Jdi na obsah Jdi na menu

Krátce k umění meditace

Meditace má dva základní aspekty - zastavení (upokojení) a vidění (pochopení).

Skutečná meditace není ani pouhým klidem, ani pouhým poznáním. Měla by být vždy obojím. Bez klidu nemá poznání hloubku, bez pochopení nemá klid trvalost. 

 

285854470_1075558863317413_3743392215127503636_n.jpg

FOTO: @yrsnakelv - Kamishikimi Kumanoimasu Shrine

 

Proto se často říká, že cesta (tao) meditace není ani snadná, ani obtížná. Překračuje jak pouhou nečinnou pasivitu, tak stres usilování (o osvícení a štěstí všech bytostí). Meditační proud by měl plynout mezi nimi jako mezi břehy řeky.

Je to jako milování - hledáme jistou jemnost mezi příliš velkou touhou a... ničím.

 

Jen ve spojení obou tváří meditace, klidu a poznání, odhalujeme svůj střed a pravou podstatu všech věcí.

To je zcela přirozená a spontánní realita osvícení ("Boží" přítomnosti), která je s námi stále a nikdy se nemění. Ani s našimi myšlenkami, pocity a činy, dobrými a špatnými. Ty ji mohou jen překrýt, nikdy ne zničit.

 

buddha-g70a3a350b_1920.jpg

 

Boží Láska nás nezavrhuje za naše chyby, ale o to více své děti miluje a snaží se nám pomoci z utrpení ke štěstí.

Buddha nás neopouští kvůli našemu neklidu a zmatku, ale o to jasněji nám zjevuje, že i za nejčernějšími mraky mysli je stále modré nebe plné zlatých hvězd. Pokud to dovolíme a sami chceme vidět.

 

Ale i ty chyby a mraky jsou přirozeností života! Když víme, odkud se berou, kam směřují a co je vždy za nimi, nemusíme se jich už tolik bát a můžeme si začít více užívat jejich tajemného smyslu a krásy, světla i stínu ...   

 

"Cílem meditace není naše myšlenky a pocity kontrolovat, cílem je naučit se je s pochopením pozorovat. Když to uděláme (když se vzdáme snahy ovládat své myšlenky a emoce), paradoxně tím nad námi ztratí svou moc."

~ Trading Composure 

ZDROJ: Jan Blahůšek ~ Rozšířené vědomí