Tykev (letní a zimní)
Letní tykev obsahuje slušné množství vitamínu A a beta-karotenu, přes 400mg luteinu a zeaxantinu, kteří chrání oči před makulární degenerací a dalšími potíženi se zrakem.
I zimní tykve zahrnují celou řadu odrůd, například hokkaidó, butternut či tzv. špagetové tykve. Zimní tykve mají vyšší obsah sacharidů než letní tykve. Žaludová dýně (115 kalorií na šálek) je přeborníkem v obsahu vlákniny - z jednoho šálku vařené tykve získáte 9g vlákniny, dodá vám i úžasných 896mg draslíku a téměř 2g železa.
Oproti tomu špagetová tykev neobahuje téměř žádné kalorie (42 kalorií na šálek), ovšem má i méně vlákniny (2,2mg) a méně draslíku a vitamínu A.
Tykev odrůdy butternut bezkonkurenčně vítězí v obsahu vitamínu A, z jednoho šálku získáte 22 868IU. Vitamín A má významný stimulační účinek na imunitní systém. Butternut má rovněž vysoký obsah beta-karotenu, beta-kryptoxantinu, karotenoidu, jenž možná snižuje riziko rozvoje rakoviny plic.
Tykve mohou pomoci při hubnutí. Tykve mají vysoký obsah vody. Tykve zasytí, ale zároveň jsou nízkokalorické a jsou nedílnou součástí úspěšného hubnoucího programu.
Strava s vyšším zastoupením vlákniny je spojována s celou řadou výhod pro naše zdraví, včetně nižšího rizika srdečních chorob a rakoviny. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako třeba tykve, se doporučují i při onemocněních zažívacího traktu, například divertikulóze.
Vynikající recept: Oloupejte tykev butternut či dýni hokkaido, odstraňte semena a nakrájejte dužninu na hranolky. Hranolky rozložte na plech s pečícím papírem, který jste vymazali lehce olivovým olejem či trochou másla, a pečte asi 40 minut (v polovině doby hranolky obraťte). Ochutit je můžete mořskou solí či libovolným oblíbeným kořením, např. kurkumou.