Jahodový klátil
"Jak bych vám ho jen popsala? Je růžový a klátí se. Spousta smíchu, zvláště ve větších společnostech. Můžete ho samozřejmě podávat i v míse, ale každý bude vědět, že to děláte špatně."
Na 4 - 6 Klátilů (podle velikosti použitých forem - sklenic) :
- 2-3 sáčky želatiny nebo rostlinné náhrady
- 300 ml vařící vody
- 250 g jahod
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 (nebo dle chuti) polévkové lžíce prosátého cukru
- jahodová zmrzlina
- 4 větší úzké sklenice na šampaňské, tzv. flétny
Vydavatelova poznámka:
Mnohem lépe připravíte pokrm s mixerem. Dohodli jsme se na skleničkách na šampaňské, protože formy, kterým evidentně dává přednost paní Oggová jsou... jaksi nedostupné. Tedy . . . v obchodech je prostě nevidíte. No, rozhodně ne v obchodech na Hlavní ulici, že . . . Ne tedy na naší Hlavní ulici!
Rozpustíme želatinu ve vodě podle předpisu na sáčku a necháme asi 10-15 minut vychladnout. Zatím opláchneme a očistíme jahody, rozřízneme je napůl a vložíme do mísy nebo jiné nádoby vhodné k míchání. Přidáme většinu šlehačky - trochu si ponechte na dozdobení - a cukr. S použitím mixeru vše rozšleháme do konzistence mléčného kokteilu. Nemáme-li k dispozici mixer, mačkáme mačkadlem na brambory, až je směs hladká.
Když želatina vychladla, promícháme ji pečlivě s jahodovou směsí a nalejeme do skleniček na šampaňské. Chladíme dvě hodiny (nebo dokud neztuhne).
Nakonec opatrně vyjmeme Klátily ze sklenic (použijte delší nůž s kulatou špičkou nebo něco podobného) a položíme na talíř. Podáváme ve vzpřímené poloze, u základny zdobíme nějakým tím kopečkem nebo dvěma jahodové zmrzliny, umístěnými jak uznáme za vhodné, a troškou šlehačky."