Houby
Houby mají léčivé schopnosti. Houby často rostou z rozkládajícího se dřeva nebo z něčeho horšího (např. kravěnce). to znamená, že dokážou absorbovat, a pak i bezpečně eliminovat, toxiny.
Maitake
Maitake obsahují vitamíny i speciální polysacharidovou složku, zvanou beta-1,6 glukan, což je blízký příbuzný beta-1,31 glukanu z hub šitake. Beta-glukany stimulují imunitní systém. Po celé Asii se houby používají jako doplňková léčba rakoviny. Maitake pomáhájí zmírnit vedlejší účinky ozařování a chemoterapie, jako je extrémní únava a nevolnost.
Šitake
Šitake patří mezi nejčastěji pěstované speciální druhy hub na světě a jsou velmi ceněne pro své léčebné účinky, stejně jako pro svou vynikající chuť. Obsahují enzymy a vitamíny, které se běžně v rostlinách nevyskytují, jako například všech osm esenciálních aminokyselin a kyselinu linonovou. Kloboučky obsahují více nutričních látek než nožičky.
Šitake obsahují chemickou látku lentinan, neboli beta-1,3 glukan. Je to polysacharid se silným imunostimulačním účinkem. Celá řada studií potvrdila široké spektrum ochranných účinků beta-glukanů, včetně zvýšené rezistenci vůči infekcím, ochrany jater a pořínosu pro kardiovaskulární systém.
Janponští vědci tvrdí, že konzumace hub šitake snižuje krevní cholesterol až o 45 procent, a to díky aktivní složce zvané eritadenin.
Reiši
Reiši snižuje vedlejší účinky při chemoterapii a zároveň zvyšuje kvalitu života pacientů. Její léčivé složky - kyselina ganodermová (silný antioxidant) a polysacharidy - mají pozitivní účinek na vše od krevního tlaku přes detoxikaci jater, až po funkci nadledvin.
Houby reiši jsou i přirozeným bojovníkem proti stresu, zejména u lidí v extrémním emocionálním či fyzickém vypětí. Vhodná je i pro sportovce v disciplínách náročných na výdrž.
Crimini
Houby crimini jsou doslova superzásobárnou nutričních látek. Jedna 140g porce (suchá váha před tepelnou úpravou) dodá tělu přes 50% DDD stopového prvku selenu s protirakovinnými účinky, 40% DDD riboflavinu, 35% DDD mědi, 30% DDD niacinu, 20 až 25% DDD kyseliny pantotenové, fosforu a zinku, plus 10 až 15% DDD manganu a thiaminu.
Najdeme v nich i stopové množství hořčíku, vápníku, kyseliny listové, vitamínu B12 a železa.
Houby
Houby obedcně obsahují i silný antioxidant zvaný L-ergothionein, který neutralizuje nebezpečné volné radikály, označované jako hydroxyl radikály a rovněž povzbuzuje enzymy s antioxidační aktivitou.
Ve dvou studií se ukázalo, že může zvyšovat metabolickou energii, stimulovat štěpení cukru v červených krvinkách a napodobovat karnitin v jeho schopnostech přenášet tuk do buněčných mitochondrií, kde se tuk spaluje na energii. L-ergothionein chrání před poškozením UV záření z okolního prostředí. I naše známé žampiony obsahují mnohonásobně více L-ergothioneinu než pšeničný klíček a kuřecí játra, což jsou další dva zdroje tohoto neuvěřitelného antioxidantu.