Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beyonce Giselle Knowles

Beyoncé Knowles


Beyoncé Knowles
Beyoncé v roce 2011
Beyoncé v roce 2011
Základní informace
Rodné jméno Beyoncé Giselle Knowles
Narození 4. září 1981 (30 let)
USA Houston, Texas
Žánry R&B
Povolání zpěvačka, textařka, herečka, producentka, režisérka, tanečnice, módní návrhářka
Aktivní roky 1990-
Vydavatel Columbia Records, Sony Urban Music
Příbuzná
témata
Destiny's Child, Jay-Z
Web Beyoncé
Podpis Beyoncé signature.svg

Beyoncé Giselle Knowles (* 4. září1981Houston, Texas) známá pod jménem Beyoncé (výslovnost [biːˈɑn.seɪ]) je americkázpěvačka, herečka, producentka, textařka, módní návrhářka a šestnáctinásobná držitelka prestižní ceny Grammy.Za svou kariéru prodala více než 75 milionů hudebních nosičů, což ji řadí mezi nejprodávanější umělce všech dob.

Proslavila se účinkováním v dívčí kapele Destiny's Child, nejúspěšnější dívčí skupině všech dob.

V roce 2003 vydala Beyoncé své první sólové album Dangerously in Love, které se stalo pátým nejprodávanějším albem roku 2003. Album obsahovalo takové hity jako Crazy in Love nebo Baby Boy, za které v roce 2004 posbírala celkem pět Grammy.

Druhé album vyšlo v den jejích narozenin 4. září2006 a jmenovalo se B'Day. Navázalo na úspěchy předešlé desky. Největší hit z desky se jmenuje Irreplaceable.

Třetím počinem v kariéře zpěvačky byla deska I Am… Sasha Fierce, vyšla v roce 2008 jako 2CD. První disk obsahuje převážně balady a druhý disk písně v rychlejším tempu.

Zatím poslední album vydala Beyoncé v červnu 2011 a pojmenovala jej 4. Album v prvním týdnu prodeje debutovalo na prvním místě americké albové hitparády s prodejem přesahujícím číslo 310.000.Zároveň dobyla americký žebříček se čtyřmi různými po sobě jdoucími deskami, což se předtím povedlo pouze Britney Spears.

Úspěchy sbírá i na filmovém plátně. Zahrála si v úspěšném muzikálu Dreamgirls, za který obdržela dvě nominace na Zlatý glóbus.

Dětství

Beyoncé je starší ze dvou dcer. Její otec Matthew Knowles a matka Lumis Beyoncé vychovali ještě její sestru Solange, která vydala dvě sólová alba.

Od sedmi let navštěvovala taneční školu a zpívala v kostelním sboru. Její taneční instruktor jí přihlašoval do různých soutěží, a tak Beyoncé zvítězila ve více než třiceti regionálních tanečních nebo pěveckých soutěžích.

Jejími kamarádkami byly Kelly Rowland, LaTavia Roberson a LeToya Luckett, se kterými založila skupinu a vystupovaly na místních zábavách. Později se pod názvem Girls Tyme přihlásily do soutěže hledačů talentů, ale tam neuspěly.Otec Beyoncé a Kelly Rowland byli tímto neúspěchem zklamáni, a tak se rozhodli sami dostat dívky až na pěvecký vrchol.

Destiny's Child

Destiny's Child se proslavily v roce 1998 písní "No, No, No Part 2". Vydaly album, které neslo stejný název jako jejich seskupení. Na albu spolupracovali s Wyclefem Jeanem a Jermainem Duprim. Na albu se nachází i úspěšné singly "Say My Name" a "Bills, Bills, Bills".

O rok později v roce 1999 vydaly druhé album pojmenované The Writing's on the Wall, se kterým se dostali na páté místo amerického žebříčku. Alba se prodalo přes 13 milionů kopií[11] a skupina za něj dostala šest nominací na cenu Grammy, přičemž dvě proměnily v samotné ceny.[12] Následující album Survivor navázalo na úspěch a písně, které z něj vzešly dobyly vrchol hitparády Billboard Hot 100. Úspěšná píseň "Independent Woman Part I" zazněla i ve filmu Charlieho andílci. Destiny's Child si za album Survivor odnesly i jednu cenu Grammy.[13]

V roce 2001 získala cenu za nejlepší skladatelku roku. Stala se tak první afroameričankou, které se to povedlo a teprve druhou ženou, která toto ocenění získala.[14]

V následujících třech letech působily členky Destiny's Child sólově. Kromě Beyoncé, úspěchy zaznamenávala i Kelly Rowland a Michelle Williams. V listopadu 2004 vydaly Destiny's Child své poslední album, které nazvaly Destiny Fulfilled.

Sólová kariéra

Beyoncé během vystoupení ve Španělsku v roce 2008

Během podzimu2002 se objevila na úspěšné nahrávace rappera Jay-Z - "03 Bonnie & Clyde" a na jaře 2003 nazpívala duet s Lutherem Vandrossem. Poté se rozhodla natočit své sólové album, se kterým ji pomáhal její životní partner Jay-Z.

Dangerously in Love

V roce 2003 vydala svoji první sólovou desku Dangerously in Love. Album se ihned dostalo na první místo prodejnosti v USA a jen za první týden se jej prodalo více než 317 000 kopií. První singl z desky, píseň "Crazy in Love", na které se objevuje i Jay-Z se stal úspěšným na celém světě. Dobyl snad všechny možné hitparády a jen v USA strávil na prvním místě neskutečných osm týdnů. Alba se jen v USA prodalo přes 4 miliony kusů a celosvětově kolem 11 milionů. Beyoncé se navíc stala teprve třetím umělcem, který dobyl albovou hitparádu ve stejnou chvíli v Americe i ve Velké Británii. Druhý singl z desky "Baby Boy" byl neméně úspěšný než ten první. S písní tentokrát vypomohl Sean Paul a dokonce společnými silami překonali osmitýdenní vedení Crazy in Love o jeden týden.

Při udělovaní Cen Grammy za rok 2004 si odnesla hned pět gramofónků a získávala ocenění na všech možných hudebních frontách, včetně označení za nejlepšího mezinárodního umělce.

V prosinci2005 vydala píseň "Check on It" společně s rapperem Slim Thugem. Píseň se objevila na soundtracku k filmu Růžový partner.

V roce 2006 při udělování cen Grammy získala další z cen, tentokrát za duet se Steviem Wonderem.

B'Day

Druhé sólové album vyšlo 4. září2006, přesně v den jejích narozenin. Album se opět ihned usadilo na prvním místě prodejního žebříčku a v prvním týdnu se jej prodalo přes 541 000 kusů. Prvním singlem se stala píseň "Deja Vu", s kterou jí opět pomohl Jay-Z. Druhý singl "Ring the Alarm" zaznamenal také úspěch . Píseň se v první týden prodeje dostala na dvanácté místo, ale nejvyšší umístění nakonec zaznamenala jen o dvě příčky výše. Nejúspěšnějším singlem se stal až ten třetí v pořadí - "Irreplaceable". Vydržel na čísle jedna Billboard Hot 100 celých deset týdnů.

6. prosince2006 získala pět nominací na Grammy, z nichž proměnila ve vítězství jednu, v kategorii Nejlepší R&B album.

Na konci února vydala duet Beautiful Liar společně se Shakirou. Píseň úspěšně zaútočila na hitparádové žebříčky.

 I Am… Sasha Fierce

V roce 2008 vydala dvojalbum I Am… Sasha Fierce. Na prvním CD najdeme převážně balady. Druhé CD Sasha Fierce obsahuje rychlé songy. Sasha Fierce je její alter ego. Toto úspěšné album propaguje na celosvětovém turné. Velmi úspěšnými singly z alba jsou písně "If I Were a Boy", "Single Ladies (Put a Ring on It)", "Halo" a "Sweet Dreams", další úspěchy zaznamenaly písně "Diva" a "Ego".

Na červen 2011 přichystala vydání svého čtvrtého alba nazvaného jednoduše 4. Z alba pochází vcelku úspěšná píseň "Run the World (Girls)", a také balady "1+1" a "Best Thing I Never Had". Alba se v první týden v USA prodalo 311 000 kusů, čímž debutovalo na prvním místě žebříčku Billboard 200.

Filmová kariéra

Objevila se už v mnoha filmech a na rozdíl od ostatních zpěvaček je její filmová kariéra také velmi úspěšná. Debutovala v roce 2002, kdy se objevila po boku Mika Myerse v úspěšné parodii Austin Powers: GOLDMEMBER. Mezi nejznámější a nejlepší její role patří Růžový panter nebo role v muzikálu Dreamgirls, za který získala řadu nominací na různá filmová ocenění. V nejnovějším filmu Cadillac Records hraje zpěvačku Ettu James a zazpívá zde několik písní. Několik písní zpívá ve filmu Pokušení, zde hraje po boku herce Cuba Goodinga Jr.

 Osobní život

Od roku 2002 je vídána po boku rapera Jay-Z. I když ani jeden z nich nikdy jejich vztah nepotvrdil ani nevyvrátil jsou považováni jako jeden z nejstabilnějších hvězdných párů. 4. dubna2008 se během soukromého obřadu za hudebníka provdala. Dne 7. ledna2012 Beyoncé Knowles porodila dceru jménem Blue Ivy Carte

Reference

  1. http://www.grammy.com/nominees/search?artist=beyonce&title=&year=All&genre=All
  2. http://www.newstatesman.com/global-issues/2009/09/world-fashion-gay-india-church
  3. http://music.yahoo.com/read/news/23584356
  4. http://musicserver.cz/clanek/28270/
  5. http://www.mtv.com/news/articles/1484884/beyonce-wins-most-50-shut-out-at-grammys.jhtml
  6. http://latimesblogs.latimes.com/music_blog/2008/11/snap-judgment-b.html
  7. a b http://www.billboard.com/news/beyonce-notches-4th-billboard-200-no-1-with-1005264652.story#/news/beyonce-notches-4th-billboard-200-no-1-with-1005264652.story
  8. http://www.people.com/people/beyonce_knowles/biography
  9. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,998976,00.html
  10. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1005114,00.html
  11. http://www.musicstarx.net/biography/biography-destinys-child/
  12. http://www.vagalume.com.br/especiais/disco-a-disco-beyoncedestinys-child.html
  13. http://www.rockonthenet.com/archive/
  14. http://www.foxnews.com/story/0,2933,204978,00.html?sPage=fnc/entertainment/beyonce
  15. http://www.people.com/people/article/0,,20188764,00.html
  16. Single charts on Billboard' [online]. Allmusic, [cit. 2011-05-06]. Dostupné online.