Zvěřina (bizon, vysoká, los)
Lidé jsou geneticky uzpůsobeni ke konzumaci toho, co jedli v paleolitu. Jedli to, co dokázali ulovit, chytit, sebrat či utrhnout. Takovému jídelníčku je každý z nás dokonale přizpůsoben a takový jídelníček je celoživotním nutričním plánem, jež normalizuje hmotnost a zlepší vaše zdraví.
Potrava, kterou jsme dokázali ulovit – divoká zvěř – a to, co jsme nasbírali – tedy přírodní plodiny, jako jsou kořínky, bobule, ořechy a divoká zelenina a ovoce, představuje palivovou směs pro fungování zažívacího traktu člověka.
Zvěřina může pomoci snížit cholesterol i riziko srdečních chorob. Paleolitiční předci jedli pokrmy z divokých zvířat, které poskytují vyšší podíl prospěšných tuků ve srovnání s dalšími typy komerčně produkovaného masa.
Maso ze zvířat, jež se krmí trávou, obsahuje dva- až čtyřikrát více omega-3 mastných kyselin než maso zvířat krmených obilovinami. Zvěřina je dobrým zdrojem bílkovin a obsahuje i velké množství vitamínů skupiny B, včetně vitamínu B12, a vstřebatelné hem železo. Dodává nám i draslík (který pomáhá buňkám těla správně fungovat) a fosfor (nesmírně důležitý pro zdravé kosti a zuby), zinek a velmi důležitý protirakovinný stopový minerál selen (85g bizoního masa obsahuje přes 40% DDD selenu).
Díky nízkému obsahu nasycených tuků a zdravého poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin může zvěřina pomoci snižovat hladinu cholesterolu a zmenšovat riziko onemocnění srdce. Zvěřinu jíme tak dlouho, jak dlouho na této planetě žijeme. Zvěřina je pro lidskou stravu přirozenější než moderní potraviny ze supermarketů (lyofilizované, koncentrované, instantní, balené, plné sodíku, cukru, trans-tuků, umělých barviv a sladidel).