hlavní jídla
Dušený květák na smetaně
1 větší květák, 1/4 zakysané smetany, hladká mouka, máslo, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, sůl, lžíce petrřelky, nebo kopru,
Květák nejprve vložíme do vroucí vody a uvaříme do poloměkka. Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou částečně zředíme vývarem z květáku a pak smetanou. Dobře rozšleháme, přidáme koření a necháme povařit. Hotovou omáčku přecedíme a přidáme na růžičky rozebraný květák. Dochutíme sekanou petrželkou, nebo koprem a podáváme s vařenými brambory. Pro vylepšení můžeme do omáčky vložit vařená nakrájená vejce.
Zadělávaný květák s muškátovým oříškem
1 větší květák, 1 žloutek, máslo, mouka, muškátový oříšek, sůl, 1/4 l mléka, nebo smetany na vaření, zelená petrželka
Květák vložíme do vroucí vody, uvaříme do poloměkka a scedíme. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou zředíme vývarem z květáku, dobře rozšleháme, ochutíme solí a dle chuti nastrouháme muškátový oříšek. Dobře provaříme a do takto připravené omáčky vložíme na růžičky rozebraný květák a ochutíme jemně nasekanou petrželkou a můžeme podávat. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Květákové smaženky
1 větší květák, 2 vejce, 15 dkg krupice, sůl, pepř, olej na smažení
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Po scezení jej rozmačkáme na kaši, do které následně přidáme vejce, krupici a dle potřeby ještě osolíme. Necháme necelou hodinu odstát, aby krupice dobře nabobtnala. Z takto připraveného těsta poté lžící vykrajujeme malé kousky, které smažíme z obou stran dorůžova. Podávat můžeme jak s vařenými brambory, tak pouze se zeleninovým salátem.
Zapečený květák v sýrové omeletě
1 střední květák, 8 vajec, 20 dkg tvrdého sýra, sůl, máslo, petrželová, nebo celerová nať,strouhanka
Květák vložíme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka a necháme okapat. Poté jej rozebereme na jednotlivé růžičky, které vkládáme do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Z bílků si ušleháme pevný sníh, lehce do něj vmícháme žloutky a 3/4 nastrouhaného tvrdého sýra, nasekanou zelenou petrželku, nebo celerovou nať a připravenou směsí potřeme květák. Celé potom posypeme zbytkem nastrouhaného tvrdého sýra a dáme zapéct do středně vyhřáté trouby. Jako přílohu můžeme podávat opečené brambory a zeleninový salát.
Květákové kroketky
1 větší květák, 3 vejce, 80 g tvrdého sýra, strouhanka, sůl, petrřelka,olej
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme dobře okapat. Poté jej rozmačkáme, přidáme žloutky, strouhaný sýr, jemně nasekanou zelenou petrželku a podle potřeby strouhanku. Zamácháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků. Z takto připravené směsi tvoříme kroketky, které obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší.
Zapečený květák se šunkou
1 větší květák, 1/4 l mlíka, nebo smetany na vaření, 4 vejce, 10 dkg šunky, 10 dkg tvrdého sýra ( může být i uzený ), hladká mouka, máslo, sůl, pepř
Květák vložíme do vroucí vody, uvaříme doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Poté jej nasekáme na drobné kousky. Z másla a mouky si připravíme jíšku, zředíme ji mlékem či smetanou a podle potřeby můžeme malinko dolít vodou. Dobře rozšleháme, necháme povařit a odstavíme. Do částečně vychladlé omáčky vmícháme žloutky, nasekaný květák a šunku pokrájenou na malé kousky. Ochutíme solí a pepřem a nakonec zlehka přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Takto připravenou směs vložíme do zapékací mísy, vymazané tukem a dáme zapéct do vyhřáté trouby. Upečený nákyp při podávání posypeme nastruhaným tvrdým sýrem.
Květák na italský způsob
1 květák, konzervovaná rajčata, 2 stroužky česneku, olivový olej, parmazán, zelená petrželka, pepř, sůl, oregano, bazalka, tymián,
Na olivovém oleji krátce orestujeme česnek nakrájený na plátky a přidáme syrový květák rozebraný na růžičky. Opečeme, přidáme nasekanou petrželku a podlijeme vodou. Osolíme, přidáme bylinky a konzervovaná rajčata a dusíme doměkka. Podáváme posypaný nastrouhaným parmazánem.