Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika 2017

V Ý R O Č N Í  Č L E N S K Á  S CH Ů Z E

Výroční čl. schůze se konala 13.ledna 2017 v restauraci „U Václava“ v Kulturním domě.Přítomno bylo 53 členů.

Po přivítání přítomných p.Dvořákem předsedou KPT následoval program:

 Zahájení p.Dvořákem předsedou KPT, Který seznámil  členy s povinností změny názvu  z Klubu na Spolek přátel tělovýchovy.

Zpráva o hospodaření za rok 2016 – H.Drcmánková

 Absolvovaná divadel.představení v r.2016 – zhodnocení - L.Staňková

Připomenutí akcí v r.2016 formou DVD – P.Mudrák

Plánované akce na rok 2017 - K.Dvořák a P.Mudrák

Volná zábava s přispěním klavír. a houslového doprovodu – členové Spolku PT p.Spáčilové a V.Hálka    

 CHAPLIN

5.2.2017 Městské divadlo Brno

Muzikál Chaplin je napsán na motivy bohatého života geniálního a výjímečného člověka a herce Charlie Chaplina.

Titulní role je rozdělena mezi tři herce-malého chlapce,muže v produktivním věku a zestárlého muže.Autoři vyprávějí o osudu hlavního hrdiny strhujícím způsobem. Příběh je proložen báječnou hudbou.Pan Stanislav Moša v roli režiséra muzikálu opět diváky nezklamal,všichni jsme se výborně bavili.

Představení vidělo 49 členů SPT,cena vstupenky 419 Kč(s dopravou).

BESEDA O SRÍ LANCE-CEJLONU 10.3.2017

Do této exotické země jsme se dostali očima našich známých cestovatelů Evy a Ladislava.

Jedná se o končinu nám málo známou,ale o to více zajímavou.Povídání o skalním útvaru s pevností na vrcholu(výstup po 4800 schodech)-Sigiriya nazývané Lví skála pocházející z 5.století,o centru starověkého Cejlonu Anuradhapura s řadou nádherných stúp a posvátným Buddhovým stromem a o mnoha dalších pokladech Srí Lanky,včetně známého čaje,který si Eva zkusila trhat na čajové plantáži, nám tuto asijskou zemi aspoň na chvíli přiblížilo.

Škodou bylo,že zájemců o tuto besedu bylo tak málo - 14 osob.

SKLENĚNÝ POKOJ

Městské divadlo Brno 18.března 2017

Režisér MDB S.Moša, který je i autorem adaptace,  uvedl ve světové premiéře na Činoherní scéně v Brně  tento příběh.  Manželé Landauerovi s dětmi představují bohatou rodinu bydlící ve vysněné vile, známé jako vila Tugendhat. Osobní život ve "Skleněném pokoji" probíhá od třicátých do devadesátých let 20.století.

Představení vidělo 32 diváků SPT,  Cena vstupenky vč.dopravy 412 Kč.

BÍTLS – Městské divadlo Brno 9.4.2017

Bláznivá féerie s písněmi nejslavnější skupiny všech dob,původní jukebox-muzikál autorského tria Slovák-Šotkovský-Štěpán,nabídl vydatnou porci radosti z hitů Beatles a retro příběh o klukovském snění.

Kluci Juřan,Žanek a Pavlík sní v malém jihomoravském městečku roku 1967 o své vlastní kapele.Jejich život se změní,když se v městečku objeví tajemní cizinci-James B. a druhý,který připomíná jednoho z milovaných Beatles.Písně této legendární skupiny hrají v inscenaci klíčovou roli.

Publikum se velice dobře bavilo,zároveň vzpomínalo na dobu totality a užívalo si písně Beatles ve vynikajícím podání členů divadla.

Našeho zájezdu se zúčastnilo 46 členů spolku,cena 406 Kč s dopravou.

Zájezd na Moravské Slovácko 22.4.2017

Na první cestě v roce 2017 jsme nejprve zavítali do Kněždubu,rodné vsi malíře Joži Úprky a Antoše Frolky a sochaře Franty Úprky. Prohlédli jsme si rodný dům bratří Úprků a vyslechli komentář o jejich uměleckém životě. Navštívili jsme i jejich poslední místo odpočinku na místním hřbitově,zvaném“Slovácký Slavín.

Z Kněždubu jsme odjeli do Uherského Hradiště do galerie Joži Úprky. Po celé expozici nám byl průvodcem doktor Petr Vašat,zabývající se obchodní činností pro galerii.

Jeho poutavé vyprávění o vystavených obrazech nás všechny doslova uchvátilo.Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého o soukromém i uměleckém životě bratří Úprků.

Po obědě jsme si jeli prohlédnout Větrný mlýn,který stojí na nezalesněném hřbetu Bílých Karpat nad obcí Kuželov u Velké nad Veličkou.

Je jedním z mála zachovalých větrných mlýnů tzv.holandského typu. Byl postaven v roce 1842 a přes 100 let sloužil zemědělcům v okolí.Nyní je exponátem Technického muzea v Brně.

Na zpáteční cestě jsme jeli přes Tvarožnou Lhotu,kde se konala Slavnost oskeruší. Příznivci a pěstitelé mohutného druhu jeřábu zde ochutnávali koláče s marmeládou z oskeruší a hlavně hodnotili pálenku z oskeruší. My jsme se k nim pochopitelně přidali a mnozí z nás po prvé ochutnali tento opravdu lahodný mok.

Zájezdu bylo přítomno 44 spokojených členů Spolku přátel tělovýchovy.

Klášter Porta Coeli 29.04.2017

Sobotní dubnové dopoledne členové našeho spolku prožili v klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova.

Povídání o tomto překrásném místě bylo tématem již dvou přednášek pana Mgr.Aleše Flídra ,

profesora Masarykovy University Brno,které nás vždy velicezaujalo.Proto se pan profesor uvolil doprovázet nás a přímo v klášteře ukázat skvosty a zajímavosti tohoto opatství.

Všech 28 zůčastněných návštěvníků bylo nadšeno ,předběžně jsme se s naším průvodcem Mgr.Flídrem domluvili,že podobnou akci pro náš spolek připraví o blízkém hradě Veveří.

Zájezd do kraje Josefa Lady 6.5.2017 

Naši cestu jsme začali prohlídkou areálu hvězdárny-observatoře v Ondřejově.Tato hvězdárna je hlavní observatoří Astronomického ústavu Akademie věd ČR, který zde také sídlí.Vybudoval ji v roce 1898 český amatérský astronom Josef Jan Frič,jako soukromou observatoř.Secesní budovy a kupole navrhl architekt Josef Fanta.V roce 1928 dne 28.října byla hvězdárna darována československému státu. V roce 1967 byl zde instalován dvoumetrový zrcadlový dalekohled,největší v Česku.Celý areál s parkem jsme si prohlédli s vynikajícími průvodci od nichž jsme se dozvěděli mnoho zajímavého. 

Protože jsme byli v kraji,kde se narodil a žil pan Josef Lada,malíř a spisovatel,zamířili jsme do jeho rodné vesnice,do Hrusic.

Po obědě v hospodě U Sejků(je vymalována obrázky z Ladových knih) jsme se procházkou přesunuli do Památníku

Josefa Lady v Hrusicích.Je zřízen v domě,kde Josef Lada žil a kde jsou vystaveny jeho mnohá kouzelná díla. Pravého kocoura Mikeše jsme sice nepotkali,ale i tak se nám tu líbilo

Zájezd do Rakouska - Laxenburg, Baden  - 10.6.2017

 Naší první zastávkou bylo letní sídlo Habsburků, zámek LAXENBURG, který býval cílem častých návštěv císařovny Sissi a Františka Josefa. Plavbou po přívozu do zámku jsme zahájili prohlídku nevšedního zámku. Uchvátili nás zejména barevné mozaikové vitráže. Procházkou zámeckým parkem jsme došli před nástupem do autobusu na zahradnický trh, který byl nečekaným programem. Odpoledne jsme pokračovali do BADENU, letní rezidence habsburských císařů. Město, které je postaveno v biedermeierovském stylu se stává v červnu hlavním městem růží. Díky zdejšímu rozáriu, které čítá více než 750 druhů růží, se stává místem setkání všech milovníků této královské květiny. Ve stejný den připomínali ochutnávkou mléka a mléčných výrobků Slavnost mléka a v parku také hudbou a oblečením 60.léta.

Zájezd do Beskyd 16.9.2017

Putování v okolí Rožnova pod Radhoštěm jsme začali na vrcholu kopce Soláň.Měří 860 metrů nad hladinou moře,k jeho jménu se poutá pověst o objevu zásob soli.Bohužel byla mlha,okolní kopce byly částečně zamlžené.Podívali jsme se do atelieru Hofman,kde jsme obdivovali pěknou keramiku.Někteří neodolali a koupili si něco na památku.Odtud jsme potom jeli přímo do Rožnova na oběd. Po něm jsme šli do skanzenu.Zde nás upoutal program-závody běžců,díky kterému byl vstup zdarma.Cestou po skanzenu jsme potkali naše bývalé olympioniky v čele s paní Danou Zátopkovou.

Pokládali květiny na hroby sportovců,kteří odpočívají na tomto valašském Slavíně.

Část z nás potom šla na Karlův kopec nad Rožnovem na rozhlednu.Tuto rozhlednu postavilo město podle dochovaného plánu Dušana Jurkoviče.Počasí se umoudřilo a my jsme z rozhledny měli opravdu pěkné výhledy do okolí města Rožnova.Pak už nás čekala cesta domů.

Tohoto zájezdu se zúčastnilo 36 členů našeho spolku.

DĚSNEJ PÁTEK – Městské divadlo Brno 4.11.2017

MDB nastudovala tuto magickou muzikálovou komedii v režii Petra Gazdíka.Nápaditá historka,v níž si matka s dcerou vymění těla a spustí tím kolotoč bláznivých a komických situací a prožijí nejbláznivější den v životě se po filmovém zpracování dostala i na divadelní prkna.Pobavili jsme se nejen hudbou,ale i skvělými výkony brněnských herců.

Zájezdu se zúčastnilo 45 členů našeho spolku.