Červené víno
Resveratrol v červeném víně je jedním z nejsilnějších fenolů. Najdeme jej v červeném víně a v jadérkách a slupkách hroznového vína. Nachází se i v arašídech, borůvkách a brusinkách.
Antioxidanty, jako resveratrol, nám prospívají tím, že brání škodlivým elementům v těle v napadání zdravých buněk. Resveratrol působí v prevenci srdečních chorob a zmírňuje zánět plicní tkáně při chronické obstrukční nemoci plicní (CHOPN). Studie naznačuje, že resveratrol může o 30 procent zlepšit prokrvení mozku, a tím snížit riziko malé mozkové příhody.
Resveratrol vykazuje i protirakovinnou aktivitu vůči celé řadě nádorových buněk, včetně rakoviny lymfatického systému a myeloidní leukémie, mnohočetných myelomů, karcinomů prsu, prostaty, žaludku, tlustého střeva, slinivky a štítné žlázy, melanomu, karcinomu šupinatých buněk hlavy a krku i karcinomu vaječníků a děložního čípku.
Resveratrol je označován ze jeden z nejlepších doplňků proti stárnutí, jež můžeme užívat. Umírněná konzumace červeného vína (1 sklenička pro ženy a 2 skleničky pro muže) snižuje riziko infarktu u lidí ve středním věku o 30 až 50 procent. Další studie poukazují na to, že červené víno může zvyšovat HDL („hodný“) cholesterol. Vědci spočítali, že konzumace 150ml vína denně pravděpodobně přinese 23 až 41 procentní snížení rizika koronárních onemocnění srdce.
Některé studie objevily zvýšené riziko rakoviny prsu u žen, které pijí alkohol, dokonce i jen v malé míře. Žena, která pije průměrně dvě jednotky alkoholu denně, má celoživotně zvýšené riziko rozvoje rakoviny prsu o 8 procent ve srovnání se ženou, jež pije jednu jednotku alkoholu denně. Riziko rakoviny prsu se dále zvyšuje s každou další jednotkou alkoholu denně.
Na druhou stranu, pokud máte dostatečný příjem kyseliny listové, problém s alkoholem a rakovinou prsu se eliminuje. Ženám, které pijí alkohol a mají vysoký příjem kyseliny listové, zvýšené riziko rakoviny prsu nehrozí. Jelikož má kyselina listová mnohočetné prospěšné účinky pro všechny, užívání kyseliny listové ve formě potravinových doplňků je dobrý nápad – zejména jste-li žena a pijete alkohol.
Červené víno je bohaté na antioxidanty, je plné zdravých polyfenolů a je zásadním zdrojem protirakovinné, stárnutí zpomalující sloučeniny resveratrolu. Na druhou stranu je víno – a alkohol obecně – jednou z látek, u nichž skutečně záleží na množství a platí, že z léku se může stát jed. Alkohol může zvyšovat hladiny triglyceridů, zvyšovat krevní tlak a vést k nárůstu hmotnosti.