Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika 2013

15. 2. 2013

Kronika 2013

11.1.2013

Výroční členská schůze KPT Veverská Bítýška

s tímto programem:

1.zahájení

2.vystoupení starosty obce(p.Mifek se omluvil s ohledem na prac.vytížení)

3.přehled akcí v roce 2012

4.plán aktivit na rok 2013

5.volba nového člena výboru p.Protivínského

6.diskuze(připomínky členů,hlasování o zájezdu do Prahy)

7.tombola

8.večeře,volná zábava s tancem

Této schůze se zúčastnilo 63 členů.

 

6.2.2013

Beseda o Číně.

Beseda se uskutečnila v restauraci U Václava.Přednášejícím byl pan Josef Fišer,který všem přítomným velice poutavě vyprávěl o svých zážitcích při služební cestě do Číny v listopadu 2012. Zároveň nám promítal i obrázky.

Škoda,že přišlo tak málo posluchačů(cca 20).Důvodem byla asi chřipková epidemie.

 

12.3.2013

uspořádal náš Klub besedu o Maltě.

Povídání o tomto ostrově se konalo v restauraci U Václava .Přednášející cestovatelé p.Horáková a p.Protivínský (členové KPT) zaujali všechny přítomné (v počtu 30) svými zážitky na Maltě .Dobrý ohlas této besedy,nás utvrdil v pokračování této aktivity.


22.3.2013

- divadelní představení Jezinky a bezinky.

Tuto komedii v Městském divadle Brno shlédlo 45 členů KPT. Všichni se velice dobře bavili při vynikajících výkonech herců, toto představení bylo v sezoně 2012-2013 poslední.

20.4.2013

Zájezd do Dačic.

Autobus obsazen 46 členy a nečleny KPT. Cena 200 a 250 Kč. Město Dačice,které je centrem nejvýchodnějšího regionu Jihočeského kraje nás přivítalo studeným počasím,naštěstí bez deště. Po prohlídce zámku jsme navštívili muzeum kostky cukru.Tento vynález patří k Dačicím od roku 1843 díky vynálezci J.K.Radovi.Po prohlídce muzea a přestávce na oběd jsme odjeli do Kostelního Vydří. Prohlédli jsme si areál karmelitánského kláštera a bratr Jeroným nám velice zasvěceně popovídal o klášterním kostele. Lesní hřbitůvek na konci lipové aleje s hrobkou Dalbergů byl vybudován pro potomky této rodiny a karmelitánů. Jen dobře oblečení turisté tuto památku navštívili. Pak jsme odjeli do Moravských Budějovic,kde jsme prošli náměstí Míru s jeho pamětními domy.

Zájezd 8.6.2013

 

V sobotu 8.6.2013 jsme uskutečnili zájezd na Mohelenskou hadcovou step. První naší zastávkou byla rozhledna Babylon u obce Kramolín.Byla vystavěna v roce 1831 a je nejstarší zděnou rozhlednou na Moravě.Po její prohlídce a pěkných pohledech z její nejvyšší části jsme se prošli lesem k autobusu.  

Pak jsme dojeli na Mohelenskou hadcovou step,zde nás průvodkyně seznámila s historií jednoho z nejcennějších klenotů moravské přírody. Během zdolávání naučné stezky jsme obdivovali stříbrnou stepní trávu kavyl,různé kvetoucí alpinky a také krásnou vyhlídku na celý přírodní amfiteátr s meandrem řeky Jihlavy.Na konci cesty,v Mohelenském mlýně,v galerii Čertův ocas, jsme si prohlédli expozici kreseb současného surrealisty Josefa Bubeníka.

Autobusem jsme pak přejeli na Dalešickou vodní přehradu,odtud již do Dalešic, do pivovaru filmových Postřižin.Po přestávce na oběd jsme šli na prohlídku muzea rakousko-uherského pivovarnictví. Poslední zastávkou na naší cestě byl zámek v Rosicích.Díky objížďce jsme sice dojeli do Rosic poněkud později,ale byli jsme očekáváni,takže prohlídka proběhla bez problémů. Malý počet účastníků tohoto zájezdu byl jistě způsoben předcházejícím špatným počasím.Nám ale tento den počasí vyšlo,celý den svítilo sluníčko a bylo teplo. Další naše putování bude až po prázdninách,v měsíci září,proto zdar nadcházejícímu létu!!!

 

Dne 14.9.2013 zrealizoval KPT Veverská Bítýška zájezd na jihovýchodní Moravu. Přihlásilo se 45 členů,ale s ohledem na velmi špatné počasí, se dostavilo jen 32. Protože pršelo po celé Moravě,vedení KPT přehodilo program a nejprve jsme jeli jsme do Milotic na prohlídku zámku(původně měla být odpoledne). Milotický zámek je nazýván perlou jihovýchodní Moravy.Na místě nynějšího zámku stávala gotická tvrz,v 16.století přestavěna v renesančním stylu,později v barokním. Prohlídkou stylově zařízených interiérů jsme se přenesli do života posledních pánů rodiny Seilern Aspang. V Miloticích jsme také naobědvali a potom autobusem přejeli do Ratíškovic. Tady jsme měli objednanou projížďku na šlapací drezíně,Baťově vlečce,která souvisí s výstavbou Baťova kanálu.Dopravoval se po něm lignit těžený v dole Tomáš u Ratíškovic. Po projížďce na drezíně jsme si prohlédli malé muzeum zdejšího hornictví,které je umístěné ve dvou železničních vozech. Na závěr našeho výletu,kdy se už počasí umoudřilo a svítilo sluníčko,jsme jeli na rozhlednu Johanka.Stojí nedaleko Kyjova v polích mezi vinohrady u obce Hýsly od roku 2006.Dřevěná rozhledna se jmenuje podle kopce na kterém stojí a je vysoká 11 metrů.Z jejího vrcholu jsme viděli Chřiby s hradem Buchlovem. Domů jsme dojeli již za pěkného a jasného počasí.

 

ZÁJEZD PRAHA

 

Tento zájezd byl uskutečněn 19.10.2013.Naším dopravcem byla firma Hliněnský z Předklášteří u Tišnova s autobusem Setra pro 51 osob.Autobus byl plně obsazen a všichni si pochvalovali velmi komfortní jízdu. Prohlídku Prahy jsme začali Žižkovským vysílačem v Mahlerových sadech. Tato dominanta a zároveň nejvyšší stavba hlavního města nabízí unikátní 360 stupňovou vyhlídku s tematicky řešenými kabinami.Tato věž má 216metrů a je nejvyšší stavbou v Praze a nejvyšší vyhlídkovou plošinou v ČR.Výhledy na Prahu byly velice pěkné,protože vysvitlo slunce a zmizely mraky.  Po prohlídce vysílače jsme přejeli k Pražskému hradu a pěšky pokračovali do Kanovnické ulice na prohlídku Martinického paláce.Tento palác je obrácen průčelím na Hradčanské náměstí.Patří mezi nekrásnější stavby Prahy druhé poloviny 16.století. Palác je zachovalou ukázkou evropského umění a renesančního bydlení.Původní sgrafita se starozákonními náměty,pozdně renesanční malované záklopové stropy a nástěnné fresky jsme si prohlíželi bez průvodce,který bohužel onemocněl.I tak měla naše prohlídka svůj půvab,zvláště po mistrovské hudební produkci na křídlo,kterou nám předvedla naše spolucestovatelka p.Spáčilová. Abychom si představili život v renesanci,prohlédli jsme si například typickou jídelnu, pracovnu a ložnici. Po prohlídce paláce jsme ukončili naši společnou část zájezdu.Někteří se vydali prohlédnout Nový svět,jiní jsme šli Královskou cestu do města. V 16.30 jsme z Prahy odjížděli.Tímto zájezdem jsme ukončili naše cestování v roce 2013.

 

Komedie Donaha!

 

Prvním divadelním představením v sezoně 2013-2014 byla muzikálová komedie Donaha! Konala se 11.11.2013 v Městském divadle Brno.Účastníků bylo 46,vstup pro členy KPT 290 Kč, pro nečleny 350 Kč.Tato muzikálová komedie z britské reality si i z nejsmutnějších lidských situací:sociální krize-nezaměstnanost-ztráta sebedůvěry umí udělat legraci a rozesmát všechny diváky.