Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chobolovy Bučovice

14. 8. 2015

Jako sběrateli grafiky se mi občas stane, že když se probírám grafickými listy v antikvariátech nebo všelijakými "krámy" v různých vetešnictvích, podaří se mi narazit na výtvarná díla vztahující se k našemu regionu; nezřídka jde o záležitosti již v podstatě zapomenuté, anebo alespoň nepříliš často připomínané.

Tak tomu bylo i počátkem srpna 2015, kdy jsem se na svých prázdninových cestách zastavil v zámeckém vetešnictví v Martinicích u Dolních Kralovic jihovýchodně od Benešova ve Středočeském kraji. Narazil jsem zde na lept se siluetou povědomé stavby. Při bližším pohledu jsem zjistil, že grafik na tomto leptu zachytil Bučovice s jejich dominantou - zámkem. Dílo je datováno rokem 1954 a signováno autorem, jímž je Ladislav Chobola.
bucovice1.jpg

Ladislav Chobola se narodil v 5. července 1913 v Bučovicích. Zde také v roce 1933 maturoval na místním gymnáziu. Jeho třídním profesorem byl Ladislav Polouček, taktéž bučovický rodák, profesor češtiny a francouzštiny a nepřehlédnutelná osobnost místního kulturního dění, režisér a scénograf tehdy nesmírně kvalitní zdejší ochotnické scény - celá řada jeho studentů se později stala významnými osobnostmi českého a moravského dramatického umění. V Chobolově maturitním ročníku jen tak mimochodem čteme mezi absolventy rovněž jméno Zdeňky Stavinohové, pozdější vynikající znalkyně francouzského jazyka a literatury a dodnes nepřekonatelné překladatelky Malého prince od A. de Saint-Exupéryho.

Ladislav Chobola po maturitě vystudoval obor kresba na ČVUT v Praze, jako pedagog následně působil na Moravskobudějovicku a Kroměřížsku a na Katedře Výtvarné výchovy tehdejší Univerzity J. E. Purkyně (dnes Masarykova) v Brně. Byl uznávaným teoretikem výtvarné výchovy a v tomto oboru i publikoval. Dodnes nejznámějším Chobolovým publikačním počinem zůstává pravděpodobně metodická příručka "Výtvarná výchova v 6. ročníku", která se dočkala hned několika vydání.
big_vytvarna-vychova-6-rocnik-244109.jpgchobola-vv1.jpgchobola-vv3.jpg
Dalším odborným textem byla například "Psychologická hlediska výtvarné výchovy" z roku 1973 nebo "Dětský kresebný projev a klasikové jeho teorie" z roku 1975. Kromě toho se Chobola pochopitelně věnoval i vlastní malířské a grafické tvorbě - zdá se, že jeho doménou byl plenér. chobola-akvarel.jpg

Ladislav Chobola zemřel v Brně 8. 3. 1986.            

Radek Mikulka

 

Náhledy fotografií ze složky Ladislav Chobola, Bučovice