hlavní jídla
Zdravé plněné brambory
4 velké brambory, 2 lžíce margarínu, 3 lžíce zakysané smetany, 1/2 šálku konzervovaných červených fazolí, 2 jarní cibulky, 2 lžíce koriandru, 1 šálek nastrouhaného čedaru, mořská sůl, mletý černý pepř
Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C. Brambory důkladně vydrhneme a každý zvlášť zabalíme do alobalu a pečeme je asi 1 hodinu. Potom je vyjmeme a necháme je asi 20 min.chládnout. Po vychladnutí seřízneme shora asi 1 cm a lžičkou zevnitř vybereme asi 2 lžíce dužiny, kterou vložíme do mísy. Do této pak přidáme margarín a vytvoříme hladkou směs. Poté přidáme zakysanou smetanu, okapané a propláchnuté fazole, jarní cibulku nakrájenou na tenké plátky, koriandr a 1/2 šálku čedaru. Osolíme, opepříme a dobře promícháme, aby se včechny suroviny spojily. Vydlabané brambory plníme připravenou směsí, posypeme zbylým sýrem, naskládáme na plech a pečeme 25-30 min. dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.
zdroj: www.imponline.cz
Zapečené brambory na ruský způsob
4 brambory, margarín, nebo slanina na vymazání formy, 1 stroužek česneku, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce parmazánu, 1/2 lžičky sušené majoránky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mleté papriky
V hrnci uvedeme vodu do varu a mezitím oloupáme brambory. Jakmile začne voda vařit, vložíme do ní brambory, zakryjeme pokličkou a odstavíme na 20 minut. Poté je scedíme a necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 180°C a vymažeme zapékací mísu lehce tukem. Brambory nastrouháme nahrubo a v míse je smícháme s prolisovaným česnekem, zakysanou smetanou, parmazánem, majoránkou, pepřem a 1/2 lžičky papriky. Připravenou směsí naplníme zapékací formu a posypeme zbytkem papriky. Zapékáme 45 min. dozlatova. Jsou výborné k pečenému, nebo grilovanému masu.
zdroj: www.imponline.cz
Bramborové šišky
800 g brambor, 2 vejce, 80 g krupice, 200 g polohrubé mouky, trochu soli,
Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme ( jdou lépe loupat, než když vychladnou). Poté je nastrouháme na jemném struhadle, nebo pomeleme na mlýnku. Přidáme k nim vejce, krupici, polohrubou mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto. Z něj na pomoučeném vále uděláme tenké válečky, které krájíme na malé kousky a v dlani z nich vytváříme šišky. Tyto pak vložíme do hrnce s vroucí vodou, opatrně promícháme ode dna a vaříme asi 5 minut ( do té doby, než vyplavou na povrch). Scedíme a můžeme je podávat s mletým mákem, perníkem, opraženou strouhankou, posypané mletými ořechy a podle chuti osladíme moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.
Bramborové šišky s vejci
bramborové šišky, vejce, cibule, olej, sůl, pepř
Pokud Vám zůstanou bramborové šišky z předchozího receptu je možné je upravit následujícím způsobem. Na pánvi rozehřejeme olej na který dáme pokrájenou cibuli a lehce orestujeme. Přidáme na kousky nakrájené šišky, opražíme dozlatova a zalejeme rozšlehanými vejci. Osolíme, opepříme a podáváme.
Brambory s bazalkou
800 g brambor, olej, 3 stroužky česneku, bazalka, mletý pepř
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na větší pánvi zpěníme prolisovaný česnek, přidáme brambory, osolíme, opepříme a za stálého míchání osmahneme. Podáváme posypané jemně nasekanou bazalkou.
Dušené brambory s rajčaty
3/4 kg brambor, 1/2 kg rajčat, máslo, 1 větší cibule, sůl, pepř, petrželová nať
Na velké pánvi osmažíme na másle drobně nakrájenou cibuli, přidáme syrové na kostky nakrájené oloupané brambory a podusíme je do změknutí. Poté přidáme spařená oloupaná rajčata, nakrájená na kousky, osolíme, opepříme a uvedenou směs ještě chvíli podusíme. Podle chuti přidáme buď ocet, nebo trochu cukru. Podáváme ozdobené jemně nasekanou zelenou petrželkou.
Brambory na kyselo
3/4 kg brambor, 1 větší cibule, máslo, sůl, 2 kuličky nového koření, bobkový list, 4 kuličky pepře, 1/4 l mléka, nebo smetany na vaření, hladkou mouku, žloutek, ocet, petrželová nať, nebo kopr či pažitka
Ve větším hrnci, nebo pánvi na másle zesklovatíme nadrobno pokrájenou cibuli a přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Podlijeme trochou vody, osolíme, přidáme koření a pod pokličkou dusíme. Jakmile jsou brambory měkké, zalijeme je mlékem, nebo smetanou ve které jsme předtím rozšlehali mouku a za občasného míchání dovaříme. Těsně před podáváním zamícháme žloutek, dochutíme octem a posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželkou, nebo podle chuti pažitkou či koprem.
Zapečené brambory s brynzou
1 kg brambor, 1/4 kg brynzy, 3 vejce, 10 dkg slaniny, 1/4 l mléka, máslo, sůl
Brambory oloupáme a uvaříme v osolené vodě. Mezitím si na pánvi zlehka osmažíme slaninu nakrájenou na kousky. Pokrájené uvařené brambory vrstvíme do vymaštěného pekáčku, na ně dáme brynzu zředěnou částí mléka a poté slaninu. Uděláme několik vrstev a dáme krátce zapéct do trouby. Poté zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a povrch pokapeme máslem. Vhodnou přílohou je hlávkový salát.
Francouzské brambory se zeleninou
750 g brambor, 10 dkg zeleného hrášku, 10 dkg květáku, 10 dkg kukuřice (mražená, sterilovaná), 70 g mrkve, 10 dkg celeru, 70 g petržele, máslo, 10 dkg slaniny, 1 velká cibule, 1,5 dcl mléka, 2 vejce, sůl, pepř, petrželová nať
Brambory uvaříme ve slupce, oloupáme a necháme vychladnout. Zeleninu očistíme a uvaříme ve vodě tak, aby nebyla rozvařená. Scedíme ji a nakrájíme na kousky. Na části másla opražíme nakrájenou slaninu, přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Tuto směs přidáme k zelenině a bramborám, které jsme po vychladnutí nakrájeli na plátky ( já je protlačím přes mřížku na bramborový salát). Vše zlehka promícháme, přidáme sůl, pepř, pokrájenou petrželovou nať a vysypeme na vymaštěný plech a zvolna zapékáme. Když je směs lehce zapečená, zalijeme ji vejci rozmíchanými v mléce a dozlatova dopékáme. Podáváme se zeleninovým salátem.
Dušené brambory s pórkem a sýrem
60 dkg brambor, 30 dkg pórku, olej, sůl, mletý pepř, lžíce nasekané petrželové natě, zeleninový vývar ( pokud nemám nahrazuji libečkem), 4 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme očištěný, na kolečka nakrájený pórek a zpěníme. Brambory oloupeme, nakrájíme a vmícháme k pórku. Osolíme, opepříme a za stálého míchání osmažíme. Poté přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať, podlijeme zeleninovým vývarem ( pokud jej nemáte-vodou a přidejte snítku libečku) a pod pokličkou za občasného míchání dusíme do měkka. Těsně před podáváním vmícháme tvrdý sýr, zamícháme a můžeme podávat s čerstvou zeleninou.
Bramborové karbanátky se zeleninou
asi 1/2 kg brambor, 25 dkg zeleniny ( mrkev, petržel, celer ), 2 žemle, 2 lžíce mléka, máslo, 2 vejce, strouhanka, sůl, pepř, 1 cibule, lžíce nasekané zelené petrželky, olej,
Brambory uvaříme ve slupce, zeleninu očistíme a uvaříme v troše vody. Uvařené brambory a zeleninu po vychladnutí nastrouháme, nebo umeleme na masovém strojku ( já ji dnes sekám v ručním sekáčku - nevleze se do něj sice moc, ale je to rychlejší ). Stejně tak zpracujeme žemle namočené v mléce, přidáme sůl, pepř, žloutky, posekanou cibuli a nadrobno nasekanou zelenou petržel. Zamícháme a podle potřeby přidáváme strouhanku. Směs důkladně prohněteme a poté z ní tvarujeme karbanátky, které ještě obalíme rozšlehanými bílky a strouhankou. Smažíme z obou stran v oleji do zlatava.
Bramborový prejt
asi 1 kg brambor, máslo nebo sádlo, 1 cibule, 4 lžíce škvarků, pepř, sůl, nové koření, kmín, pažitka
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříne v osolené vodě spolu s kmínem. Ve větší pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme brambory, dochutíme solí, pepřem a novým kořením, přidáme škvarky, promícháme a chvilku opékáme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou zelenou petrželkou a vhodnou přílohou je salát z červené řepy.
Dušené brambory s kapustou
asi 3/4 kg brambor, 1 větší cibule, 40 dkg kapusty, máslo, mouka, sůl, pepř, polévkové koření
Na hlubší pánvi orestujeme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou kapustu, podlijeme a chvilku podusíme. Přidáme mezitím oloupané syrové brambory pokrájené na kostičky, zamícháme a dusíme doměkka. Jakmile jsou brambory měkké, směs zlehka zaprášíme moukou a necháme přejít varem. Osolíme, opepříme a dochutíme polévkovým kořením.
Bramborové chlupaté knedlíky
70 dkg brambor, 35 dkg kyselého zelí, 25 dkg hrubé mouky, 1 vejce, 1 velká cibule, sůl, kmín,
Brambory oloupeme a syrové nastrouháme. Necháme je asi 15 min. odstát a poté je lehce přitlačíme rukou a přebytečnou vodu slijeme. Do scezených nastrouhaných brambor přidáme vejce, mouku, osolíme a dobře promícháme. Z připraveného těsta tvoříme lžící knedlíky, které v namočených dlaních vytvarujeme a vkládáme do vařící osolené vody. Zlehka zamícháme, abychom knedlíky uvolnili ode dna a obracíme, aby se dobře provařily. Nejdříve zavaříme jeden knedlík, abychom zjistili tu správnou dobu vaření. Mezitím můžeme podusit kyselé zelí, které podle potřeby osolíme a ochutíme kmínem. Pokud je zelí příliš kyselé, přisladíme. Scezené uvařené knedlíky vložíme do připraveného zelí a podáváme s osmaženou cibulku. Lze podávat i omaštěné škvarky se sádlem.
Zapečené brambory se smetanou a nivou
6 větších brambor, 10 dkg šunky, 10 dkg nivy, 1 smetana na vaření, 1 vejce, máslo, sůl, kmín, máslo
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Mezitím nastrouháme nivu a vmícháme ji spolu s nakrájenou šunkou a vejcem do smetany. Zapékací mísu vymastíme máslem, poklademe do ní na plátky nakrájené oloupané brambory, osolíme a posypeme kmínem a celé přelijeme připravenou smetanovou směsí. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 15 minut.