Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika 2018

3. 2. 2018

 Výroční členská schůze - 12.1.2018 

 se konala již tradičně v hospůdce   "U Václava".  Schůzi zahájil předseda SPT p. Karel Dvořák, přivítal hosty a členy SPT. Dále  nás seznámil  s programem VČS a nechal o programu hlasovat. Program VČS byl jednomyslně schválen. V úvodu schůze jako host vystoupil starosta V.B., p. Josef Mifek a seznámil nás s prováděnými  či chystanými akcemi v městysi. S hospodařením SPT seznámila přítomné pí. Drcmánková a  zhlédnuté divadelní představení v roce 2017 připomněla pí. Staňková. Po dlouhodobé a úspěšné práci ve výboru SPT odchází z výboru pí. Hana Drcmánková a p. Vojtěch Šeda. Za dlouholetou práci ve výboru jim oběma patří velké poděkování a předseda p. Karel Dvořák oběma předal  malý dárek. Jako nový  člen výboru byla navržena pí. Kučerová, která byla také  jednomyslně zvolena. Ve výboru nahradí pí. Drcmánkovou ve funkci pokladní.  Akce SPT v roce 2017  připomenul  fotografiemi na  televizní obrazovce p. Petr Mudrák. Po diskuzi následovala večeře a  volná zábava, kterou zpestřilo již také tradiční  hudební vystoupení  pí. Spáčilové a p. Hálka.  VČS se zúčastnilo 63 členů SPT.

                                                                                       zapsal P. Mudrák


 

Také v novém roce 2018 pokračujeme v našich kulturních akcích!! Již v lednu zveme naše členy i ostatní zájemce do MD v Brně, kde na hudební scéně můžete shlédnout krásný muzikál                 

H O R E Č K A   S O B O T N Í   N O C I


HOREČKA SOBOTNÍ NOCI – Městské divadlo Brno 27.1.2018

Tento „disco muzikál“ s hudbou skupiny Bee Gees vznikl podle slavného filmu s Johnem Travoltou v titulní roli.Jedná se o romantický příběh brooklynského mladíka,jehož jediným zájmem je tanec na místní diskotéce,což mu dovoluje zapomenou na všední ubíjející život…

Výborné výkony herců na scéně v režii Stanislava Moše zaručily skvělou zábavu publika. Divadelního představení  se zúčastnilo 44 členů našeho spolku, cena 412 Kč, včetně dopravy.   smiley


V sobotu 24.2. 2018 zveme své členy a ostatní zájemce na besedu o: 
                                                   ARGETINĚ
           kterou navštívila a o jejich  některých zajímavostech nám poví nám již známá Eva a sekundovat jí bude její přítel Ladislav. Beseda  bude připravena v  přísálí hodspůdky U Václava. Čas besedy : 17.00 hod. Vstupné dobrovolné. Těšíme se na  setkání s Vámi. smiley
 
           sobota 24,2.2018 
           Beseda o Argentině se uskutečnila dle plánu. Přítomní si poslechli zajímavé vyprávění o této vzdálené zemi, doplněné fotografiemi naší cestovatelky Evy, která v Argentině  byla tentokrát služebně.  Beseda se zúčasnilo 13 členů SPT.    
                                                                                          zdraví Vás   Petr

V měsíci březnu jsou objednány vstupenky do MdB  na činohru: 

RYBA POTMĚ

Americký stand-up komik a sitcomový scenárista Larry David debutoval loni, ve svých 68 letech, na Broadwayi jako divadelní autor. Komedii o rodinných vztazích Ryba potmě nastudovalo teď i Městské divadlo Brno. Uvádí ji  v evropské premiéře a v režii Mikoláše Tyce.

Kdy?: sobota 17. března 2018     Čas:   v 19.00 hodin

Za kolik ? :   člen 242,-Kč + 30 = 272,- Kč

                      ostatní:  360 + 30 = 390,- Kč  

Vstupenky si můžete objednat - včetně zaplacení -  v  Cykloprodejně u pana Buriana   do 8. února 2018

Odjezd autobusu bude v 18.00 hodin z náměstí ve Veverské Bítýšce

                                                                                     zdraví Vás  Petr

Výbor SPT nabízí našim členům i ostatním zájemcům účast na těchto plánovaných akcích v měsíci:

dubnu: sobota 21.4.2018 - Litomyšl, zámek, zahrada, oběd, prohlídka města, případně individuální prohlídka rodného bytu Bedřicha Smetany nebo Portmoneum (muzeum Josefa Váchala) nebo Muzeum domečků, panenek a hraček.

květnu: sobota 19.5.2018 - zámek Štiřín a komentovaná prohlídka zámecké zahrady  Dr. Větvičkou, oběd a malé překvapení 

červnu: sobota 2.6.2018 - krásný botanický park  v Jenči u Prahy, oběd a zastřílíme si z luku na střelnici v Kyšicích

prázdniny

září:  neděle - 9.9.2018 - Slovensko, hrad Smolenice a Dolná Krupá (hudební muzeum a expozice Ludwiga van Beethovena) a prohlídka města Trnavy. Bez oběda, svačinku sebou!! 
  
říjen: sobota 13.10.2018  -  hrad Kuks. Další bude upřesněno asi pevnost Josefov, nebo lázně Velichovky nebo něco úplně jiného. 

Takto vypadá naše nabídka, drobné změny si však vyhrazujeme.

                                                            na Vaši účast se těší výbor SPT


Zájezd duben - 2018

Zveme naše členy i ostatní zájemce na zájezd do LITOMYŠLE

Prohlédneme si zámek, který byl postaven v 16tém století Vratislavem Nádherným   z Pernštejna a unikátní rodinné divadlo z roku 1797. Zámek je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Po posilujícím obídku můžete volit tyto varianty:

  • prohlídku města
  • rodný dům B. Smetany
  • Portmoneum - muzeum J.Váchala
  • Muzeum domečků, panenek a hraček                                     

Kdy? : v sobotu 21.dubna 2018                                                       

Za kolik?:  člen SPT 250,-  ostatní 300,- Kč                           

Odjezd z V.B. : 7,45 hodin

 Nezapomeňte si sebou vzít dobrou náladu !!!!!!!  

                                                                                                        Zdraví Vás Petr                


Březen - 2018

Divadlo Ryba potmě

SPT Veverská Bítýška navštívil opět Městské divadlo v Brně.Tentokráte to byla černá komedie. Příběh ušlápnutého Normana a jeho dominantní matky Glorie, která se nesnese s Normanovou ženou Brendou. Zdánlivě nekomediální téma úmrtí Normanova otce a jeho následků bylo vyváženo brilantními dialogy herců/Z.Herfortová,Igor Ondříček a dalších/.Při tomto posledním představení sezony/které jsme navštívili/ jsme se výborně bavili.

Divadla se zúčastnilo 38 členů našeho spolku.

                                                                                               Zdraví Vás Lída a Petr


Zájezd Štiřín - květen 2018

SPT zve své členy a také ostatní zájemce o pěkný kulturní zážitek k návštěvě zámku ve Štiříně s komplexem botanické zahrady.

Program zájezdu:    * Prohlídka zámku Štiřín – čas: 9 - 10 hodin

* Prohlídka botanické zahrady s průvodcem – odborníkem nad jiné povolaným – p.     Větvičkou, čas 10 - 12 hodin

* Papáníčko zajištěno od 12,30 – 14,30 hod

Takže, kdy?: 19. května 2018            Odjezd z V.B. : 6,00 hodin

Cena zájezdu: pro členy SPT 300,- Kč / ostatní 410,- Kč  ( cena zahrnuje jízdné a vstupy, biftečky z krokodýla si hradí každý sám!!)         Těšíme se na Vás!!!                               


     

Zájezd do Litomyšle v sobotu 21.4.2018

Sobota nás přivítala bezmračnou oblohou, která slibovala pěkný jarní den, jako stvořený pro návštěvu tohoto krásného a vyhlášeného města. A to se také potvrdilo. Sluníčko nám přálo a tak jsme často hledali i místa, jak se před ním schovat. Třeba do rodného domu našeho světoznámého skladatele Bedřicha Smetany. Již místo narození malého Bedříška mnozí pánové - včetně mě -  Béďovi záviděli - byl jím zámecký pivovar. Sudičky mu však vybraly  jinou cestu i když ke konci života docela trnitou.

Začátek prohlídky zámku nás zavedl do krásného a opravdu původního rodinného divadla z roku 1796, kde vrchnost hrála  a poddaní tvořili obecenstvo.  (Docela dobře vymyšleno - zkuste paní hraběnce náležitě nezatleskat !!).  Následně jsme prošli zámeckými komnatami, které ve své době často hostily malého muzikuse, který již ve svých čtyřech letech hrál na klavír přítomným dámám a pánům.

Městem nás provedl mladý a šikovný průvodce a prohlídku jsme zakončili                  u Smetanova domu, kde je také restaurace. Chcete-li   vidět, jak může asi 20 hostů zcela zaskočit obsluhu a i kuchaře, zavítejte sem. Šnek je oproti kuchaři a personálu tohoto zařízení rychlonohý zajíc. Za pultem se bezradně pohybovala mladá servírka, doplněná po chvíli stejně bezradným mladým kolegou,  a naše stoly zely skoro hodinu prázdnotou. Zajímavý úkaz, který řada hostů z našich řad nevydržela pozorovat a dala přednost vodě z nedaleké říčky. Ti co vydrželi byli odměněni za dlouhou čekací dobu "mastným" účtem. Myslím. že na pohostinství Smetanova domu dlouho nezapomeneme.

Další zastávkou naší cesty byl Jimramov, kde se splnil náš sen, v malém bystru si dát kávu, pivčo a zákusek za rozumný peníz a bez dlouhého čekání. Ale splnili jsme  i kulturní povinnost našeho klubu prohlídkou síně rodáků - Karafiát a jeho broučci, bratři Mrštíkové,  první misionář v Číně Karel Slavíček  a další.

Potom už  klikatými  silnicemi rozkvetlé jarní Vysočiny domů

 Našim výletů zdar!!    Petr


Zájezd 2.6.2018 - POZOR změna cíle zájezdu!!!

Omlouváme se, ale z technických důvodů jsme byli nuceni přesunout návštěvu zahrady v Jenči u Prahy a jako adekvátní náhradu svým členům i ostatním zájemcům nabízíme zájezd do lázní Teplic n/Bečvou s tímto programem: prohlídka aragonitových jeskyní, individuelní prohlídka lázní s možností oběda či občerstvení ve 3 restauracích, návštěva Hranické propasti, která je se svými 404 m  nejhlubší na světě a krátká prohlídka města Hranic na Moravě s průvodcem.  Jedeme v sobotu 2. června 2018, odjezd v 7,00 hod z V.B. cena pro člena SPT 250,-Kč / ostatní 350,- Kč, ( v ceně autobus, vstup do jeskyně, průvodce) . Prosím majitele Senior pasů , event. Rodinných pasů aby tyto vzali sebou, sníží nám to náklady na průvodce městem. Dále je NUTNĚ při přihlašování se na zájezd IHNED zaplatit požadovanou částku, jinak nemůžete být zapsáni na zájezd!!!    Zdraví všechny Petr Mudrák

 


 Zájezd do Štiřína 19.5.2018     

Sobota 19.5. nás přivítala počasím o kterém se může říct: určitě jsou  i hezčí rána. Odjezd  byl stanoven na šestou hodinu a když rafičky na kostele sv. Jakuba stály v této pozici a náš dopravní prostředek nikde, vedoucímu zájezdu, p. Protivínskému vyskočily  mírné vrásky na čele. Naštěstí krátce po šesté  autobus dorazil. Velmi rychle nás vcucl do svých útrob  vyjíždíme  směr Praha. Cesta příjemně ubíhala i když o cestování po naší dálnici se zrovna nedá řict, že je příjemná. Naštěstí ve zúženích nás nečekaly kolony a tak při zastávce na odpočívadle Melikana zbyl čas i na kafíčko. Cestou dále k cíli naší cesty mizel mlžný závoj a Štiřín nás uvítal sluníčkem………       a obrovským davem lidí, kteří přijeli za stejným cílem, prohlédnout si  rozkvetlý park, krásný zámek a v neposlední řadě si poslechnout odborníka na "květenu", pana       Dr. Větvičku. Kolem zámecké kašny se v devět hodin tísnilo tolik návštěvníků, že pořadatelé z toho byli "na větvi". Po krátkém uvítání si nás převzal pan Větvička a        s humorem sobě vlastním se bez problémů vypořádal s danou situací. Prošli jsme nádherně rozkvetlou  zámeckou zahradou, navštívili  zámek, který po celý rok slouží jako hotel s možností ubytování  a obdivovali ukázku výcviku dravých ptáků. Myslím, že nejvíce zaujal mořský orel jménem Pat, který při svých "vystoupeních" létal těsně nad hlavami diváků, a někdy i níž. Odpoledne jsme přejeli do Velkých Popovic, kde nás přivítal známý Kozel, tedy pivovar téhož jména. S vousatým kozlíkem se zde setkáte na každém rohu.  V pivovarské hospůdce jsme se posilnili a zájemci                o tajemství výroby žlutavého moku si prohlédli pivovar. Spokojeni s účelně naloženým sobotním časem jsme se v podvečer vrátili zpět do V.B.                                                                                                                               Dalším výletům, zdar!    Petr


Všem členům  SPT -

v rámci projektu "Dobrý soused" nám firma HARTMANN- RICO V.B. poskytla finanční dar  ve výši 10. 000 Kč. Finanční částku převzal symbolicky předseda SPT p. Dvořák   a bude připsána na náš účet.                                                                          Petr Mudrák


Zájezd SPT v sobotu 2. června 2018

Sobotní ráno nás uvítalo příjemnou teplotou a protože i "účastnící zájezdu" byli dochvilní, odjíždíme krátce po sedmé hodině směrem k našemu cíli, kterým jsou dnes  lázně Teplice nad Bečvou a město Hranice na Moravě. Cesta rychle ubíhá díky dobrému stavu dálnice tímto směrem a navíc je prokládána základními údaji o městech, které leží v blízkosti naší trasy, tedy o Rousínovu, Vyškovu, Olomouci a Lipníku nad Bečvou. Parkujeme autobus nedaleko lázní a jako první nás čeká prohlídka Zbrašovských aragonitových jeskyní. Název - Zbrašovské - je tu proto, že obec Teplice n/B se až do roku 1959 jmenovala Zbrašov. Cestou k jeskyním jdeme po mostě a hnědá voda  Bečvy pod ním prozrazuje, že někde řádně zapršelo. Je velmi krátce před desátou hodinou a já se vstupenkou v ruce přemýšlím, kam se mně, až na pár jednotlivců, ztratili "účastníci zájezdu"??  Zabloudit vzhledem k dobrému značení je nemožné, most přes Bečvu je neporušený  a tak vidím v kalné vodě plavat , naštěstí, jen kačeny. Záhada.?! Ale kdeže, hned za mostem na nábřeží je obchůdek se suvenýry a ten se stává terčem "útoku" většiny dam. Jeskyně jsou unikátní, prohlídková trasa je nově opravena a tak se  po necelé hodině spokojeni loučíme s naší mladou průvodkyní. Nyní se již každý na svou pěst může kochat krásami lázní, které již desítky let léčí choroby srdce,astmatu a dalších neduhů.Napájíme se léčivou vodou a čteme jaké chemické prvky obsahuje… .….vždyť Šaratice je taky léčivá!!!  Teplo přešlo v dusno a přichází černé mraky, které vytváří na mém čele vrásky. Máme před sebou víc jak půl dne venku a vyhlídka na chození pod deštníkem se mně vůbec nezamlouvá. Naštěstí to byla jen "polední" přeháňka a když ve dvě hodiny vyrážíme po pěšině k Hranické propasti, svítí nám sluníčko. Klikatá cesta vede lesem, což je příjemné ale, do mírného kopce, což některým z nás bere kyslík  z plic. Na kopec se však dostaneme všichni, nikdo cestu nevzdal. Vítá nás oválná "díra" do matičky Země. Z prohlídkového místa je dole viděl zelené jezírko a nic nenasvědčuje tomu, že stojíme na okraji nejhlubší propasti se sladkovodní vodou na světě. Průzkumníci se dostali do hloubky 404 metrů  a ještě tam není dno. Hloubka je odhadována na 800 - 1000 metrů. Další průzkum vázne na finančních možnostech, ale snad se v dohledné době zase rozběhne. V informačním centru umístěném v bývalé vlakové čekárně si prohlížíme video potápěčského průzkumu propasti. Zajímavé a nezbývá než říci…klobouk dolů!!!!  Město Hranice nás vítá vysokými obrannými valy, které sloužily k ochraně města a dnes je pod nimi také příjemná kavárna. Procházíme s průvodcem zámeckou zahradou a po schodech se dostáváme na  velké náměstí, jehož dominantou je uprostřed stojící kostel Stětí s. Jana Křtitele. Procházíme pěkně upravené ulice a celkově na nás působí Hranice jako město, které má návštěvníkům z hlediska historického co nabídnout. Kavárnička pod hradbami nás osvěží na těle a tak spokojeni odjíždíme .

                                                                          Za spokojené členy zájezdu, Petr Mudrák          


Výbor SPT přeje svým členů i příznivcům krásné prázdniny. Po nich se na Vás zase těšíme!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale i o prázdninách se zde mohou objevit informace,tak se občas "kukněte"


Zájezd na Slovensko 9.září 2018

A jedeme na výlet!! V neděli 9.září 2018 Vás výbor SPT zve na zájezd, který nás zavede tentokrát  na Slovensko. Prohlédneme si krásné město Trnavu, navštívíme zámek a muzeum v Dolnej Krupej a dále nás čeká zámek Smolenice. Cena zájezdu je pro členy 280,- Kč, ostatní 380,-Kč. Odjezd  z V.B. v 6,45 hod. Nezapomeňte si, kromě dobré nálady,  přibalit  pár Eur na zmrzlinu, pivčo či dobrý oběd. Důležité jsou také osobní doklady, jedeme do "ciziny". Při zápisu na zájezd u p. Buriana nahlaste rodné číslo pro cestovní pojištění, které za Vás uhradíme. A také POZOR - tentokrát je to NEDĚLE!!!!                                                   Těšíme se na Vás, Petr

 


1.září 2018

SPT a Senioři  V.B. Vás  zvou na vzpomínkovou akci v rámci "Dnů obce" a 100. výročí vzniku ČR s  názvem "Bítýška včera a dnes" . Sejdeme se ve 14. hodin  před obchodem COOP  a  vzpomeneme na to, jak vypadala obec před xx léty. Máme nachystané fotoalbum s místy, které jste znali jako děti a  které již dnes vypadají úplně jinak.                                                                    Těšíme se na Vás, Petr           


Zájezd  do Znojma v sobotu 13.10.2018

Zájezd do města vína, Znojma.

Spolek přátel tělovýchovy připravil pro své členy i ostatní zájemce pohodový zájezd do krásného královského města Znojma. V klidu a pohodě si můžete projít památky města, navštívit kavárničku či vinárnu, shlédnout z radniční věže okolí Znojma,  a dále jsou pro Vás přichystány tyto aktivity:Prohlídka zajímavého muzea motorizmu, kde nejsou pouze auta a motocykly, ale také  hračky, kočárky, traktory, jízdní kola  a další artefakty. Muzeum je skutečně krásně uděláno, doporučuji. Otevřeno je od 9,00 hodin. Komentovaná prohlídka chrámu  sv. Mikuláše p. farářem Bartošem  je domluvena na 11 hodinu a bude trvat asi 45 min. (První zmínky o kostele jsou z roku 1100).  Můžete vystoupat na radniční věž a pokochat se pohledem na Znojmo a okolí.  Cena vstupenky je 25,- Kč Otevřeno je od 10,00 do 12.30 a od 13,00 do 16.00 hodin .Na 14,00 hodin je pro 25 zájemců nachystána Expozice pivovarnictví v pivovaru Hostan v délce 1 hodiny. V 16.00 hodin čeká na  zájemce o strašidelno  znojemské podzemí. Na tuto výpravu je třeba vzít teplé oblečení, protože prohlídka trvá 1 hodinu a v podzemí je cca 7 °C. Z této nabídky si můžete vybrat jen některé a po další čas relaxovat ve vybrané občerstvovně, nebo čas věnovat prohlídce města, ale také můžete absolvovat  všechny nabízené akce. Rozhodnutí je jen na Vás.  Město Znojmo nabízí nevšední zážitky  a Vy budete mít krásně prožitou sobotu.

Kdy?: v sobotu 13.října 2018

Za kolik?:   člen SPT 200,- Kč / ostatní 250,- Kč

Odjezd z V.B. : 7, 15 hodin   /  příjezd cca 19 hod Těšíme se na Vás, výbor SPT , Petr


Divadlo podzim /  zima 2018 

S přicházejícím podzimem nastává i sezona divadelní. SPT zve své členy i ostatní zájemce do MdB  na muzikál BIG.  A to v sobotu  10. listopadu 2018  ve 14.00 hodin. Odjezd autobusu ve 13. hodin z V.B.  Cena: člen SPT 419,- Kč / ostatní : 610,-  Kč. Vstupenky si můžete  objednat  oproti platbě u p. Buriana.                                                  Těšíme se na Vás, výbor SPT  , Petr             


Zájezd do Znojma 13. 10. 2018.

Bývalé královské město nás přivítalo příjemným ránem. Vystoupili jsem před museem Motorizmu a hned mohli obdivovat lokomotivu na kolejích s mašinfírou. Za lokomotivou právě přistál Mig 15, ale to byl jen slabý čajíček z toho, co  na nás čekalo uvnitř. Krásně uspořádané exponáty včetně dobových reklam, dětské kočárky, které většinu z nás vozily,hračky s kterými jsme si hráli. A kde dnes uvidíte jak elektrikář leze na  sloup pomocí háků na botách? Prostě paráda. Jako další nás čekala komentovaná prohlídka  sv. Mikuláše, jednoho z nejstarších kostelů ve Znojmě. Seznámili jsme se nejen s jeho historií, ale také s dějinami Znojma. V Expozici pivovarnictví jsme se dozvěděli nejen jak se zde pivo vařilo, ale také jak je to s vařením piva ve Znojmě v dnešní době. To vše nám vtipnou formou prozradil šikovný mladý průvodce. Prošli jsme se také znojemským podzemím, a přes to, že nás mladý a rovněž velmi vtipný průvodce upozorňoval na opatrné procházení nízkými chodbami, mám na hlavě šrám a bouli. Zadařilo se. V čase mezi jednotlivými expozicemi jsme se "kochali" krásným královským městem, protože počasí nám skutečně přálo. Sluníčko hřálo tak akorát, obloha bez mráčku a vítr trénoval na podzimní pouštění draků. Pohled z ochozu kavárny hradu na stříbrnou stužku řeky Dyje v hloubce pod ním byl skutečně krásný. V podvečer jsme se s městem rozloučili s myšlenkou, že návštěvu určitě  zopakujeme.                                                                               Petr


SPT  zve všechny své členy na vánoční koncert  Tišnovského komorního orchestru, který nás potěší v předvánočním čase krásnou hudbou. Tak si přijďte odpočinout od vánočního shonu!!  Koncert se koná 13.12.  v  sále ZUŠ od 18,30 hod. Vstupné nechali pořadatelé na nás, ale určitě se nenecháme zahanbit a sáhneme do váčku pro pár zlatek, vždyť je čas "obdarování"!!!!!                                               Zdraví všechny, Petr      

         


POZOR,POZOR,POZOR!!!

Zveme všechny své členy na VÝROČNÍ ČLENSKOU SCHŮZI, která se koná dne 11. ledna 2019 v hospůdce U Václava.  Zhodnotíme loňský rok, dáme si něco na zub a hlavně!! ....zase se setkáme!!    Čas setkání je určen na 18.00 hodin .   Těšíme se na Vás!   výbor SPT.

                                                  

  

       

 

 

  

 

Náhledy fotografií ze složky 2017 Beskydy