Jdi na obsah Jdi na menu
 

Skenování

Instalace programu pro skenování z přiloženého CD je popsána v manuálu. Manuál také najdete zde, v menu: Základní údaje - manuál.

Po nainstalování a restartu počítače se na ploše objeví ikona s názvem Photo Impression 6. Zapojíme skener a klikneme na tu ikonu. Otevře se okno pro procházení počítače, jehož možnosti nejsou v manuálu bohužel popsány a navíc je v angličtině. 02.jpg

Nás ale zajímá jen skenování a tak v levém horním rohu najdeme tlačítko Get Photos. Po jeho stisknutí se zobrazí okno pro nastavení:

03.jpg

V tomto okně lze nastavit jestli chceme skenovat do JPG nebo TIFF, u JPG kvalitu, dále soubor do kterého se snímky budou ukládat, předlohu z níž skenujeme: diapozitiv (Slide), čb negativ (Negative) nebo barevný negativ (B&W Negative) a barevnou hloubku a rozlišení. (porovnání nastavení viz. dále)

Při prvním spuštění klikneme na Calibrate a počkáme až se přístroj nastaví. Při opětovném spouštění již kalibrace není nutná.

Klikneme na Acquire a otevře se již okno pro skenování.

04.jpg

Toto okno je velikostí pouze asi na čtvrtinu monitoru a bohužel nejde zvětšit. V horní části je "filmový pás" v němž uvidíme oskenované snímky. Vlevo je hlavní okno snímače. V něm vidíme obrázek který vsouváme do skeneru a je zde potřeba jemným posunem zásobníku nastavit obrázek tak aby vlevo ani vpravo nebyl pokud možno černý okraj. Poté počkáme asi pět sekund až skener nastaví jas a pak buď zmáčkneme tlačítko na skeneru nebo klikneme na tlačítko Snap Shot. Doporučuji Snap Shot, protože při zmáčknutí tlačítka na skeneru by mohlo dojít k záchvěvu skeneru a posunu zásobníku. A stačí opravdu málo!

Poté co se skenovaný snímek objeví nahoře ve filmovém pásu, můžeme vsunout další snímek. V pravém menším okně se zobrazuje naposledy oskenovaný snímek.

06.jpg

Takto můžeme oskenovat jeden až dvanáct snímků a poté je z paměti skeneru musíme uložit do PC stisknutím tlačítka Transfer. Pokud tak neučiníme, bude třináctým snímkem naše práce ztracena, takže pozor na to! Snímky se uloží do vybrané složky a v ní si snímky můžeme již prohlédnout.

Skenovací okno má ještě tlačítko: Color / Brightness. Po kliknutí se otevře okno pro nastavení jasu a barev:

05.jpg

 

V tomto nastavení se dá leccos zlepšit, nicméně úprava obrázku je ztížena tím, že upravovaný obrázek je malý a změny jsou tak špatně patrné. A pokud obrázek upravíme, pak uložíme, v prohlížeči PC ho prohlédneme, zjistíme že něco chtělo nastavit víc či míň a celý proces opakujeme, pak si na úpravu obrázků z dovolené budeme muset vzít druhou dovolenou.

Nastavení rozlišení a barevné hloubky

Toto nastavení nám umožňuje nastavit dvanáct kombinací. Pokud zvolíme formát JPG, máme možnost barevné hloubky pouze 24, ale zase můžeme zvolit čtyři stupně kvality. Pokud zvolíme hloubku 48, automaticky se navolí formát TIFF. Zdálo by se, že je samozřejmě nejlepší nastavit co nejvyšší kvalitu, ale problém je v tom, že čím vyšší kvalita, tím více místa na disku snímek zabere.

Standardní nastavení od výrobce pro diapozitivy: JPG - 24 - 1800  nám dá velikost snímku 200 až 400 kb. Pokud zvolíme nejvyšší kvalitu TIFF - 48 - 3600  budeme potřebovat na jeden snímek přes 100 MB. Příkladem přiložená tabulka:

07.jpg

Zkusil jsem skenovat stejný snímek na všechny možnosti pro porovnání. Jde o diapozitiv koupený v obchodě v Holandsku, takže lze předpokládat původní vysokou kvalitu snímku.

jpg---24---1800---low.jpg

Ani na monitoru počítače není vidět téměř žádný rozdíl. Zde nemá cenu zobrazovat malé snímky, tak všechny verze JPG mimo té nejvyšší a TIFFů najdete ve fotoalbu ve složce: Porovnání vlastností, odkud je můžete stáhnout v plné velikosti a porovnat sami. Nejvyšší kvalitu JPG a TIFF bohužel tyto stránky nedovedou načíst. Nyní si alespoň ukážeme rozdíl v nastavení ve výřezu daného snímku.

formát - hloubka - rozlišení - kvalita

JPG - 24 - 1800 - Lowvyrez---jpg---24---1800---low.jpg

JPG - 24 - 1800 - Normalvyrez---jpg---24---1800---normal.jpg

JPG - 24 - 1800 - Highquestvyrez---jpg---24---1800---highquest.jpg

JPG - 24 - 3600 - Highquestvyrez---jpg---24---3600---highquest.jpg

TIFF - 48 - 3600vyrez---tiff---48---3600.jpg

A pro srovnání výřez z diapozitivu skenovaného na skeneru HP 3670

JPG - 24 -  skener HP 3670vyrez---jpg---24----skener-hp-3670.jpg

Jak vidět, rozdíl mezi nejhorším JPG až nejlepším TIFF nastavením je téměř nulový. Pokud je nejlepší JPG nebo TIFF v něčem lepší než nejnižší nastavení JPG, pak jistě v neprospěch nejlepšího nastavení rozhodne velikost v MB.

Takže jsem zůstal u nastavení výrobcem: JPG - 24 - 1800

Skenování bez Photo Impression

Měl bych také zmínit možnost skenování bez použití programu Photo Impression. Jednoduše zapojíte skener do USB, otevřete "Tento počítač" kde se skener zobrazí jako další připojené zařízení. To rozklikněte a zobrazí se okno z něhož lze rovnou skenovat. V mém případě okno vypadá takto:

skenovani-z-pc.jpg

Jde o normální Windousácké okno jehož převážnou část zabírá skenovaný snímek. To má výhodu v tom, že snímek se dá ve skeneru přesněji nastavit aby nebyl vidět žádný černý okraj. Až skener snímek ustálí, klikněte vlevo nahoře na "Nový snímek". Snímky se ukládají dolů pod zobrazovací okno a odtud je můžete zkopírovat či vyjmout do zvolené složky.

Toto skenování dává snímkům trochu jiné barevné podání než skenování v programu Photo Impression, ale nemohu tvrdit, že barvy jsou lepší. Co se týká přesvětlování o němž píši v sekci Diapozitiv, tak problém zůstává i zde, možná je i horší. Nevýhodou skenování tímto způsobem je to, že zde není žádná možnost úprav barev jako v programu Photo Impression. To je také důvod, proč jsem toto skenování pouze vyzkoušel a vrátil jsem se ke skenování ve výše uvedeném programu.

Příklad snímku skenovaného jen v PC a v Photo Impression:

PC                                                                                        Photo Impression 

01---z-pc.jpg   02---z-konigu.jpg

02---z-hp-3670---upraven.jpg

Jak na první pohled vidět, sken z PC má o hodně přirozenější barvy, hlavně zeleně stromů, ale je velmi přesvětlen. Sken z Photo Impression je dost tmavý, ale jsou vidět detaily, které sken z PC nedává. Například na skenu z PC nelze vůbec přečíst nápis: Horská dráha. Na skenu z Photo Impression ano. Je ale nějak moc do červena. Asi nejlepší snímek je z HP 3670. (dole vlevo) Ten však oproti předchozím snímkům zabírá asi pětkrát více místa na disku.

Tyto snímky najdete ve fotoalbu v záložce: "Porovnání vlastností".