Jdi na obsah Jdi na menu

Filmové triky

7. 5. 2012

Jedná se o vytváření filmových triků a kompozicí, skládání jednotlivých natočených nebo počítačem vygenerovaných záběrů dohromady.Pokud se vytváří složitější trik, v přípravné fázi je nejprve třeba vytvořit kreslený storyboard – tedy scénář, v němž se nakreslí, jak budou záběry následovat po sobě, postavení kamery a další základní věci.

Matte painting (dokreslování pozadí) kombinace filmového obrazu a obrazu domalovaného nebo zčásti skládaného z fotografií. 

matte.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klíčování tato technologie, se používá v případech, kdy je natočený objekt či postavu třeba vyjmout a zasadit do jiného záběru (například herce je třeba zasadit do nějaké počítačem vygenerované krajiny).Potom, při zpracování v počítači, se pomocí klíčovací barvy vygeneruje maska herce a to je pak  možné použít do jakéhokoli záběru.

 Digital matte painting (digitální dokreslovačka) Kreslí se pomocí tabletu v kreslícím programu – např. Photoshop. Ruční kreslení do záběrů je žádoucí také z toho důvodu, že výsledná kompozice působí daleko přirozeněji. 

images.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motion capture (zachycení pohybu)roboti,elfové atd.. jsou rozpohybována pomocí systému motion capture.Herec si navleče speciální oblek s několika desítkami senzorů, a počítač pak zachycuje každý jeho pohyb.Figurka vymodelovaná v počítači opakuje pohyby herce,a proto celková animace  působí přirozeně.

motion_capture_1.jpg