Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejčastěji používané druhy licencí

 

a)    OEM software
Velmi často se při koupi nového počítače setkáte s nabídkou tzv. OEM programů. Jsou to zcela normální nové verze programů, které jsou avšak nabízeny pouze současně s novým hardwarem za sníženou cenu.
 
b)    Komerční (proprietární) verze programů
Majitelé komerčních programů poskytují koncovým uživatelům za úhradu licenci k užívání těchto programů strany. Zdrojový kód těchto programů je uzavřený, uživatel neví, jak program vlastně funguje.
 
c)    Demoverze a zkušební verze programů
Demoverze jsou ostré programy, které mají zablokované některé funkce, často ukládání souboru na disk a tisk. Dodávají se zdarma nebo za malý poplatek. V demoverzi si můžete vyzkoušet funkčnost a ovládání programu, a získat tak podklady pro rozhodnutí, zda program koupit, nebo ne.
Zkušební (trial) verze většinou umožňují plnohodnotnou práci včetně ukládání i tisku, ale jen pro určitou dobu. Po uplynutí této doby program nelze spustit ani znovu nainstalovat. Opět máte, ještě lépe než v předchozím případě, možnost programu před jeho koupí důkladně vyzkoušet.
 
d)    Shareware
Program, který je rozšiřován formou shareware, si můžete nainstalovat, pracovat s ním a po určité době jste povinní zaslat jeho autorovi uvedený poplatek (tzv. registrační poplatek). Ten většinou nebývá velký, mezi 5 a 100 dolary.
 
e)    Freeware
Doslova lze název této skupiny programů přeložit jako volné zboží. Program, značená jako freeware, můžete používat a rozšiřovat zdarma, požaduje se pouze dodržování autorských práv. Nesmí se tedy zahrnovat do komerčně šířených programů a nesmí být změněn.
 
f)     Public domain
Je to skupina programů k volnému užití. Tyto programy lze používat, volně šířit i upravovat. Autoři se vzdávají některých svých práv k programu a nechají uživatele a s ním nakládat podle libosti.