele a předstíral,že je nemocný.Bětuška,jeho žena,dala dynamit do hrnce a chtěla ho vysypat do rybníčka.Vojáci Gestapa je přepadli a mučili k přiznání.Bětuška dala hrnec na kamna,všechno najednou pohltilo strašlivé světlo-chalupa vybuchla.

Vesnická romance

V této povídce zachytil autor nenávist proti zrádcům. V Borkovicích u rodiny Bernátů se ukrýval ruský zajatec Chalupník Joudal udal Bernátovy za přechovávání válečného uprchlíka. Jednoho dne přišlo Gestapo a zatklo zajatce i celou rodinu.Celá vesnice věděla, že je udal Joudal. Štábní strážmistr Kudrna a četník Souček a starosta Po jejich popravě se ujal jejich usedlosti. Tajným soudem za tento ?zločin? se ustavili starosta, štábní Kudrna a četník Souček a odsoudili ho k smrti. Jednou v podvečer (asi po roce od udání) mu oznámili rozsudek. Vystrašený Joudal sjíždí na kole z kopce, dostává smyk a v pádu se smrtelně zraní. Ráno pečlivě obhlížejí místo tragédie, rozbité kolo svědčí o tom, že šlo o obvyklou zimní nehodu. - Po natažené šňůře od patníku k patníku není ani stopy.

Nenávist

Pan Babánek je starší pán, úředník,který chodí po střelnicích a poutích a trénuje si střelbu.Všichni si o něm myslí, že neumí střílet, ale on je jeden z nejlepších střelců. Spolu s přáteli ničí Němce ve městě. Pevně svírá pušku a pozorným zrakem vyhledává Němce.Na barikádě v převržené tramvaji má křídou napsaných patnáct čárek, které znamenají patnáct mrtvých vojáků.Bránil Prahu a mstil se za to, že mu za Heydricha zabili syna.

Padlý beze jména

Jakimčuk Hryhoryj projde válkou a po zatčení SS jede vlakem s ostatními zajatci, ale neví kam. Během dlouhých dní a nocí všichni jeho spolucestující zemřou. Na jedné zastávce mu někdo pomůže z vlaku a Hryhoryj se ukrývá v malé loďce u přístavu. Jakýsi muž si ho všimne a nosí mu jídlo. Když Hryhoryj zaslechne ve městě výstřely, vyřítí se do ulic. Ač neví, kde je, sebere jednomu mrtvému pušku a pomáhá lidem hnát Frice městem. V útoku je však zastřelen. Dnes je v Praze na místě, kde zemřel tabulka: ?Na tomto místě padl 5.května Neznámý Železničář.?

Pancéřova pěst

Příběh se odehrává v Praze za okupace Němců. Je sobota ráno a Pepík Houšek vypomáhá svému otci v malé dílně. Najednou zazvoní telefon,jeho otec chvilku s někým mluví a pak rychle někam běží s puškou,kterou si vzal ze skřínky s krabičkou plnou náboji.A zakáže Pepíkovi kamkoliv chodit.Pepík ale neposlechne,vybere si ze skřínky pancéřovou pěst a běží s davem směrem k Národní třídě,kde nacisté vraždí lidi.Pepík zůstává na barikádě spolu s ostatními.Najíždějí německé tanky,jejichž postup mají zastavit tři střelci.Prvnímu selže zbraň a je zastřelen, druhý nezkušeně odpaluje opřen o zeď a je roztrhán,třetím střelcem je Pepík. Svým výstřelem zachraňuje barikádu.

Zákeřník

Třikrát za sebou byl od sklepa až po půdu byl prohledán blok.A přece se někdo skrýval v bytě. Zastřelil z okna na ulici pětiletou Helenku a její čtyřletou kamarádku Vlastičku.Martínek chce najit vraha a tak prohledává byt. Otevře mu stará stařena a tvrdí,že je doma sama.Na stole ale leží nakousaný koláč, podle kterého Martínek pozná, že je v bytě ještě někdo jiný.Ve skříni majde skrývajícího německého odstřelovače Walter. Stařena se ho snaží bránit až se nakloní a vypadne z okna. Martínek odvleče Waltera ven na ulici a donutí ho jíst zem plné krve.Potom ho předá partyzánům,aby ho potrestali.

Až vstanou mrtví??

Willy Obermayer,civilním povoláním dentista z norimberského předměstí,projíždí ve vojenském autě Čechy.Prchá se svými přáteli před Sovětskou armádou do Bavor.Během cesty vzpomíná na ordinaci, na zubní vrtačku, na to, jak dával lidem na zuby zlaté korunky. Mezitím auto přijíždí ke spáleništi, na kterém kdysi stávala vesnice ,kterou před několika dny vypálili.Willy zastaví auto,přepadne ho panický strach.Všechny obyvatelé,bez rozdílu na věk,odvedli do nedalekého lomu a postříleli je.Willy má výčitky svědomí,i za to,že vykradl jeden dům.Chtěl zlato na zubní korunky a panenku pro svou dceru. Willy má hrozný strach, že mrtví vstanou. Křičí: ?Já jsem nestřílel, plnil jsem rozkaz.? Na samém dně beznaděje se rodí poslední věta: ?Já jsem nestřílel, já všechno vrátím.? Zalkl se vlastním hlasem. Ve skle nad jeho hlavou vyťala kulka kulový otvor. To stříleli partyzáni, kteří se schovali ve skále a náhlým útokem zničili kamion.

Němá barikáda

Na mostě v Praze přes Vltavu Češi postaví tři barikády.Brání ji Franta Kroupa,který vzpomíná na občanskou válku ve Španělsku. Jeho kamarád vzpomíná,zase na válku v Holandsku.Spolu s tramvajákem Brůčkem. Všichni čekají,co se bude dít..Jarda se obětuje a vydává se s balíčkem granátů dopředu.Chce ho hodit na německý tank.Podaří se mu to,ale je zabit. Útok německých tanků je odražen.První barikádu Němci rozstřelili.Další dvě jsou odstřelovány děly,teprve potom jdou Němci bez obav na most,barikáda oněměla po několik hodin.Němá barikáda však není mrtvá,je to pouze lest obránců,kteří čekají na blízký boj a jsou úspěšní.Franta vytáhne křídu a na strop tramvaje napíše NO P a jeho kamarád mu vezme křídu a dopíše: ASSARAN. Podle této povídky nazval autor celou sbírku Němá barikáda.